Velika akcija čišćenja naše zemlje: Očistimo planine, očistimo prirodu!

Velika akcija čišćenja naše zemlje: Očistimo planine, očistimo prirodu!

Ispred Udruženje za podršku i razvoj sportskog turizma Avantur pokrenuli su veliku akciju čišćenja najdragocjenijih bosanskohercegovačkih prirodnih bisera i odnošenja otpada za ljepotu i puni sjaj svih onih krajeva koji našu zemlju čine tako lijepom. Akciju su nazvali ”oČistimo planine – oČistimo prirodu”.

 
Kako svakodnevno u prirodi nailazimo na razne oblike zagađenja, ovom kampanjom želimo da podstaknemo svakog pojedinca, planinara, školarca, izletnika da pored što će sa sobom ponijeti svoje smeće i otpatke da to isto uradi za smeće koje zatekne na lokaciji koju posjećuje, ističu iz udruženja.

Udruženje „Avantur“ će sa svojim članovima na svakoj planinarskoj turi i tokom boravka u prirodi raditi na prikupljanju otpadaka koje zateknemo u prolazu, na lokaciji gdje odmaramo ili bilo kojoj drugoj lokaciji, a što ujedno želimo prije svega podstaći i ostala planinarska društva da nam se pridruže. Pozivamo također i druga udruženja, škole, izletnike i cijelokupnu lokalnu zajednicu da nam se pridruži kako bi našu zemlju učinili boljom i iz prirode odstranili ono što joj ne pripada.

Glavni ciljevi su:
• Promjena navika kod stanovništva i razvijenje osjećaja poštovanja prema onome što nam je priroda dala
• Pokrenuti inicijativu kod pojedinca i lokalnih zajednica da se priključe akciji ”oČistimo planine – oČistimo prirodu“
• Pokrenuti inicijativu kod svih planinarskih društava u Bosni i Hercegovini kao i van okvira Bosne i Hercegovine
• Praćenje uspješnosti realizacije projekta kroz medije i online informisanje
• Kontinuirano trajanje kampanje bez vremenskog ograničenja – odnosno sve dok budemo nailazili na smeće i otpatke u prirodi bit ćemo sudionici kampanje

Sudjelovanje u kampanji ”oČistimo planine – oČistimo prirodu“ pomoći će društvu da shvati na koji način svi mi kao pojedinci možemo poboljšati i promijeniti svoju okolinu, te ponašanje i navike drugih.
Kampanja ”oČistimo planine – oČistimo prirodu“ će se provoditi kroz 4 koraka programa prilagođeno temi otpada:


1. KORAK – Odbor Udruženja „Avantur“ koji će biti zadužen za iniciranje kampanje koja uključuje informativno i pozivno pismo planinarskim društvima, pojedincima, lokalnoj i široj zajednici na teritoriji Bosne i Hercegovine.
2. KORAK – Uvezivanje sa društvima, pojedincima i lokalnim zajednicama u cilju informisanja o pokretanju projekta i njegove realizacije.
3. KORAK – Iniciranje medijske i online kampanje sa ciljem što veće informiranosti stanovništva o samoj kampanji i animiranje lokalne zajednice da se samoinicijativno priključe kampanji čišćenja svaki put kada odu u prirodu i primjete otpatke i smeće
4. KORAK – Informisanje javnosti o uspješnosti realizacije projekta

Izvještavanje i evaluacija kampanje ”oČistimo planine – oČistimo prirodu“
Početak kampanje ćemo simbolički obilježiti i promovisati (informisanje putem Facebook stranice našeg Udruženja i lokalnih medija).


Tokom kampanje kreirat ćemo i dopunjavati album sa fotografijama uz opise aktivista koji učestvuju u kampanji. Album sa fotografijama će biti objavljen putem Facebook stranice Udruženja „Avantur“.
Na kraju godine ćemo sumirati i prezentovati postignute rezultate.


Nemamo nikakva finansijska sredstva za ovu akciju, sve što želimo jeste da barem pokušamo utjecati na svijest ovdašnjeg stanovništva koje iz navike na planinama ostavljaju smeće. Ako neko na bilo koji način može pomoći u provođenju kampanje, finansijski ili kroz donaciju opreme za čišćenje, bit će nam drago. Svaka pomoć je dobrodošla, navode iz Avantur-a.


Sve dodatne informacije vezane za kampanju možete dobiti na e-mail udruženja: udruzenjeavantur@hotmail.com.

 

(MiruhBosne)

Previous Britanski The Telegraph: 10 fascinantnih činjenica o Bosni i Hercegovini
Next Isa-beg Ishaković i danas inspiracija i primjer (Video)

You might also like

BAŠTINA

Porodica Mihalj od zaborava otrgla izgled stare posavske kuće

U odžačkom dijelu Posavine tokom posljednjeg rata sve su kuće bile uništene, neke i u cjelosti. Nakon povratka krenula je obnova i nova gradnja, tako da se danas rijetko viđaju

BH RAZGLEDNICA

Fascinantan snimak iz zraka: Livanjski divlji konji

  Svako ko se nekada vozio na dijelu magistralnog puta M-16 dionicom Livno-Kupres zna da se zbog velikog broja livanjskih divljih konja tuda mora voziti opreznije. Livanjski divlji konji godinama

BH RAZGLEDNICA

Banovići: Mjesto gdje se još uvijek čuje parna lokomotiva

Malo rudarsko mjesto smješteno u podnožju planine Konjuh ime je dobilo po stećku Božićka Banovića, nadgrobnom spomeniku iz srednjeg vijeka koji se nalazi u istoimenom selu nedaleko od grada. Na