Veliki odziv građana na vakcinaciju protiv COVID-19 u sarajevskom SCC-u

Veliki odziv građana na vakcinaciju protiv COVID-19 u sarajevskom SCC-u

U tržnom centru Sarajevo City Centar (SCC), u prizemlju, danas je postavljen punkt za vakcinaciju protiv COVID-19 kako bi Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) građanima omogućio još lakši način obavljanja vakcinacije, javlja AA.

Vakcinacija je počela u 10 sati i trajat će do 14. Vakcinacija u SCC-u i sutra će se moći obaviti u isto vrijeme. Već od jutarnjih sati brojni građani odlučili su da se vakcinišu na punktu za vakcinaciju u SCC, a među njima je bio i veliki broj mladih ljudi.

Onima koji odluče vakcinaciju obaviti u SCC-u ovog vikenda, na raspolaganju su vakcine Moderna, Pfizer i Sinopharm, kao i AstraZeneca za revakcinaciju.

Ida Skopljak iz Sarajeva jedna je od brojnih građana koji su odlučili da se vakcinišu na punktu u SCC-u.

“Osjećam se dobro. Svi se trebaju vakcinisati. Ja sam inače zdravstveni radnik i preporučujem svima da se vakcinišu, naročito porodiljama pošto sam i sama porodilja. Radim u mikrobiološkoj laboratoriji i vrlo sam svjesna šta znači imati virus. Virus sam po sebi je opasan i zato je potrebno da se građani vakcinišu”, kazala je Skopljak.

Ajdin Lepir, mladić iz Sarajeva, prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primio je danas u tržnom centrom SCC.

“Osjećam se dobro, nemam nikakvih problema. Pozvao bih sve građane u Bosni i Hercegovini i šire da se vakcinišu, da budu odgovorni prema sebi i prema drugima kako bi sačuvali svoje zdravlje i da se što prije riješimo ove katastrofe koja nas je pogodila”, naglasio je Lepir.

Ahmed Mustafić, 17-godišnji tinejdžer iz Sarajeva, kazao je da je odlučio primiti vakcinu kako bi se zaštitio od koronavirusa i tako sačuvao svoje zdravlje.

“Vakcinacija je prošla dobro i želim pozvati sve ljude da se vakcinišu jer je vakcina lijek i svi trebamo da čuvamo zdravlje”, istakao je mladi Sarajlija.

– Odziv građana zadovoljavajući –

Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, istakla je za AA da je interesovanje građana za vakcinaciju u SCC na zadovoljavajućem nivou.

“Odziv građana je već sad zadovoljavajući, što nam je jako drago. Kao što znate vakcinalni punkt u Zetri je zatvoren i vakcinacija u Kantonu Sarajevo je prešla u domove zdravlja. Trenutno vakcinacija u KS protiče u normalnom kapacitetu. Imamo oko 400-500 vakcinacija dnevno. Očekujemo da smo u KS već prešli prag od 50 posto potpuno vakcinisanih”, rekla je Pecikoza.

Pozvala je građane da ovog vikenda dođu u SCC i da se vakcinišu.

“Danas smo ovdje do 14 sati, a sutra od 10 do 14. Pozivam građane da dođu i da u ovom ugodnom ambijentu obave svoju vakcinaciju, a sljedeći vikend se vidimo u Bingo City Centru”, kazala je Pecikoza.

Ademir Spahić, koordinator svih aktivnosti između javnih zdravstvenih ustanova u KS u pandemiji COVID-19, istakao je da su odlučili da vakcinaciju provode i u tržnim centrima kako bi se približili građanima i kako bi što veći broj njih obavio vakcinaciju protiv COVID-19.

“Krizni štab Ministarstva zdravstva KS u srijedu je donio odluku da se što više približimo našim sugrađanima, tako da smo odlučili s obzirom na ove vremenske neprilike da budemo u većim tržnim centrima. Ovog vikenda je to SCC, a sljedećeg Bingo City Centar, s obzirom da tu prođe na hiljade ljudi dnevno. Već imamo veliku zainteresiranost građana. Nadamo se da će što veći broj naših građana doći da se vakciniše”, kazao je Spahić, te apelovao na građanstvo da se vakciniše:

“Vakcina je jedini spas od teških slika hospitalnog tretmana. Apelujem na građane stoga da dođu da se vakcinišu kako bi postigli još veći postotak vakcinacije u Kantonu Sarajevo.”

– Akcija “Vakcinacija prema građanima” –

U sklopu pojačane kampanje za vakcinaciju građana protiv COVID-19, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo odlučio je da organizira akciju “Vakcinacija prema građanima”.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS poziva građane na poštivanje mjera koje su na snazi, a prvenstveno obavezno nošenje maske i održavanje distance u zatvorenom prostoru.

Također, Vlada KS usvojila je preporuke Kriznog štaba MZ KS za davanje treće booster doze svim zdravstvenim radnicima kod kojih je prošlo šest i više mjeseci od prijema druge doze. Usvojena je i preporuka Kriznog štaba o vakcinaciji djece starosne dobi od 12 godina uz saglasnost roditelja.

Previous Mještanima Trnova dostavljena pitka voda
Next Bosna i Bošnjaci imaju mnogo dublje korijene nego što su nam govorili

You might also like

NAŠI DANI

Talac kojeg je oslobodio Hamas rekao Netanyahuu: “Helikopter je pucao na nas”

Prošla su dva mjeseca od Hamasove operacije pod nazivom “Potop Aqsa”, koja je pokrenuta 7. oktobra kao odgovor na kršenja ljudskih prava od strane Izraela. Tog datuma počeli su intenzivni

NAŠI DANI

Potočari: Klanjana dženaza i obavljen ukop 19 žrtava srebreničkog genocida

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari klanjana je dženaza-namaz i obavljen ukop 19 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici, javlja AA. Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema islamske

NAŠI DANI

U Centru za osnovnu obuku u Pazariću promovirana 20. klasa OS Bosne i Hercegovine

  Pripadnici 20. klase mladih vojnika danas su na prigodnoj svečanosti u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine (kasarna „Zaim Imamović“) u Pazariću položili svečanu zakletvu