Vakcina protiv COVID-19: Imigrantska priča o uspjehu

Vakcina protiv COVID-19: Imigrantska priča o uspjehu

Razvojem prvog kandidata za efikasnu vakcinu protiv koronavirusa, dvoje tursko-njemačkih naučnika koji su postigli ovaj veliki uspjeh skrenuli su na sebe pažnju cijelog svijeta, javlja AA.

Farmaceutska kompanija BioNTech, koju su dr. Ugur Sahin i njegova supruga dr. Ozlem Tureci osnovali 2008. godine, uspjela je zajedno sa američkim partnerom Pfizerom razviti eksperimentalnu vakcinu za koju je utvrđeno da je više od 90 posto učinkovita u prevenciji COVID-19.

Dr. Sahin, izvršni direktor BioNTecha, u ponedjeljak je saopćio pozitivne rezultate ispitivanja treće faze i izrazio nadu da će njihovi napori pomoći u zaustavljanju globalne zdravstvene krize.

“Prva analiza naše globalne studije o trećoj fazi pruža dokaze da vakcina može efikasno spriječiti COVID-19. Ovo je pobjeda inovacije, nauke i zajedničkih globalnih napora“, rekao je.

– Uspjeh Sahina i njegove supruge na naslovnicama –

Uspjeh Sahina i njegove supruge, poznatih naučnika u oblasti onkologije i imunologije u Njemačkoj, pojavio se na naslovnicama nakon objavljivanja o ovom uspjehu u lokalnim i međunarodnim medijima.

“Njemački par koji stoji iza vakcine imigrantska je priča o uspjehu”, navodi britanski dnevnik “The Telegraph“, ističući da oboje naučnika pripadaju zajednici od tri miliona Turaka koji žive u Njemačkoj.

Njemački dnevni list “Der Tagesspiegel” objavio je naslov “Kako su djeca imigranata postala multimilijarderi: Par koji stoji iza vakcine protiv korone”, a opisali su ih kao primjer uspješne integracije u njemačko društvo.

– Sahin i Tureci su djeca imigranata iz Turske –

Sahin i Tureci su djeca imigranata iz Turske koji su se doselili u Njemačku 1960-ih godina.

Sahin, koji je rođen u Iskenderunu u Turskoj 1965. godine, stigao je u Njemačku kao četverogodišnjak, gdje je njegov otac radio u fabrici automobila. Studirao je medicinu na Univerzitetu u Kelnu i nekoliko godina radio u Medicinskom centru Univerziteta Saarland.

Tureci je kćerka turskog ljekara koji je emigrirao u Njemačku iz Istanbula. Studirala je medicinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta Saarland i napravila je pionirske korake u oblasti imunoterapije raka u Njemačkoj.

– Par osnovao kompaniju BioNTech –

Par je osnovao kompaniju BioNTech kako bi razvili tehnologiju za individualizirane imunoterapije raka.

Ubrzo nakon pojavljivanja koronavirusa u Wuhanu u Kini, Sahin i Tureci odlučili su koristiti svoje znanje iz tehnologije “messenger RNA” (mRNA) kako bi podstakli imunitet i spriječili infekcije COVID-19 u okviru projekta kojeg su nazvali “Project Lightspeed”.

Sredinom januara, kompanija je sklopila partnerstvo sa američkim farmaceutskim gigantom Pfizerom kako bi razvila potencijalnu vakcinu protiv COVID-19.

Ukoliko dobiju regulatorno odobrenje, BioNTech i Pfizer planiraju proizvesti do 100 miliona doza do kraja 2020. te više od 1,3 milijarde doza do kraja 2021. godine.

Previous Lukavac: Počinje izgradnja nove proizvodne hale Boxmark Leather
Next Sarajevo: Otvorena izložba 'Vlade Divac - od Prijepolja do Springfilda'

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Braća i doktori – Ajdin i Semir Ibrahimović

Ajdin i Semir Ibrahimović su rođena braća. Obojica su doktori, tj. obojica su završili Medicinski fakultet na Univerzitetu u Tuzli. Stariji Ajdin zaposlen je u JU Opća Bolnica Tešanj. Mlađi

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Dva bosanska fizičara dobitnici prestižnog priznanja Američkog društva fizičara

Profersori fizike dr. Dejan Milošević i dr. Vanes Mešić sa Univerzitet u Sarajevu – Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu dobitnici su prestižnog priznanja Američkog društva fizičara. U konkurenciji 88600 aktivnih recenzenata iz

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Inovacija iz Bosne i Hercegovine: Čudesne plastične kocke koje sprečavaju poplave

Kocke bi se mogle blagovremeno poslagati duž obala i postupno automatski puniti nadolazećom vodom, a ako su obale pjeskovite, u njih bi se mogao upumpavati i pijesak, te bi se