Uskoro počinju radovi na izgradnji aerodroma nadomak Bihaća

Uskoro počinju radovi na izgradnji aerodroma nadomak Bihaća

Inicijalni radovi u vezi s izgradnjom aerodroma na lokalitetu Golubić, nadomak Bihaća, uskoro će započeti i trebalo bi da budu okončani do završetka ovogodišnje građevinske sezone, pišu Nezavisne.

Prema riječima Elvedina Sedića, direktora Javnog preduzeća “Aerodrom Bihać”, planira se proširenje i asfaltiranje pristupnog puta do ovog lokaliteta te ograđivanje čitavog prostora.

“Radovi će početi čim se okončaju aktivnosti i procedure u vezi s izborom izvođača. Pri kraju su i procedure u vezi s raspisivanjem javnog poziva za izradu studije izvodljivosti projekta izgradnje aerodroma i to su sve početne aktivnosti oko ovog projekta”, istakao je Sedić.

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH je za finansiranje izgradnje aerodroma u ovoj godini obezbijedila dva miliona maraka, istakavši kako će, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, novac biti iskorišten za pomenute svrhe, a moguće i za neka dodatna ulaganja.

Inače, Vlada FBiH se obavezala da svake godine izdvaja dva miliona maraka za izgradnju aerodroma, a računa se i na inostrane investicije. Ukupna vrijednost budućeg aerodroma procjenjena je na oko 26 miliona maraka i radi se o dugoročnom projektu čija bi realizacija, kako se procjenjuje, imala veliku ekonomsku korist za Bihać, ali i cijeli Unsko-sanski kanton.

U međuvremenu, gradske vlasti su formirale JP “Aerodrom Bihać”, koje će biti nosilac cjelokupnog projekta, a zamisao je da se sadašnji sportski aerodrom u naselju Golubići, nekoliko kilometara od Bihaća, preuredi i prilagodi civilnom saobraćaju. Idejno rješenje izgleda budućeg aerodroma predviđa proširenje sadašnje piste, a potom izgradnju kontrolnog tornja i drugih potrebnih pratećih sadržaja, te pristupnih putnih komunikacija. Podršku realizaciji ovog projekta, pored federalnih i gradskih vlasti, dala je i Vlada USK.

 

Previous Medvjed i berači borovnica na Zelengori 'postigli kompromis' (FOTO)
Next Predstavljena knjiga o srednjovjekovnoj Bosni Esada Kurtovića (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Aladži se svi već dive

Za desetak dana bit će postavljena i učvršćena oplata, onda počinje zidanje kupole, a tri male iznad trijema već su izgrađene, priča efendija Ćemo “Već se nazire njena ljepota i

SPORT

Uz rukometne reprezentativce na Evropskom i voda iz srca Bosne

Kompanija Oaza d.o.o. sklopila je s Rukometnim savezom Bosne i Hercegovine ugovor o sponzorskoj suradnji kojim je postala ponosni partner bosanskohercegovačke rukometne reprezentacije. Kao jedna od vodećih brendova voda, Oaza

NAŠI DANI

‘Sin mi je bio u Armiji, poginuo je.. Ne žalim za ovu državu ništa. Sve bih dao. I sebe bih dao!’

  Na Igmanu je održana tradicionalna manifestacija Igman 2018. u čast boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine. Nedopustivo je izjednačavanje žrtve i agresora, te je poslana jasna poruka da se