Veče posvećeno Adilu Zulfikarpašiću, u okviru predstavljanja Bošnjačkog Instituta u Tuzli

Veče posvećeno Adilu Zulfikarpašiću, u okviru predstavljanja Bošnjačkog Instituta u Tuzli

Sinoć je u Centar za kulturu Tuzla, uz veliku zainteresiranost publike, u punom Ateljeu “Ismet Mujezinović”, upriličeno predstavljanje Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića kroz promociju dvije knjige koje su iz štampe izašle prošle godine: “Put u Foču” autora Adila Zulfikarpašića i “Bibliografija Adila Zulfikarpašića” Narcise Puljek – Bubrić, te izložbu “Bosanski pogledi i putokazi: Adil Zulfikarpašić (1921-2008.)”.

Na samom početku programa obratio se gradonačelnik Tuzle dr. sc. Zijad Lugavić s vrlo upečatljivim govorom o značaju ličnosti i djela Adila Zulfikarpašića, izrazivši zadovoljstvo predstavljanjem Bošnjačkog instituta u ovom gradu. V.D. direktorica Instituta, Amina Rizvanbegović Džuvić gradonačelniku je uručila dvije vrijedne likovne monografije u izdanju Instituta, “Behaudin Selmanović Selman” i “Salim Obralić” za potrebe biblioteke Centra za kulturu, odnosno Galeriju portreta. Zatim je prisutnima predstavila Institut, izložbu i koncept programa predstavljanja knjiga “Put u Foču” i “Bibliografija Adila Zulfikarpašića” osmišljenog s ciljem doprinosa sjećanju na čovjeka koji je ostavio dubok trag u društvenom, političkom i kulturnom životu Bosne i Hercegovine.

Izdanje “Put u Foču” promovirali su historičari prof. dr. Izet Šabotić i dr. Safet Bandžović. Riječ je o knjizi koja sadrži tekst prvi put objavljen 1957. godine u kome Zulfikarpašić opisuje kako je, kao partizan, u januaru 1942. godine, s tek napunjenih 20 godina, došao u rodnu Foču koja je bila “popaljena, narod poklan, moj brat ubijen, a majka i sestre u strašnom stanju”. Sam tekst je zbog šireg društveno-historijskog konteksta opremljen opširnim predgovorom i uredničkim napomenama dr. Safeta Bandžovića, kao i pogovorom dr. Mesuda Šadinlije.

Izdanje “Bibliografija Adila Zulfikarpašića” predstavili su prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović i priređivačica Narcisa Puljek Bubrić. Bibliografija se sastoji od djela, članaka, intervjua, eseja Adila Zulfikarpašića i njihovih prijevoda, te djela, članaka, osvrta o Adilu Zulfikarpašiću. Bibliografija je rađena s ciljem da se obuhvate biografski, akademski, publicistički i žurnalistički radovi koji za centralnu temu imaju Adila Zulfikarpašića, njegovo nacionalno, opredjeljenje, njegovu etičku, religijsku i političku misao, njegov doprinos kulturi i obrazovanju, njegov filantropski rad i aktivnosti u domenu kulture, obrazovanja i nauke, te historijski značaj njegove pojave u bh. društvu.

Čitavo veče je uljepšala izvedba vokalnog ansambla “Tuzlanke”.

Izložba “Bosanski pogledi i putokazi: Adil Zulfikarpašić (1921-2008.)”, koja je svoje mjesto našla u prelijepom ambijentu Mujezinovićevog ateljea, bit će postavljena do 18. novembra 2023. godine.

Nakon promocije, održane u organizaciji Bošnjačkog instituta, Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla i Centra za kulturu Tuzla.

Previous Masakri u Gazi: Izrael bombardovao konvoj s ranjenicima na ulazu u bolnicu, građane koji su bježali prema jugu...
Next Težak udarac za Trojku. A i HDZ: BiH bez otvaranja pregovora o članstvu u EU

You might also like

HISTORIJA

Zašto je Mak Dizdar 1971. podnio ostavku na članstvo u Upravi Udruženja književnika

Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća na jugoslavenskoj političkoj, društvenoj i kulturnoj sceni lomila su se koplja koja su dvadesetak godina nakon toga zadala i smrtonosni udarac samoj

KULTURA I UMJETNOST

Nastavlja se projekat višetomnog Rječnika bosanskog jezika

  Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih inetelktualaca prof.dr. Nedžad Mulabegović i autor višetomnog Rječnika bosanskog jezika prof.dr. Dževad Jahić potpisali su, u prostorijama Vijeća, Ugovor o nastavku izrade IX i X toma Rječnika

BAŠTINA

Bosanska usmena tradicija najznačajniji dio kulture ovog prostora

  Drugi međunarodni kolokvij “Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta” počet će u petak navečer u Centru za kulturu Mostar predstavljanjem Zbornika radova Prvog međunarodnog kolokvija te knjige “Bošnjačka usmena