Uz Dan oslobođenja Goražda performans “Djeca grle grad”

Uz Dan oslobođenja Goražda performans “Djeca grle grad”

Nakon što je proteklih dana provedeno niz aktivnosti, program obilježavanja 18. septembra – Dana Grada Goražda i BPK-a Goražde nastavljen je danas, gdje se na početku odata počast braniocima i ubijenoj djeci, polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju braniteljima BPK-a Goražde, Šehidskom mezarju i partizanskom spomen obilježju u Kolijevkama, zatim Spomen obilježju poginulim pripadnicima policije, te Spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995.

Nakon polaganja cvijeća u Velikoj sali Centra za kulturu u organizaciji Udruženja za kreativni razvoj „Djeca Evrope“ održan je Performans “ Djeca grle grad“.

Potom je uslijedila svečana akademija u sklopu koje su se prisutnim obratili predsjedavajući Gradskog vijeća Goražda Bajro Obuća, gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, predsjedavajuća Skupštine BPK-a Goražde Aida Sirbubalo, premijerka BPK-a Goražde Aida Obuća, te zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić.

Nakon prigodnih obraćanja dodjeljena su priznanja Grada Goražda i BPK-a Goražde.

Ove godine odlukom Gradskog vijeća Grada Goražda dodjeljeno je Javno priznanje ”Zlatna plaketa Grada Goražda” Huseinu Drljeviću za izuzetan doprinos razvoju sporta u Goraždu. Priznanje Huseinu je uručio predsjedavajući Gradskog vijeća Goražde Bajro Obuća, dok je Javno priznanje ”Srebrena plaketa Grada Goražda” dodjeljena Sulejmenu Fidahiću  za  izniman  doprinos razvoju sporta na području grada Goražda. Priznanje Sulejmanu je uručio gradonačelnik Grada Goražda Ernest Imamović.

Kada su u pitanju priznanja koja dodjeljuje BPK-a Goražde Odlukom Skupštine BPK-a Goražde javno priznanje ”Počasni građanin” za 2022. godinu dodijeljeno je Edinu Ramiću, dok je javno priznanje „Plaketa Kantona“ dodjeljena UŽ „SEKA“ Goražde.

Svečanu akademiju upotpunio je nastup profesora OMŠ ”Avdo Smailović” a u popodnevnim satima u prostorijama Šahovskog kluba ”Goražde” Goražde održat će se Tradicionalni šahovski turnir, dok su tokom dana održana takmičenja u sportskom ribolovu za lica sa invaliditetom u okviru XVIII Državnog KUP „Mujo Peštek Tito, te takmičenje u organizaciji Radio kluba ”Drina” Goražde u radioamaterskoj goniometriji „Goražde open 2022.“. U večernjim satim u Velikoj sali Centra za kulturu održat će se koncert „Snivaj sa suncem Samire“ u okviru kojeg će nastupiti Muzički ansambl pod vođstvom Amira Ćoralića, MVIS ”Behar”, OMŠ Avdo Smailović i Senko Borovac.

Program obilježavanja Dana Grada Goražda i BPK-a će biti nastavljen i u narednim danima za kada je u sklopu programa planirano niz aktivnosti.

  “Djeca grle grad” naziv je performansa koji su svome gradu uz Dan oslobođenja, Dan Bosanskopodrinjskog kantona i Grada Goražde poklonili Udruženje za kreativni razvoj “Djeca Evrope”,  Javna ustanova  za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde i Osnovna muzička škola (OMŠ) ”Avdo Smailović”.

Predsjednik udruženja ”Djeca Evrope” Slavko Klisura pojašnjava da su na ovaj način željeli pokazati koliko najmlađi stanovnici  vole svoj grad.

– Ovaj performans najprije posvećujemo ubijenoj djeci Goražda u toku agresije. Istovremeno,  šaljemo poruku sa teksta pjesme na  ovom spomeniku  ”U gradu ovom neka nova ljubav niče”, a ta nova ljubav su ovi mališani koji u sada u njemu slobodno  odrastaju i upravo želimo da kažemo da, uprkos svemu, ovdje uvijek zaista niče neka nova ljubav – kazao je Klisura.  

Prvi put uz melodiju na sceni je izvedena  njegova pjesma “ Nisu im dali da odrastu” čiji su stihovi uklesani na spomeniku ubijenoj djeci Goražda, a danas ju je izvela mlada Goraždanka Elmedina Laličić.   

– Ovu pjesmu napisao sam 1993. godine, u ratnom vihoru i posvetio je ubijenoj djeci Goražda. Melodiju je uradila Elmedina, a moja je želja da se ona muzički obradi i aranžira, kao trajni podsjetnik na sve ono što se ovdje dešavalo – kazao je Klisura.

Uz ples i pjesme posvećene svome gradu, goraždanski mališani u ispunjenoj sali Centra za kulturu čestitali su građanima Dan oslobođenja, Dan BPK i Grada Goražde, dok je svojevrsnu himnu ovog grada “Snivaj Goražde” izveo hor OMŠ “Avdo Smailović”.   

Previous Očekuje se nastavak rasta bosanske metalske industrije
Next London: Ministrica Turković susrela se s kraljem Charlesom III

You might also like

NAŠI DANI

Forum bošnjačkih intelektualaca: Pitanje Sutorine treba da ide pred međunarodni sud

Pitanje Sutorine treba uputiti pred međunarodni sud jer Crna Gora nema ništa čime bi mogla da dokaže po kom osnovu bi njoj pripadala Sutorina, poručeno je danas u Sarajevu, na

NAŠI DANI

Katalonska ministrica u posjeti glavnom bosanskom gradu

Ministrica međunarodnih aktivnosti Vlade Katalonije Victoria Alsina, boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini i njenom glavnom gradu. Ministrica nije krila oduševljenje bosanskohercegovačkom prijestolnicom i njenim simbolima, posebno ističući Vijećnicu

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Dan sjećanja na Suadu Dilberović i Olgu Sučić

Teško je pronaći riječi kojima bi se opisalo sjećanje na Suadu Dilberović i Olgu Sučić koje su poginule na današnji dan prije 25 godine kao prve žrtve opsade Sarajeva, odnosno