Večeras premijera dokumentarnog filma ‘Bosna’

Večeras premijera dokumentarnog filma ‘Bosna’

Petog aprila 2019. godine, navršava se punih 40 godina otkad je košarkaški klub Bosna postala prvak Evrope. Bilo je to 1979. u francuskom gradu Grenoblu.

Pred 12 hiljada navijača KK Bosna je u finalu pobijedila italijanskog šampiona Emersona s rezultatom 96:93. Bio je to, u to vrijeme, najveći uspjeh  bosanskohercegovačke, ali i jugoslavenske klupske košarke.

Tog dana 22 miliona Jugoslavena bili su prikovani uz TV ekrane i uživali u trijumfu prvog evropskog šampiona bivše države koji je u Palati spotova u Grenoblu igrao čudesno. Za naciju čija je reprezentacija već bila košarkaška sila, ovo je bilo posebno herojstvo. Ovo je bila prva titula klupskog evropskog šampiona u tadašnjoj državi i popularni sarajevski studenti postali su sinonim uspješne BiH. I 40 godina poslije, ovo je ostao jedan od najvećih bh. uspjeha, i ne samo sportskih.

Ovo je priča o sportskom fenomenu jednog društvenog i političkog konteksta. Šta je bio ambijent, kakve su bile političke i društvene okolnosti, ko su bili ključni pojedinci koji su stajali iza ovakvog uspjeha? Podsjećamo,  KK Bosna  je tek 1972. godine ušla u Prvu jugoslavensku košarlašku ligu da bi za nepunih sedam godina postala je evropski prvak. Bilo je to 5. aprila 1979. godine u francuskom gradu Grenoblu.

Jugoslavija je i do Grenobla bila košarkaška sila u Evropi,  jugoslavenska liga je bila jedna od najačih na Starom kontinentu. Na primjer, Jugoplastika i Partizan su po dva puta u nizu osvajali kup Radivoja Koraća. No, to tada, bez evropske šampionske titule. Tako je Bosna iz ipak manje razvijenije jugoslavenske republike, prva stigla na vrh Olimpa i ispisala historiju, otvarajući time put i ostalim jugoslavenskim klubovima da nastave tamo gdje su Tanjevićevi momci stali.

Rekonstruirajući taj, naoko, neočekivan trijumf sarajevskih košarkaša protiv višestruko nadmoćnijih Italijana, Španaca, Rusa, ovaj dokumentarni film zapravo pokazje da je na putu osvajanja evropskog trona malo toga bilo slučajno. Da bi se uopće pomislilo i usudilo igrati protiv, recimo, Maccabija u Tel Avivu, trebalo je imati ozbiljnu logističku podršku (u to vrijeme, na primjer, Titova Jugoslavija nije imala službene, diplomatske odnose sa Izraelom) koja je iza sportskog kluba stajala i u moralnom i u materijalnom smislu. Konkretno, prednjačio je Energoinvest i njegov vizionar i ekonomski mag Emerik Blum. Kada se Bosna približavala četvrtfinalu Kupa, animirane su i sve druge velike privredne organizacije iz cijele BiH u smlislu uključivanja u ovome putu uspjeha. Dva dana prije Grenobla, direktori uspješnih firmi i bankari bili su na nogama. Telefoni nisu prestajali zvoniti.

Ovo je dokumentarac o KK Bosni, nekadašnjem simbolu bh. i jugoslavenskog sporta. Četrdeset godina poslije, izgleda da je ta simboličnost, na žalost, i danas aktuelna. Možda nije pregrubo reći, stanje KK Bosne danas ogledalo je sveukupnog stanja istoimene države.

Sastav šampionske generacije: Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić, Krvavac. Trener ove brilijantne generacije bio je Bogdan  Tanjević.

Film će premijerno biti prikazan u četvrtak u 19.30 sati u Domu mladih, a TV premijera je isti dan na FTV-u u 20,30 sati.

Autorica projekta je Arijana Saračević Helać, snimatelj Vanja Ćatović, ton Boris Kragulj, montaža Jasmin Nalo.

Previous Salkić: Od policije u RS-u se nastoji napraviti oružana sila (VIDEO)
Next Završena izgradnja i adaptacija hotela Ibis Styles Sarajevo

You might also like

SPORT

Milan Đurić: Poziv u reprezentaciju će biti ostvarenje sna

Bosanskohercegovački internacionalac Milan Đurić obilježio je 23. kolo italijanske Serije A. Napadač Cesene bio je strijelac i asistent u remiju (2:2) sa aktuelnim prvakom Juventusom. Ne krije zadovoljstvo zbog sinoćnje

SPORT

Zmajevi pobjedom završili kvalifikacije (Video)

„A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine je večeras na A. Le Coq Areni u Talinu sa 2:1 pobijedila Estoniju u posljednjem kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. U prvom periodu igre

SPORT

Počeo polumaraton “Zajedno Sarajevom” – učesnici iz 43 zemlje

Utrke „Sarajevo polumaraton“, „G-drive štafetni polumaraton“ i „IntersportFunRun“ održavaju se danas u Sarajevu, u organizaciji Udruženja “Marathon” Sarajevo. Direktor trke „Sarajevo polumaraton“ Goran Ćorić je kazao Feni da su danas