Ustavni ekspert Ademović: Ustavni sud u potpunosti završio svoj posao. Sada je zadatak državne vlasti da dokaže svoju suverenost i snagu

Ustavni ekspert Ademović: Ustavni sud u potpunosti završio svoj posao. Sada je zadatak državne vlasti da dokaže svoju suverenost i snagu

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je uradio svoju zadaću odbivši zahtjev Narodne Skupštine RS-a za preispitivanje odluke tog suda o neustavnosti obilježavanja Dana Republike Srpske, kaže za Al Jazeeru ustavni ekspert Nedim Ademović.

“Mislim da je bio strašan politički pritisak na Ustavni sud BiH. Sud je ostao principijelan i on je čisto pravno odgovorio NSRS-u u smislu da nisu ponudili nijedan novi dokaz ili činjenicu koja bi mogla dovesti do drugačije odluke Ustavnog suda BiH. Dakle, odluka o neustavnosti 9. januara kao dana RS-a ostaje na snazi“, ističe Ademović.

Dodaje da je Ustavni sud u potpunosti završio svoj posao i da je sada zadatak drugih organa, prije svega Tužilaštva BiH i SIPA-e, da preduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi se referendum spriječio.

“Predsjednik RS-a Milorad Dodik je jasno potvrdio da će održati referendum, a ja mislim da se to ne smije desiti i da niko ne smije sada smatrati da je ovim stvar završena. Ovo je samo pola puta. Sada je zadatak državne vlasti da dokaže svoju suverenost i snagu“, navodi Ademović.

Zajednički život i zajednička zemlja

Mišljenja je da bi posljedice održavanja referenduma, čak i kada bi se njegovi rezultati proglasili neustavnim, bile loše za perspektivu Bosne i Hercegovine, uzimajući u obzir dugogodišnje izjave dužnosnika RS-a o namjerama sa takvim referendumima.

“Mora se uzeti u obzir i historijsko-politički kontekst  koji jasno ima za cilj da se kad-tad na etno-nacionalnim pricipima otcijepe dijelovi BiH koji nisu za zajednički život i zajedničku zemlju“, tvrdi ekspert Ademović.

Narodna skupština Republike Srpske tražila je preispitivanje odluke od 26. novembra prošle godine, kojom se osporavaju odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske, a koje se odnose na proslavu Dana RS.

Odlukom Suda i tada je 9. januar proglašen neustavnim.

Dok se čekala odluka Ustavnog suda, predsjednik entiteta RS izjavio kako će se referendum održati, bez obzira na stav Suda.

Ranije su političari iz RS-a istakli kako je odluka Ustavnog suda važna i kako od njenog karaktera zavisi kakve će političke prilike biti u BiH u narednom periodu.

 

Previous Dvadeset prva godina slobode u Bosanskoj Krupi
Next Pola vijeka tri velika djela - Prije 50 godina objavljene knjige 'Kameni spavač', 'Derviš i smrt' i 'Pobune'

You might also like

NAŠI DANI

Kik-boks: Mirza Pramenković svjetski juniorski prvak

Mladi bosanskohercegovački borac Mirza Pramenković osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom juniorskom (WAKO) prvenstvu u kik-boksu u Dablinu, prenosi Fena. U finalnoj borbi 18-godišnji Sarajlija je teškoj kategoriji (do 90

NAŠI DANI

Probosanski odgovor: Nema kapitulacije pred ucjenama i pritiscima

Stav specijalnog izaslanika SAD-a Matthewa Palmera da prioritet izmjena Izbornog zakona treba biti model izbora članova Predsjedništva BiH, naišao je na brojne kritike. Da se radi o poklonu za Dragana Čovića,

NAŠI DANI

I ovog 25. novembra obilježavanje Dana državnosti na Bobovcu

  Nekoliko dobrotvornih, kulturnih i nevladinih organizacija u Sarajevu obilježit će Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, na Bobovcu, srednjovjekovnom gradu u blizini Vareša i Kraljeve Sutjeske, koji je imao