Veličanstven susret bosanskih dopunskih škola u V. Britaniji

Veličanstven susret bosanskih dopunskih škola u V. Britaniji

Prošao je još jedan skup BIH dopunskih škola u VB. Zagazili smo već u treću deceniju kontinuiranog održavanja ovakvih skupova koji su već postali tradicija.

Nisam slučajno započela sa riječima iz poznate monodrame Josipa Pejakovica “On meni nema Bosne”. Za ovu priliku ispričat ću svoju priču i svoje utiske baš u njegovom stilu.


Kako bolan nema, kada na Skup BiH škola dođe i staro i mlado, od najstarijih do najmlađih.Godine su samo brojke, bitna je duša i srca koja za domovinu kucaju.

Kako bolan nema, kada se u jednom gradu okupe svi od Manchestra, Birminghama Coventry-a, pa još južnije fo Lonfona i Hertforda..Kilometri su samo broj i geografska distanca. Ipak, svaka ptica svome jatu leti. A u ovom burnom vremenu i nedostatku vremena, treba nam samo topli stisak ruke, osmjeh, tapšanje po ramenu.

Kako bolan nema Bosne, kada se uspjevamo svake godine skupiti, pjesme zapjevati i kola poigrati, teferičiti i malo prohaberiti. Ima nas mnogo manje nego u drugim državama, ali dokazujemo da nije sve u broju, nego u namjeri i sprovođenju ideja u djelo.

Kako bolan nema Bosne, kada se naša himna sluša, jezik priča i pjesme pjevaju, stihovi naših poznatih pjesnika recitiraju, sevdalinke pjevaju, narodna nošnja nosi i kola igraju, a plavo-žuti mašu zastavicama i navijaju na sportskim takmičenjima.
Duša je puna naše drage Bosne i Hercegovine i nadamo se da će ta ljubav biti dovoljno jaka i za nada buduća pokoljenja.
Sve pohvale od srca upućujem BiH organizaciji u Derby-u na organizaciji ovog predivnog skupa. Nakon učenja Fatihe i minuta šutnje za žrtve srebreničkog genocida i dostojanstvenog prisjećanja kroz pjesničku riječ, krenulo se s programom. Predivno osmišljen program sa odličnim scenarijem, djeca i omladinci koji su se super snašli u ulozi voditelja, lijep prezentacije sa mnoštvom fotografija, izložba likovnih i literarnih radova, dodjela zahvalnica za ucešće skolama, dodjela zahvalnica od strane Ministarstva za izbjegla i raseljena lica medalje i sportski trofeji…

Tu su i odlični kulturno-zabavni programi koje su pripremili nastavnici i volonteri iz svih škola. Iako su se programi razlikovali i po obimu i po sadržaju, svako dijete se istinski trudilo da da sve od sebe. Imali smo sve, od pjesmica posvećenih Bosni i Hercegovini, pa do sevdalinki do dramskog komada. Sigurna sam da se među ovom dječickm kriju veliki talenti, budući glumci, pjevači, plesači, pjesnici, sportisti, a iznad svega pošteni ljudi.

Također bih spomenula i domaćice koje su se potrudile da istinski ugoste sve nas, a izbor hrane je bio izvrstan.
Pošto volim citirati naše narodne poslovice, reci ću nekoliko. “Šta posijes, to ćeš i požnjeti”. Ako budemo ulagali u naše mlade generacije i učili ih našim tradicionalnim vrijednostima, nećemo dozvoliti da naš jezik, kultura, običaji padnu u zaborav.


Neka nam djeca rastu uz moto da je “Znanje najbolje imanje”. Uz razvijenu svijest o svome porijeklu, znat će cijeniti svoje i poštovati tuđe.
Ovom prilikom želim da se zahvalim organizatorima u Derby-u, BH UK Networku, gostima iz Sarajeva, svim školama u Velikoj Britaniji  koje su svojim učešćem uveličali ovaj skup.

DERBY, OD SRCA HVALA!

Semira Jakupović/Bosnia UK Network

Previous Neobična lađa plovi Sanom
Next 'Muška voda' konačno prodana - veliki potencijal ovog kompleksa kod Kladnja

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Dr. Aida Kamišalić Latifić, Inženjerka godine u Sloveniji

Inženjerka godine 2019. u Sloveniji postala je dr. Aida Kamišalić Latifić, predavačica i istraživačica na Fakultetu elektrotehnike i informatike Univerziteta u Mariboru, izvještavaju slovenski mediji. “Mogu ti uzeti sve osim

KULTURA I UMJETNOST

Oliver Frljić: “Multikulturalnost Bosne je odredila moj pogled na svijet”

Oliver Frljić je među najistaknutijim i najkontroverzniji pozorišni reditelj sa područja ex-Jugoslavije. Rođeni Travničanin je kao 16-godišnjak napustio Bosnu i Hercegovinu. Živi u Hrvatskoj. U Berlinu gostuje sa predstavom „Kletva“.

NAŠI LJUDI

Miss Australije Esma Voloder na meti islamofoba: Svojim odgovorima oduševila javnost

Miss Australia za 2017 Esma Voloder je odgovorila onima koji tvrde da ona nije predstavnica zemlje zbog svog muslimanskog vjerovanja. “Opraštam im … osjećam da to dolazi od nedostatka razumijevanja”,