Ustavni sud presudio za Han Pijesak: Odbijena apelacija iz manjeg entiteta, vojna imovina se knjiži na državu!

Ustavni sud presudio za Han Pijesak: Odbijena apelacija iz manjeg entiteta, vojna imovina se knjiži na državu!

Pravobranilaštvo RS uložilo je u septembru 2016. apelaciju Ustavnom sudu BOSNE I hERCEGOVINE i zatražilo odgodu izvršenja odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku (objekat Veliki Žep) bude uknjižena na Bosnu i Hercegovinu.

RS, poručeno je, tražit će blokadu izvršenja sudske odluke, dok ne bude usvojen zahtjev za reviziju postupka u tom slučaju. Ustavni sud je upravo donio odluku kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva RS. To jeste konačna tačka za knjiženje ne samo objekta Veliki Žep u Han Pijesku, nego po principu precendentnog prava, time se stekao pravni osnov za knjiženje ukupne vojne imovine za potrebe Oružnih snaga BiH (tzv. perspektivna imovina) i posljednji uvjet za aktiviranje MAP-a na putu Bosne i Hercegovine u NATO.

Kako ne postoje formalnopravne zapreke za okončanje knjiženja ove imovine i izvršenja pravosnažnih i konačnih odluka Suda BiH u ovom predmetu, očekivati je da će Geodetski zavod RS i odgovorna lica u RS-u odmah pristupiti izvršenju ove odluke.

Opstruiranje i neizvršenje konačne odluke Ustavnog suda bi bilo kažnjivo Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, pa stoga i Tužilaštvo BiH ima obavezu da prati izvršenje ovih presuda.

Očekuje se da vrhovni komandant Oružanih snaga Predsjedništvo BiH, obavijesti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da su se stekli uvjeti za aktivaciju MAP-a za Bosnu i Hercegovinu.

Konačno, nakon gotovo devet godina  posljednji uvjet je ostvaren, a država Bosna i Hercegovina ulazi u mirne integracijske vode NATO porodice.

 

Izvor: NAP

Previous SFF: JOHNU CLEESEU SUTRA ĆE BITI URUČENO POČASNO SRCE SARAJEVA
Next Do kraja 2017. počinje proizvodnja skladišnih regala u Usori - Italijanski Ferretto Group ulaže 50 mil KM u narednih nekoliko godina

You might also like

NAŠI DANI

Mamić: Bosna i Hercegovina je moja prva domovina i isključivo ću ovdje služiti zatvorsku kaznu

Bivši predsjednik GNK Dinamo Zdravko Mamić izjavio je da ako bude služio zatvorsku kaznu služit će ju u Bosni i Hercegovini. Video FENA

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Rade Garić osuđen na 20 godina zatvora za zločine u Vlasenici i nad Srebreničanima

Rade Garić osuđen je jutros na 20 godina zatvora za progon na području Vlasenice 1992. te za zločine nad Srebreničanima u julu 1995. godine. Proglašen je krivim za ubistva, zatvaranja, mučenja,

NAŠI DANI

Podignuta optužnica protiv šest osoba za genocid u Srebrenici

(Patria) – Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv RISTIĆ LAZARA zv. ,,Lazo”, rođenog 1958. godine u Zvorniku, državljanina BiH,MIHAJLOVIĆ MLADENA zv. ,,Mlađo”, rođenog 1973.