Većina startap kompanija rezultat studentskih projekata – Ekonomski fakultet u Sarajevu generiše ideje kroz inkubator GrowUp

Većina startap kompanija rezultat studentskih projekata – Ekonomski fakultet u Sarajevu generiše ideje kroz inkubator GrowUp

 

Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu (EFSA) nedavno je promovisan prvi univerzitetski poslovni inkubator u Bosni i Hercegovini, koji će biti centralno mjesto generisanja studentskih ideja, ali i korporativnih inovacija u saradnji sa etabliranim kompanijama na tržištu.

Startap inkubator GrowUp počeo je radi u sklopu fakulteta još u septembru ove godine, a trenutno ima oko 50 polaznika.

Kako ističe profesorica Amila Pilav Velić, koja je zaslužna za njegovo pokretanje, inkubatori danas postaju neizbježan dio zdravog startap ekosistema.

– Naime, poslovni inkubatori i hubovi imaju sve značajniju ulogu u razvoju preduzetništva i tehnološkom napretku te postaju akceleratori ekonomskog rasta i društvenog razvitka. Istraživanja pokazuju da su startap kompanije koje su nastale u okviru inkubatora, akceleratora ili su barem sarađivale sa njima, brže rasle od onih koje to nisu, a pozitivni efekti su vidljivi i u širem ekonomskom kontekstu – kaže menadžerica GrowUp-a za portal eKapija.

Takođe, univerzitetski poslovni inkubatori postaju sve značajnija praksa svih vodećih univerziteta, poput Harvard i Stanford University, a posebno poslovnih škola poput The Columbia Business School, The Darden School of Business na University of Virginia, navodi naša sagovornica.

– Većina startap inkubatora, akceleratora i hubova najčešće je smještena u okviru univerziteta s obzirom na to da je većina startap kompanija (90%) rezultat “studentskih projekata”.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu je prva javna visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini koja je osnovala poslovni inkubator. Pilav Velić ne krije zadovoljstvo što je Ekonomski fakultet prvi prepoznao potencijal studentskih ideja, ali i njihovu motivaciju i odvažnost da razviju vlastite biznise.

– Kao neko ko je već dugi niz godina istraživač, nastavnik, ali i ekspert u ovoj oblasti, dozvolite mi da budem pomalo lična te izrazim osobnu sreću da prve startap poduhvate imamo na našem fakultetu, i to u našem GrowUp inkubatoru. Uvjerena sam da će ti biznisi činiti okosnicu razvoja naše zemlje.

Dodaje da je sasvim očekivano da EFSA kao fakultet iz oblasti poslovnih studija s najdužom tradicijom u BiH bude inicijator i kreator jednog takvog inkubatora.

Hub otvoren za sve studente

Edukacije, odnosno praktične radionice u okviru GrowUp hub-a vode domaći i međunarodni eksperti u oblasti preduzetništva, marketinga, finansija, inovacija. Menadžerica hub-a ističe da je uloga profesora samog fakulteta izuzetno važna.

– Prije svega pri samom prepoznavanju studenata koji imaju preduzetnički potencijal i određenu kreativnost i inovativnost, a s druge strane njihovo iskustvo i znanje koje posjeduju čini ih specifičnim i iznimno kompetentnim mentorima. Međutim i pored toga, GrowUp hub anagažuje i mentore iż prakse jer nam je jedan od osnovnih ciljeva upoznati naše startapere sa prilikama na tržištu, te vještinama i kompetencijama koje će im pomoći da ostvare što bolji poslovni rezultat – kaže profesorica Pilav Velić i dodaje da Ekonomski fakultet u Sarajevu “ne obrazuje samo dobre zaposlenike nego i izvrsne poslodavce”.

– Mi smo zaista jedan od rijetkih primjera koji se može pohvaliti visokom stopom zapošljivosti svojih studenata, ali i preduzetnika. Naš alumni najbolje svjedoči o tome.

Ono što posebno raduje našu sagovornicu, kako kaže, jeste multidisciplinarnost studentskih ideja. Naime, korisnici inkubatora nisu samo studenti Ekonomskog fakulteta nego cijelog Univerziteta u Sarajevu.

– To su studenti tehničkih fakulteta, prirodnih nauka, farmaceutskih i stomatoloških disciplina, humanističkih nauka, itd. I zaista se u tim idejama krije ogroman potencijal i inovacije na globalnom niovou. Uvjerena sam da će te o njima tek čuti, jer ipak najrelevantniju ocjenu ideja dat će tržište. Tržište je najbolji evaluator.

Interes za startap biznise

Zanimalo nas je koliko je među studentima razvijena svijest o mogućnostima koje pružaju startap biznisi, te koliki interes vlada za takve izazove?

– S obzirom na to da je GrowUp prvi univerzitetski inkubator u BiH bilo je teško motivisati mlade ljude da se prijave i pokušaju svoje ideje pretočiti u konkretne startap biznise. Bilo je teško zadobiti njihovo povjerenje, koje je, moram priznati, bilo poprilično poljuljano različitim programima podrške startap biznisima koji niti su bili standardizirani, niti su zadovoljavali kriterije uspješnih praksi inkubacije ili akceleracije startap biznisa. Samim tim, njihova očekivanja nisu bila zadovoljena, ali isto tako zbog toga nismo imali nikakve značajnije rezultate u kontekstu rasta broja samoodrživih startap biznisa u našoj zemlji.

Međutim, Pilav Velić kaže da su danas te predrasude samo daleka prošlost. Svaki dan zaprimaju veliki broj zahtjeva studenata, ali i mladih ljudi, generalno, koji žele da budu dio inkubatora.

Naredni poziv krajem januara

Nedavno su počeli sa inkubacijom ideja druge grupe polaznika.

– Trenutno imamo 50-ak polaznika. Naredni poziv će biti krajem januara, te ću iskoristiti priliku da pozovem sve zainteresovane studente i mlade ljude da se prijave i iskoriste ovu jedinstvenu šansu. Budite odvažni i pretvorite svoju ideju u stvarnost, a GrowUp će se pobrinuti da u tome i uspijete – poručuje naša sagovornica.

Startap scena u Bosni i Hercegovini

Amila Pilav Velić, kao neko ko se dugo bavi ovom oblašću, smatra da je startap scena u Bosni i Hercegovini fragmentirana i još u povoju.

– Ono što je nužno jeste raditi na izgradnji zdravog održivog startup ekosistema koji će omogućiti startaperima nesmetanu prohodnost i mobilnost, a svim učesnicima u lancu podrške startap biznisima poput inkubatora, tehnoloških parkova, akceleratora, itd, dovoljno prostora i resursa da razvijaju startap poduhvate i osiguraju im ulazak i opstanak na tržištu. Upravo oni mogu i trebaju biti katalizatori razvoja zajednica startap biznisa u našoj zemlji.

Previous Od ponedjeljka u funkciji kosi lift na Ciglanama
Next Stećci u Mršićima, Vlasenica

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Elektroinžinjer Elvir Hasedžić – šef istraživačkog tima “ Jaguar & Land Rover”

  Prije sedam godina pisali smo o uspješnom mladom čovjeku porijeklom iz Banje Luke, magistru elektroinžinjerstva Elviru Hasedžiću koji je tada počeo graditi karijeru u prestižnom “ Jaguar & Land

NAŠI LJUDI

Haris Brkić iz Lukavca diplomirao na prestižnom MIT-u

Lukavčanin Haris Brkić, 7. juna postao je jedan od rijetkih državljana naše zemlje koji je diplomirao na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology), odsjek elektrotehnike i kompjuterskih nauka. Haris je jedan

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nova knjiga prof. dr. Fikreta Čauševića u izdanju Palgrave Macmillan New York

Knjiga kritički razmatra globalne finansijske tokove i rezerve finansijske imovine i obveza, te njihov uticaj na globalnu ravnotežu ekonomske moći, piše business-magazine. Palgrave Macmillan New York, nakon pozitivne “double blind