Uspon desničara u Zapadnoj Evropi, u Njemačkoj porast zločina iz mržnje protiv muslimana

Uspon desničara u Zapadnoj Evropi, u Njemačkoj porast zločina iz mržnje protiv muslimana

Lider krajnje desničarske stranke u Švedskoj Jimmie Akesson u subotu je predložio zabranu izgradnje novih džamija i rušenje postojećih u toj zemlji

Lider švedskih demokrata Jimmie Akesson, koji podržava koalicionu vladu premijera Ulfa Kristerssona u Švedskoj, rekao je na događaju u gradu Vasterasu na jugoistoku zemlje da migranti ne bi trebali imati pravo da grade nove džamije.

Akesson, koji je uznemiren antiizraelskim protestima i podrškom švedskih medija Palestini, rekao je da protesti potiču iz džamija, sugerišući tako njihovo rušenje.

Tražio je i zabranu izgradnje novih džamija.

“Dugoročno, trebalo bi da počnemo da oduzimamo i rušimo džamije iz kojih potiče antidemokratska, antišvedska, homofobična i antisemitska propaganda“, kazao Akesson.

Švedski demokrati, s nacističkim korijenima, postali su druga najveća stranka u parlamentu nakon općih izbora prošle godine.

Nizozemska započela proces formiranja nove vlade nakon zapanjujuće pobjede krajnje desnice

Proces formiranja nove nizozemske vlade nakon zapanjujuće izborne pobjede krajnje desničarskog političara Geerta Wildersa započeo je u petak dok su se čelnici političkih stranaka sastali s predsjedavajućim Donjeg doma parlamenta kako bi imenovali “izviđača” koji bi istražio moguće koalicije.

Wildersova antiislamska Slobodarska stranka poznata po nizozemskom akronimu PVV osvojila je 37 mjesta u Donjem domu sa 150 mjesta, što ukazuje na ogromni pomak udesno za Nizozemsku. Stranka odlazećeg premijera Marka Ruttea osvojila je 24 mjesta, deset manje nego na prethodnim izborima, pokazuju skoro potpuno prebrojani glasovi s jučerašnjih izbora.

Nova čelnica Rutteove Narodne stranke za slobodu i demokratiju Dilan Yeşilgöz-Zegerius kazala je uoči sastanka u petak da se stranka poznata kao VVD neće formalno pridružiti novoj koaliciji, ali bi je mogla podržati u parlamentu.

Yeşilgöz-Zegerius izjavila je za nizozemskog emitera programa NOS da je nakon 13 godina Rutteovog premijerskog mandata i gubitka poslaničkih mjesta VVD-a na izborima, “drugačija uloga prikladna” za stranku.

Dodala je, međutim, da će njena stranka omogućiti “koaliciju desnog centra”, što znači da će VVD “podržati konstruktivne prijedloge”.

Izborni rezultat otvara put Vildersu da preuzme vodstvo u formiranju nove koalicije i da potencijalno naslijedi Ruttea na mjestu premijera. I vjerovatno će međutim, morati uvjeriti potencijalne koalicione partnere da će ublažiti neke od svojih antiislamskih politika.

U izbornoj platformi njegove stranke navodi se da “Nizozemska nije islamska zemlja. Nema islamskih škola, Kura’na i džamija”.

Jedan od potencijalnih koalicionih partnera Wildersa je nedavno formirana stranka Novi društveni ugovor ili NSC, koja je osvojila 20 mjesta. Centristički čelnik stranke, Pieter Omtzigt, kazao je da ne može prihvatiti “neustavnu” politiku.

Član jedan ustava Nipozemske zabranjuje diskriminaciju “na osnovu vjere, uvjerenja, političkog mišljenja, rase, spola, invaliditeta, seksualne orijentacije ili po bilo kojoj drugoj osnovi”.

U pobjedničkom govoru u izbornoj noći, Wilders se obavezao da neće provoditi politiku koja bi kršila zakon ili ustav Nizozemske, prenosi AP.

Petnaestogodišnja učenica napadnuta je u školi u Njemačkoj jer je nosila ogrlicu na kojoj je pisalo “Allah“, javlja Anadolu.

Incident je bio posljednji u nizu islamofobičnih napada od eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba prošlog mjeseca.

Njemačka policija saopćila je da se napad dogodio u osnovnoj školi u Wilhelmstadtu u Berlinu u petak poslijepodne.

Najmanje pet drugova iz razreda napalo je učenicu u školskom toaletu, strgnulo joj ogrlicu sa vrata i fizički je napalo, saopćila je policija.

Nastavnici su intervenirali i pomogli napadnutoj djevojčici, koja je potom zbrinuta u bolnicu.

Policija je saopćila da istražuje da li je napad bio vjerski motiviran.

Muslimanske zajednice u Njemačkoj upozorile su na porast zločina iz mržnje protiv muslimana posljednjih sedmica, potaknutih propagandom krajnje desnih političara i pristrasnim medijskim izvještavanjem o sukobu u Gazi.

Sa populacijom od preko 84 miliona ljudi, Njemačka ima drugu najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Evropi nakon Francuske. Od skoro 5,3 miliona muslimana u zemlji, tri miliona je turskog porijekla.

Izvor: Agencije

Previous Hifa-Oil terminali u Prijedoru uz Zenicu postaju snažno energetsko čvorište u Bosni i Hercegovini
Next "Bye Maya" - "Bye, Shukran": Video koji je privukao ogromnu pažnju na društvenim mrežama

You might also like

NAŠI DANI

Naša stranka osuđuje paradiplomatske aktivnosti Milorada Dodika

Naša stranka oštro osuđuje paradiplomatske aktivnosti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na današnjem sastanku sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Iskazani stavovi poput onih o uspostavljanju zvaničnih odnosa i

NAŠI DANI

Dragan Bursać: Srećan ti Dan nezavisnosti moja domovino

  Novinar iz Banjaluke Dragan Bursać čestitao je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Objava na FB-u pokupila je veliki broj simpatija… –Srećan ti Dan nezavisnosti moja domovino! Srećan vam praznik

NAŠI DANI

Kik-boks: Mirza Pramenković svjetski juniorski prvak

Mladi bosanskohercegovački borac Mirza Pramenković osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom juniorskom (WAKO) prvenstvu u kik-boksu u Dablinu, prenosi Fena. U finalnoj borbi 18-godišnji Sarajlija je teškoj kategoriji (do 90