Uspješno završena ‘Bilateralna vježba’ –  najavljena velika vježba za 2021. uz učešće više od 1000 vojnika

Uspješno završena ‘Bilateralna vježba’ – najavljena velika vježba za 2021. uz učešće više od 1000 vojnika

Danom za posjetioce i demonstracijom dijela operativnih sposobnosti pripadnika OS Bosne i Hercegovine na terenu sa bliskom zračnom podrškom dva aviona F-16 koja su navodili pripadnici naših OS i medicinskom evakuacijom sa helikopterom UH-1H, 19. novembra 2020. godine na vojnom poligonu “Glamoč”, uspješno je završena dvodnevna zajednička vježba OS BiH i SAD-a pod nazivom “Bilateralna vježba”.

Prezentaciji uvježbanih sposobnosti i operativnih mogućnosti OS BiH prisustvovali su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, komandant NATO štaba Sarajevo brigadni general William Edwards, vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Michael Tarquinto, načelnik Štaba EUFOR-a Sarajevo brigadni general Erno Baratha te visoki zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom, član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da vježba ima višestruki značaj za Bosnu i Hercegovinu.

“Ova vježba je značajna iz dva razloga. Prvi razlog zbog saradnje BiH i SAD i drugi što su naše Oružane snage pokazale da su spremne da izvedu složenu vojnu operaciju. Naše pripadnike očekuju misije u svijetu zbog čega je značajno da budu spremni da odgovore na sve zadatke na pravi način”, rekao je član Predsjedništva BiH g. Željko Komšić.

U periodu od 18. do 19. novembra 2020. godine, realizovana je vježba tako što se na poligonu “Glamoč” odvijao terenski dio vježbe u kojem je učestovala Bataljonska grupa lake pješadije sa upotrebom helikoptera OS BiH za medicinsku evakuaciju i uz kompjutersku podršku iz Centra za borbenu simulaciju Manjača. Podršku snagama na terenu pružili su pripadnici američkih zračnih snaga sa dva aviona F-16 koje su navodili specijalisti za novođenje i kontrolu zračnog prostora.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić izrazio je zadovoljstvo demonstracijom operativnih sposobnosti kao i činjenicom da se nastavlja uspješna saradnja sa Oružanim snagama SAD-a.

“Ovo je vrlo realan element koji može zadesiti naše vojnike u misijama, a to je da moraju pozvati vazdušnu podršku. Danas smo vidjeli da sredstva veze koja koriste pripadnici OS BiH potpuno su sinhronizovana sa sredstvima koja koriste NATO vojnici, pomoću koje su naši pripadnici pozvali zračnu podršku F-16 aviona. OS SAD-a su nas podržale u realizaciji ove vježbe kao što nas podržavaju već dugi niz godina. Nadam se da će se ta uspješna saradnja nastaviti, i u narednom periodu i biti još veća”, istakao je ministar Podžić.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 191120_1.jpg

Zajednička vježba dvije zemlje, uz učešće borbenih aviona, je prva ove vrste gdje su se uspješno integrisala zrakoplovna sredstva sa kopnenim snagama. Tokom vježbe, realizovala se dopuna goriva F-16 aviona u zraku, koja je omogućila nesmetanu realizaciju vježbe.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović istakao je da OS SAD-a i OS BiH rade na zajedničkim rješenjima za unapređenje regionalne stabilnosti i sigurnosti, te nastavku uspješne bilateralne saradnje.

”Ova saradnja svakim danom napreduje i ovo je samo uvertira u ono što nas čeka 2021. godine u velikoj vježbi koja će prvi put biti održana u BiH, gdje će učestvovati više od 1.000 pripadnika OS BiH i SAD-a” izjavio je general Mašović.

Komandant NATO štaba Sarajevo brigadni general William J. Edwards pohvalio OS BiH za odličnu realizaciju vojne vježbe, te je naglasio da ovakve vježbe doprinose postizanju interoperabilnosti OS BiH sa NATO snagama.

“NATO štab Sarajevo ostaje posvećen naporima da pomaže napredak OS BiH i povećanje sposobnosti njihovih pripadnika”, poručio je komandant NATO štaba Sarajevo general Edwards.

Vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Michael Tarquinto zahvalio se OS BiH na organizaciji vježbe.

“Značajan trud je uložen u planiranje i realizaciju ove vježbe OS BiH i američke vojske u Evropi. Ovo označava značajan napredak OS BiH u ispunjavanju jednih od ciljeva NATO partnerstva”, naglasio je vojni ataše SAD-a u Bosni i Hercegovini brigadir Michael Tarquinto.

U vojnoj vježbi OS BiH i SAD-a koja doprinosi povećanju sigurnosti i stabilnosti na Balkanu učestvovalo je ukupno 280 vojnih lica, uz poštovanje svih epidemioloških preporuka i mjera zaštite od pandemije “COVID-19”.

Previous Novi Travnik: Zanimljive priče o ‘Kamenim svatovima’ i staroj džamiji (Video)
Next Sead Hadžijahić - jedan od pionira sportskog novinarstva u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena 22. godišnjica od ubistva komandanta odbrane Žepe Avde Palića

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo danas je u Hremu Alipašine džamije prisustvovao obilježavanju 22. tužne godišnjica od mučkog ubistva gazije Avde Palića, komandanta odbrane herojske Žepe. Ovim povodom, u prisustvu članova

NAŠI DANI

Nastavlja se talas nasilja u komšiluku: Policajac iz Beograda bokserom nasmrt pretukao Ervina u Priboju

Ervin Erko Ćelahmetović (35) iz Starog Priboja preminuo je jučer, nakon što ga je u jednom ugostiteljskom objektu u centru ovog grada krvnički pretukao sugrađanin Igor Avramović (28). Prema riječima

NAŠI DANI

Kurcova vlada se sprema za pokretanje kontroverznog programa nadziranja muslimana u Austriji

Vlada Austrije sprema se za pokretanje kontroverznog programa nadzora nad muslimanima u toj zemlji s ciljem borbe protiv takozvanog “političkog islama”, javlja AA. Riječ je o inicijativi koju je prethodna