Uspon na Vito, Visočica (Foto)

Uspon na Vito, Visočica (Foto)

Subotnji uspon na Vito na 1.960 metara nadmorske visine na planini Visočici u organizaciji sarajevskog planinarskog društva HPD ‘Bjelašnica 1923’ bio je poseban iz više razloga.

Bio je to prvi organizovani uspon na Vito nakon ukidanja dvomjesečnih mjera izolacije uvedenih zbog koronavirusa. Poseban i zbog zavidnog broja učesnika i njihove različite životne dobi. Poseban i zbog kružne maršute i sa usponom na dva vrha Visočice, što kako kaže vodič Selver Ajrulahi, rijetko se prakticira da u jednom danu planinari u brojnijoj grupa pohode dva vrha Visočice.

Za četiri sata pješačenja sarajevski planinari, njih 23-oje, su se iz Tušila preko lokaliteta Amfiteatar, smještenog između vrhova Subar, Vito, Veliko brdo, Malo brdo i Drstva, popeli južnim grebenom na Vito, a potom i na vrh Parić (1.941m) i vratili se drugim pravcem, preko novog Bivka do lokaliteta Stećaka. Na sreću i vrijeme je bilo naklonjeno planinarima, ugodno toplo, bez vjetra i kiše, koja je počela padati tek u povratku sa Sarajevo.

Iz tih razloga uspon na Visočicu bio je poseban, a vodič Ajrulahi kaže da je za  pohvalu to što su učesnici pohoda, među kojima je bilo i onih u trećoj životnoj dobi, uspješno prešli zahtjevnom grebenskom stranom do Vita.

Sa Vita se pruža izvanredan pogled na vrhove Bjelašnice, na istoku do Zelengore i Lelije, na jugu se vide Crvanj i Velež, a jugozapadno pogled seže do vrhova Prenja. U vidokrugu je i selo Lukomir i kanjon Rakitnice.

Planina Visočica je prirodna granica između Bosne s jedne i Hercegovine s druge strane, pa se do  njenog najvišeg vrha Džamija (1.967 metara nadmorske visine) može  stići planinarskim stazama s herecgovačke odnosno konjičke strane, kako to kažu planinari, ili s bosanske, bjelašničke strane.   

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je FNA_123303.jpg

Bogata vegetacija, od livada obraslih raznobojnim cvijećem, i mirisnim aromatičnim biljem sa dominantnim grmićima mirisne majčine dušice, do gljiva, u ovo vrijeme tzv. reduša, u bukovoj šumi još svježeg srijemoša… a prema Vitu ponegdje indigo plavog encijana. Na obroncima Visočice stada ovaca, te berači gljiva, aromatičnog i ljekovitog bilja.

U povratku vidno zadovoljni učesnici subotnjeg izleta su pohvale uputili vodiču Sleveru Ajrulahiju i organizatoru HPD ‘Bjelašnica 1923’. Bio je to izlet za pamćenje, za one koji su  više puta pohodili Vito, jer je prvi uspon nakon ukidanja mjera o zabrani kretanja zbog koronavirusa. Za one koji su ‘otkrili’ taj vrh, izlet je još posebniji. Za sve učesnike boravak u prirodi, na čistom planinskom zraku, kretanje, jednom riječju sve što je zdravstvena preporuka, posebno u vrijeme koronavirusa.

Izvor: Fena

Previous Najveća cinkaonica u Bosni otvara 100 novih radnih mjesta
Next Amira Medunjanin, prezentacija bosanskog muzičkog naslijeđa (Video)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

U Goraždu počela četvrta Eko Drinska regata

U Goraždu je danas počela četvrta po redu Eko Drinska regata, kao dio 26. Internacionalnog Festivala prijateljstva, javlja Fena. Uprkos najavljenim lošim vremenskim prilikama, više od 50 čamaca sa oko

BH RAZGLEDNICA

FOTO Građani i turisti preplavili ulice Sarajeva

Sunčana subota izmamila je brojne turiste i građane da prošetaju sarajevskim centralnim ulicama i obiđu znamenitosti glavnog grada Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu. Veliki broj gostiju iz različitih dijelova svijeta

BH RAZGLEDNICA

Spremne gondole za Trebevićku žičaru: Sutra prva testna vožnja

  Testne gondole Trebevićke žičare, koja će zvanično biti otvorena 6. aprila na Dan Grada Sarajeva, spremne su za sutrašnju prvu vožnju. Gradonačelnik Grada Sarajeva objavio je sinoć na svom