Ustavni ekspert Ademović: Ustavni sud u potpunosti završio svoj posao. Sada je zadatak državne vlasti da dokaže svoju suverenost i snagu

Ustavni ekspert Ademović: Ustavni sud u potpunosti završio svoj posao. Sada je zadatak državne vlasti da dokaže svoju suverenost i snagu

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je uradio svoju zadaću odbivši zahtjev Narodne Skupštine RS-a za preispitivanje odluke tog suda o neustavnosti obilježavanja Dana Republike Srpske, kaže za Al Jazeeru ustavni ekspert Nedim Ademović.

“Mislim da je bio strašan politički pritisak na Ustavni sud BiH. Sud je ostao principijelan i on je čisto pravno odgovorio NSRS-u u smislu da nisu ponudili nijedan novi dokaz ili činjenicu koja bi mogla dovesti do drugačije odluke Ustavnog suda BiH. Dakle, odluka o neustavnosti 9. januara kao dana RS-a ostaje na snazi“, ističe Ademović.

Dodaje da je Ustavni sud u potpunosti završio svoj posao i da je sada zadatak drugih organa, prije svega Tužilaštva BiH i SIPA-e, da preduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi se referendum spriječio.

“Predsjednik RS-a Milorad Dodik je jasno potvrdio da će održati referendum, a ja mislim da se to ne smije desiti i da niko ne smije sada smatrati da je ovim stvar završena. Ovo je samo pola puta. Sada je zadatak državne vlasti da dokaže svoju suverenost i snagu“, navodi Ademović.

Zajednički život i zajednička zemlja

Mišljenja je da bi posljedice održavanja referenduma, čak i kada bi se njegovi rezultati proglasili neustavnim, bile loše za perspektivu Bosne i Hercegovine, uzimajući u obzir dugogodišnje izjave dužnosnika RS-a o namjerama sa takvim referendumima.

“Mora se uzeti u obzir i historijsko-politički kontekst  koji jasno ima za cilj da se kad-tad na etno-nacionalnim pricipima otcijepe dijelovi BiH koji nisu za zajednički život i zajedničku zemlju“, tvrdi ekspert Ademović.

Narodna skupština Republike Srpske tražila je preispitivanje odluke od 26. novembra prošle godine, kojom se osporavaju odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske, a koje se odnose na proslavu Dana RS.

Odlukom Suda i tada je 9. januar proglašen neustavnim.

Dok se čekala odluka Ustavnog suda, predsjednik entiteta RS izjavio kako će se referendum održati, bez obzira na stav Suda.

Ranije su političari iz RS-a istakli kako je odluka Ustavnog suda važna i kako od njenog karaktera zavisi kakve će političke prilike biti u BiH u narednom periodu.

 

Previous Dvadeset prva godina slobode u Bosanskoj Krupi
Next Pola vijeka tri velika djela - Prije 50 godina objavljene knjige 'Kameni spavač', 'Derviš i smrt' i 'Pobune'

You might also like

NAŠI DANI

Sjećanje na brigadnog generala Hajrudina Mešića – Heroja oslobodilačkog rata (Video)

Obilježavanje 25. godišnjice pogibije Heroja oslobodilačkog rata Hajrudina Mešića počelo je danas a biće nastavljeno i u danima vikenda. Za ponedjeljak 30. oktobar – na dan pogibije brigadnog generala Mešića

NAŠI DANI

4. maja otvaranje Aladže džamije u Foči

  Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 2. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Na sjednici je razmatran i usvojen Nacrt Izvještaja o radu

NAŠI DANI

Urednik BIRN-a o hapšenju Mehmedagića: Utisak da se radi o političkom obračunu

Informacije o hapšenju direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i dalje su šture. Semir Mujkić, urednik BIRN-a (Balkanska istraživačka mreža), kazao je kako se ne može izbjeći utisak da se radi o političkom