Večeras nastupa ramazan – mjesec posta, odricanja i darežljivosti

Večeras nastupa ramazan – mjesec posta, odricanja i darežljivosti

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca večeras nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan posta biti u četvrtak, 23. marta, javlja Anadolija.

Bajram-namaz je u petak, 21. aprila 2023. godine.

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog blagoslovljenog mjeseca organizovati brojne vjerske aktivnosti, te jedinstvene programe povodom obilježavanja značajnijih datuma – Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Mjesec ramazan deveti je mjesec hidžretskog lunarnog kalendara, i u njemu se izvršava ibadet posta.

Ovaj mjesec se odlikuje i po tome što je u njemu započelo objavljivanje Kur’ana, posljednje Božije objave, a karakteristika islamske tradicije Bošnjaka jeste i učenje ramazanskih mukabela.

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vijekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju.

Salih ef. Meštrovac: Bošnjaci su uvijek ramazan provodili s porodicama i iftarili u svojim kućama

Iftare smo danas sveli na restorane i druge objekte, a kod Bošnjaka je običaj uvijek bio da se iftari prave u našim kućama. Zapostavili smo naše porodice, stoga neka ovaj ramazan bude prilika da se vratimo našim porodicama i porodičnim iftarima s našim ukućanima, poručuje u razgovoru za Anadoliju sarajevski imam Salih ef. Meštrovac.

Večeras, sa akšam-namazom, nastupa ramazan, najodabraniji mjesec kod muslimana. Ramazan je mjesec posta, odricanja i darežljivosti u kojem vjernici poste od ranog jutra, zore, do zalaska sunca. O značaju ramazana za muslimane razgovarali smo sa efendijom Meštrovcem, dugogoišnjim imamom Lubine džamije na Vratniku, jedne od najstarijih sarajevskih džamija.

Meštrovac na samom početku razgovora ističe kako ramazan zasigurno zauzima posebno mjesto kod muslimana, te kako ga muslimani ovih prostora s razlogom vole nazvati i “najdražim gostom”.

“Ramazan jeste najljepši i najbolji musafir (gost) koji može doći u naše kuće, jer ramazan donosi mnoge blagodati za našu društvenu i širu zajednicu, a i za cijeli ummet. Muslimani u Bosni i Hercegovini imaju poseban respekt prema mjesecu ramazanu, tako da je to period u kojem nastojimo da uskladimo svoje obaveze kako bi upotpunili naše ibadete, od sabaha do teravih-namaza”, kaže Meštrovac.

– Mjesec u kojem je počela objava Kur’ana –

Poseban značaj ramazana ogleda se u činjenici da je upravo u tom mjesecu počela objava Kur’ana Poslaniku Muhammedu. Ramazanska mukabela ili zajedničko učenje Kur’ana tokom ramazana jedna od spojnih tačaka ramazana i Kur’ana. Mukabele se tokom ramazana uče u džamijama širom Bosne i Hercegovine. Meštrovac naglašava kako se i u Lubinoj džamiji uči mukabela.

„Naši hafizi, imami, naše mualime, u džamiji uče Kur’an, a naše džematlije pomno prate njihovo učenje, na taj način obnavljamo naše znanje o samom Kur’anu. Naravno, kroz ovakve ibadete mi želimo iskoristiti blagodati mjeseca ramazana kako bi nas Allah dž.š. oslobodio svih onih negativnih osobina koje čovjek može imati. Ako čovjek prihvati ramazan kao takav, on se oslobađa svih negativnih stvari koje razaraju ljudsko srce, dušu i razum”, ističe Meštrovac.

Citirajući odlomak iz kur’anske sure “El-Bekare”, u kojem se kaže: “Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste”, Meštrovac podsjeća da je upravo ramazan vrijeme čovjekovog duhovnog, ali isto tako i materijalnog čišćenja.

“Čovjek koji ibadeti, uči Kur’an, klanja pet dnevnih namaza, ali isto tako udjeljuje sadaku i daje zekat, na taj način se čisti, i duhovno i materijalno. Tako da je ramazan sigurno naša prilika i šansa da se duhovno nadogradimo, da budemo duhovno bolji i jači, da očistimo naša srca i duše, a to ćemo postići ibadetom”, podvlači Meštrovac.

Govoreći o samom postu, Meštrovac ističe kako post ima svoju duhovnu, ali isto tako i društvenu, odnosno sociološku dimenziju. Post, kako kaže, nikada ne predstavlja samo sustezanje od jela i pića, već od svih negativnih stvari.

“Ono što je veoma bitno jeste da ako želimo upotpuniti naš post, onda moramo apstinirati, ne samo od jela i pića već i od ružnog govora, ružih pogleda, ružnih misli, to je ona individualna i duhovna dimenzija posta. Ona druga, sociološka, je svakako da mi kroz post spoznajemo kako je onima koji oskudijevaju u jelu i piću, onima koji su gladni. Allah nas kroz post uči da imamo i jednu vrstu te solidarnsoti”, kaže Meštrovac.

– Vratimo se porodicama koje smo zapostavili –

Imam Lubine džamije posebno podvlači kako ovaj ramazan treba biti prilika ljudima da se vrate svojim porodicama, jer su danas porodice zapostavljene, a iftare “vrate u svoje kuće”, odnosno da iftare zajedno sa svojim ukućanima.

“Mi smo u posljednje vrijeme, naročito tokom i nakon pandemije, zapostavili naše porodice, a u kontekstu samog ramazana zapostavili smo taj porodični ambijent. Mi smo danas iftare sveli na restorane i neke druge objekte, a kod nas Bošnjaka iftari su se uvijek pravili u našim kućama”, kaže Meštrovac, podsjećajući na hadise Poslanika Muhammeda u kojima jasno ukazuje na to koliku nagradu ima onaj koji nahrani postača i priredi mu iftar.

“Roditelji su se danas udaljili od djece, djeca od roditelja. Zato je moja poruka da iskoristimo ovaj ramazan da što više vremena provodimo sa našim porodicama, da što više iftarimo u našim kućama, s našim porodicama. Vratimo se porodičnim iftarima i sehurima, što više vremena zajednički učimo Kur’an. Neka se osjeti taj jedan porodični ambijent, neka naša djeca ne budu željna svojih roditelja, a ni mi roditelji naše djece”, zaključuje Meštrovac.

Sjećanja na ramazane 109-godišnje Ajke Lokmić: Uvijek nam je bila puna kuća

Kuća stara oko 150 godina u Sumbuluši, u sarajevskom Starom Gradu, dom je nane Ajke Lokmić koja će u maju napuniti 109 godina.

Sjećanja na ramazane 109-godišnje Ajke Lokmić: Uvijek nam je bila puna kuća

Jedna je od 12 stogodišnjaka na području ove sarajevske općine. Rođena je 1914. godine u Bosanskom Šamcu, a još kao mala ostala je siroče i došla da živi kod rodbine u Sarajevu.

Nakon udaje za Nuriju Lokmića, iz ulice Hadžijamakova preselila se u Mejlijinu, u porodičnu kuću gdje i danas živi. Dobili su četvero djece. Imali su, kako je kazala, lijep život. Bez Nurije je ostala prije 40 godina.

– Postila od sedme do 100. godine –

Ajka je, prema tvrdnjama njene kćerke Zumrete Dedajić, ne samo najstarija osoba u Bosni i Hercegovini, nego i u cijeloj Evropi odakle su im se već javljala određena udruženja i novinari sa zahtjevima za razgovor.

“Mama uskoro proslavlja 109. rođendan. Ona je najstariji stanovnik u Bosni i Hercegovini, a moguće i u Evropi”, kazala je Zumreta, koja ima 70 godina.

Nana Ajka je i dalje dobrog zdravlja, samo je pamćenje više ne služi tako dobro, a i sluh.

“Sve je dobro osim mentalnog zdravlja, godine uzimaju svoj danak. Slabije pamti, sjeća se prošlosti, a nove informacije ne pamti”, ispričala je Zumreta za Anadoliju.

Od sedme pa sve do 100. godine nana je postila svaki ramazan i učila. Međutim, devet godina, zdravlje i godine joj ne dopuštaju da praktikuje vjerske obaveze i običaje.

Njena kćerka Zumreta je kazala da je Ajka veliki vjernik i da je cijeli život postila, klanjala i učila.

– Vazda se dolazilo i posjećivalo –

“Zaboravljam stvari i nekada sure. Žao mi je, ali ne mogu postiti. Prije je u ramazanu uvijek bila puna kuća. Vazda se dolazilo i posjećivalo, a sada više ne mogu. Žao mi je što nema ranijih vremena”, ispričala je Ajka dok sjedi u svojoj kući koja je nekada bila puna djece i smijeha.

Danas je ona podsjetnik na neka sretna vremena i bosansku tradiciju.

Voli nana Ajka i danas da joj dolaze gosti. Uvijek ih dočeka sa osmijehom na licu. Tako je dočekala i načelnika općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića koji je godinama posjećuje pred ramazan.

“Ajka je sigurno najstarija žiteljka u Bosni i Hercegovini, a prema izjavama njene kćerke, spada i među najstarije osobe u Evropi”, rekao je Hadžibajrić.

Raspolažu evidencijom da na području Starog Grada živi oko 12 stogodišnjaka.

(MiruhBosne/AA)

Previous Posjeta uoči ramazana: Ajka Lokmić, najstarija u Bosni, ima 109, a Selma Hadžagić 100 godina
Next Bosna peta najbogatija zemlja vodom u Evropi

You might also like

DUHOVNOST

Remzija ef. Pitić: Kada nemate ideje vodilje, onda vas mogu odvesti i u kakvu krčmu da se radujete Bajramu

Iako Ramazanski bajram dočekujemo u specifičnim okolnostima, prvi puta do sada, uz određene mjere i restrikcije, bajramske atmosfere će biti, poručio je u intervjuu AA Remzija efendija Pitić, muftija goraždanski.

DUHOVNOST

Dan džamija u BiH: Jasikovačku ljepoticu srušili su tenkovskim projektilima

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine 7. maj se obilježava kao Dan džamija, kao simboličko podsjećanje na vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu kada su na teritoriji pod kontrolom

ŽIVOT

Sejdalija Bećirović: Životna priča devedesetogodišnjeg bosanskog djeda

“Odbiješ pet ili šest godina od 90 i eto koliko sam ramazana postio. Počeo sam s pet ili šest godina postiti i nikad nisam prekidao pa da mi, kobajagi, prešivaju