Velika prilika za promociju kulturnog nasljeđa kroz projekt ‘Pronacul’

Velika prilika za promociju kulturnog nasljeđa kroz projekt ‘Pronacul’

 Velika prilika za promociju i valorizaciju kulturnog nasljeđa došla je kroz implementaciju projekta ‘Pronacul’ – Promocija prirodnog i kulturnog naslijeđa u svrhu razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima.

Riječ je o međunarodnom projektu koji će raditi na promociji i unapređenju upravljanja kulturnom baštinom koja je pod zaštitom UNESCO-a, a u svrhu razvoja održivog turizma i transnacionalne strategije za zajedničku promociju cjelokupnog Jadranskog područja kao turističke destinacije.

Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje iz Slovenije, a Udruženje za poduzetništvo i posao LINK iz Mostara, kao jedan od partnera, u svojim aktivnostima fokusirat će se na dva lokaliteta u Hercegovini – UNESCO zaštićenim nekropolama stećaka – Radimlja Stolac i Dugo Polje Jablanica, gdje će se provoditi aktivnosti jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta te promocije turističke ponude, saopćili su iz Linka.

Kako su istakli, tokom 2021. godine započele su aktivnosti na uspostavi Virtualne komore ‘Pronacul’ koja će služiti kao multifunkcionalna platforma za razmjenu sadržaja i promociju područja.

“S obzirom da lokaliteti pod zaštitom UNESCO-a moraju poštovati određene propise i uskladiti aktivnosti s nadležnim institucijama, Virtualna komora će služiti i kao svojevrsna baza znanja i iskustava iz cijele Jadranske regije”, istakla je direktorica Centra usluga LiNK Alisa Gekić.

Za pristup Virtualnoj komori i generalno prezentaciju i promociju turističkog potencijala regije, služit će multifunkcionalne interaktivne pametne ploče, koje će biti postavljene na turistički atraktivnim lokacijama – JU Muzej “Bitka za ranjenike” u Jablanici te JU “Radimlja” Stolac u Stocu.

“Svjesni smo da razvoj tehnologije već duže vremena pokazuje svoje prisustvo u svim sferama ljudskog života, a posebno u turizmu. Upravo s ciljem zadovoljavanja sve zahtjevnijih potreba savremenih turista te unapređenja turističke ponude, postavljene su pametne ploče, i to ciljano na lokacije koje su posjećene od strane turista. Cilj je da se u saradnji s vodećim organizacijama iz svijeta kulturne baštine unaprijede kapaciteti nalazišta nekropola i da se one promoviraju kao atraktivne destinacije, sa integriranom turističkom ponudom”, istakla je Gekić.

Vodeći partner projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje, dok su partneri: LAG Istočna Venecija (Italija), Turistička zajednica Grada Rijeke (Hrvatska), Komora ILIA (Grčka), Regija Jonskih otoka (Grčka), Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK (BiH), Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet (Srbija), Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinja (BiH), Turistička zajednica Zagrebačke županije (Hrvatska), Općina Raška (Srbija), Grad Bologna (Italija), Centar za promociju poduzetništva Piran (Slovenija), te pridruženi partneri Kulturni centar Zagorje ob Savi Slovenija i JU Park prirode Žumberak- Samoborsko gorje (Hrvatska).

Implementacija projekta se provodi u okviru ADRION Programa koji finansira Evropska unija i trajat će do septembra 2022. godine.

Previous Švicarski Bosanci preskočili svjetske prvake: Petković i Seferović u 1/4 finalu Eura
Next Jones: Hvala bosanskom narodu koji me obasipa ljubavlju

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Behram-efendijina džamija među najstarijim na području Banjaluke

  Behram-efendijina ili Behram-begova džamija u banjalučkom naselju Novoselija, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, prema mnogim podacima najstarija je džamija na ovom području. Sagradio ju je Behram-efendija 1560. godne, a

TURIZAM

Zimska idila na Vlašiću, planini s dušom kojoj se svi rado vraćaju

Za Vlašić, jednu od najvećih planina u Bosni i Hercegovini koja se nalazi u samom centru države i prostire se na teritoriji opština Travnik, Kneževo, Kotor Varoš i Teslić, mnogi

TURIZAM

Godišnjica Sarajevskog atentata: Performans sa historijskim ličnostima iz austrougarskog perioda

Performansom sa historijskim ličnostima iz austrougarskog vremena u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, obilježena je godišnjica događaja koji je u historiji poznat kao “Sarajevski atentat”. Turistička zajednica Kantona Sarajevo