Velika ličnost naše prošlosti! Historijsko-dokumentaristički roman ‘Batonov ustanak’

Velika ličnost naše prošlosti! Historijsko-dokumentaristički roman ‘Batonov ustanak’

Povodom dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Gradskoj biblioteci Kakanj održana je promocija historijsko-dokumentarističkog romana “Batonov ustanak” autora Saliha Straševića.

U kontekstu današnjeg vremena, roman karakteriše hrabrost i inat jednog naroda da se odupre podaništvu i borba Ilira za slobodu svoje domovine u periodu između 6. i 9. godine.

FTV

Baton je bio veliki vojskovođa s područja Bosne i Hercegovine, tačnije iz okoline Breze, koji je tada smogao snage i podigao najveći ustanak svih vremena, Ilirski ustanak, protiv moćnog Rimskog carstva.

Salih Strašević se od osnovne škole bavi zapisivanjem historijskih događaja i usmenih predanja od starijih ljudi. Svoj književni put započeo je pisanjem kratkih priča i memoara.

“Prokletstvo bosanske kraljice Katarine” knjiga je objavljena 2019. godine, govori o životu kraljice i odvija se u periodu srednjeg vijeka na teritoriji srednjevjekovne Bosne. Povodom Dana državnosti BiH u sali biblioteke Centra za kulturu Lukavac upriličena je promocija ovog, ali i djela „Batonov ustanak“, koje je dio imaginarnog narativa, dijelom utemeljenog na historijskim činjenicama.

Videoprilog s ranije promocije u Lukavcu…

RTV Lukavac
Previous Klanjana dženaza Edhemu Omeroviću Titi
Next Ivica Kostelić na Bjelašnici - pravo mjesto, pravo vrijeme s pravim ljudima

You might also like

OTPOR BOSNE

‘Vena ljubavi prema domovini…’

Iz pera Mehmeda Handžića (1906.-1944.)… PATRIOTIZAM, NARODNOST I NACIONALIZAM SA ISLAMSKOG GLEDIŠTA …Iz života našeg književnika i alima Šejh Mustafe Juje iz Mostara poznato nam je ovo: Upravo u vrijeme

HISTORIJA

Porijeklo muslimana u Beogradskom pašaluku

Kakva je bila struktura muslimana prema porijeklu, teško je procijeniti, ali bi se kao osnovano moglo prihvatiti da je bilo najviše doseljenika iz Bosne. Ovo se može temeljiti i na

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Promocija knjiga iz edicije “Genocidna namjera Bratunac 1992”: Glas preživjelih Bošnjaka i njihov put do slobode

Promocija prvog i drugog dijela knjige iz edicije “Genocidna namjera Bratunac 1992”, autora Ramiza Salkića održana je u utorak u prostorijama Multimedijalnog centra Kovači u Sarajevu, javlja Anadolija. Knjige razotkriva