Vakcina protiv COVID-19: Imigrantska priča o uspjehu

Vakcina protiv COVID-19: Imigrantska priča o uspjehu

Razvojem prvog kandidata za efikasnu vakcinu protiv koronavirusa, dvoje tursko-njemačkih naučnika koji su postigli ovaj veliki uspjeh skrenuli su na sebe pažnju cijelog svijeta, javlja AA.

Farmaceutska kompanija BioNTech, koju su dr. Ugur Sahin i njegova supruga dr. Ozlem Tureci osnovali 2008. godine, uspjela je zajedno sa američkim partnerom Pfizerom razviti eksperimentalnu vakcinu za koju je utvrđeno da je više od 90 posto učinkovita u prevenciji COVID-19.

Dr. Sahin, izvršni direktor BioNTecha, u ponedjeljak je saopćio pozitivne rezultate ispitivanja treće faze i izrazio nadu da će njihovi napori pomoći u zaustavljanju globalne zdravstvene krize.

“Prva analiza naše globalne studije o trećoj fazi pruža dokaze da vakcina može efikasno spriječiti COVID-19. Ovo je pobjeda inovacije, nauke i zajedničkih globalnih napora“, rekao je.

– Uspjeh Sahina i njegove supruge na naslovnicama –

Uspjeh Sahina i njegove supruge, poznatih naučnika u oblasti onkologije i imunologije u Njemačkoj, pojavio se na naslovnicama nakon objavljivanja o ovom uspjehu u lokalnim i međunarodnim medijima.

“Njemački par koji stoji iza vakcine imigrantska je priča o uspjehu”, navodi britanski dnevnik “The Telegraph“, ističući da oboje naučnika pripadaju zajednici od tri miliona Turaka koji žive u Njemačkoj.

Njemački dnevni list “Der Tagesspiegel” objavio je naslov “Kako su djeca imigranata postala multimilijarderi: Par koji stoji iza vakcine protiv korone”, a opisali su ih kao primjer uspješne integracije u njemačko društvo.

– Sahin i Tureci su djeca imigranata iz Turske –

Sahin i Tureci su djeca imigranata iz Turske koji su se doselili u Njemačku 1960-ih godina.

Sahin, koji je rođen u Iskenderunu u Turskoj 1965. godine, stigao je u Njemačku kao četverogodišnjak, gdje je njegov otac radio u fabrici automobila. Studirao je medicinu na Univerzitetu u Kelnu i nekoliko godina radio u Medicinskom centru Univerziteta Saarland.

Tureci je kćerka turskog ljekara koji je emigrirao u Njemačku iz Istanbula. Studirala je medicinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta Saarland i napravila je pionirske korake u oblasti imunoterapije raka u Njemačkoj.

– Par osnovao kompaniju BioNTech –

Par je osnovao kompaniju BioNTech kako bi razvili tehnologiju za individualizirane imunoterapije raka.

Ubrzo nakon pojavljivanja koronavirusa u Wuhanu u Kini, Sahin i Tureci odlučili su koristiti svoje znanje iz tehnologije “messenger RNA” (mRNA) kako bi podstakli imunitet i spriječili infekcije COVID-19 u okviru projekta kojeg su nazvali “Project Lightspeed”.

Sredinom januara, kompanija je sklopila partnerstvo sa američkim farmaceutskim gigantom Pfizerom kako bi razvila potencijalnu vakcinu protiv COVID-19.

Ukoliko dobiju regulatorno odobrenje, BioNTech i Pfizer planiraju proizvesti do 100 miliona doza do kraja 2020. te više od 1,3 milijarde doza do kraja 2021. godine.

Previous Lukavac: Počinje izgradnja nove proizvodne hale Boxmark Leather
Next Sarajevo: Otvorena izložba 'Vlade Divac - od Prijepolja do Springfilda'

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Institut za historiju predstavio nova ‘Historijska traganja’ i ‘Priloge’ (VIDEO)

  Promocija novih izdanja Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu –  “Historijskih traganja” i “Priloga”, upriličena je danas u Sarajevu.  

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Svjetska nagrada za nastavnicu iz Bosne i Hercegovine

Medisa Rožnjaković Aljukić, profesorica engleskog jezika, osvojila je “Pearson English Global Teacher Award” za 2020. godinu. Za istu nagradu konkurisalo je više stotina aplikanata. Ranije, 2017. godine Centar za obrazovne

NAŠI LJUDI

Sana Alajmović na listi 10 mladih inovatora ispod 40 godina

Vodeći američki časopis za biološke nauke BioSpace odabrao je Sanu Alajmović, direktoricu i suosnivača Sigrid Terapeutics kao jednog od 10 mladih inovatora ispod 40 godina na koje treba obratiti pažnju.