Veliki porast prijava patenta u Bosni i Hercegovini

Veliki porast prijava patenta u Bosni i Hercegovini

 Intelektualno vlasništvo u Bosni i Hercegovini ne štiti se u dovoljnoj mjeri, kazali su Feni iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, naglasivši pritom kako je u 2021. godini u odnosu na godinu ranije podneseno 100 posto više prijava zaštite patenta.

Smatraju da naša zemlja u ovoj oblasti ima potencijala za povećanje zaštite prava, prvenstveno misleći na povećanje broja domaćih prijava iz oblasti patenata, zatim industrijskog dizajna i žigova.

Porast za više od 100 posto

Naveli su kako je u 2021. godini podnesena ukupno 451 prijava zaštite patenta, od kojih 114 izravno Institutu, što u odnosu na prethodnu 2020. godinu predstavlja porast za više od 100 posto.

Također, ukupno je podneseno 336 zahtjeva za proširenje evropskih patenata na Bosnu i Hercegovinu.

Kada je u pitanju industrijski dizajn, u 2021. godini Institutu je podneseno 25 nacionalnih prijava koje se odnose na zaštitu 43 dizajna, od čega su prijavu za zaštitu 32 dizajna podnijeli podnositelji iz BiH, dok se 11 prijava odnosi na inozemne podnositelje.

Podnošenjem međunarodne prijave, u 2021. godini ukupno su registrirana 123 industrijska dizajna s učinkom na teritoriji Bosne i Hercegovine.

U prošloj godini Institut je primio 45 zahtjeva za deponiranje i evidentiranje autorskih djela i predmeta srodnih prava, a koja se sukladno Zakonu o autorskom i srodnim pravima upisuju u knjigu evidencije autorskih djela i predmeta srodnih prava.

Institutu je također podneseno ukupno 869 prijava žiga u prošloj godini, a podnesene su i dvije prijave za priznanje oznaka geografskog porijekla.

Kršenja prava intelektualnog vlasništva

Kada je u pitanju poštivanje zakonskih regulativa u ovome području, iz Instituta su naveli kako u oblasti autorskog i srodnih prava ima prostora da se radi na poboljšanju stanja.

“Iako imamo određenih pomaka, potrebno je dodatno raditi na podizanju svijesti javnosti o poštivanju autorskih i srodnih prava u BiH”, istaknuto je iz Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Konstatovali su da u BiH ima slučajeva kršenja prava intelektualnog vlasništva, ali o tomu nisu htjeli detaljnije govoriti jer to, kako navode, nije u njihovoj nadležnosti.

Mišljenja su da je važno pripremiti kampanju o podizanju svijesti o zaštiti intelektualnog vlasništva koja će biti kreirana sistemski i ciljano za svaku od određenih potencijalnih skupina u društvu, kao što su to mladi, univerziteti, privreda, kreativne industrije i slično.

“Institut u okviru IPA II  projekta planira u iduće tri godine poduzeti aktivnosti na organiziranju kampanje podizanja svijesti o značaju intelektualnog vlasništva”, poručili su.

Ipak, iz Instituta procjenjuju da Bosna i Hercegovina ne zaostaje u zaštiti intelektualnog vlasništva u odnosu na zemlje u okruženju i zemlje regije.

Previous Ogrešević: Cazin ima konstantan razvoj u svim segmentima
Next Ove godine sanacija kuće Nurije Pozderca u Cazinu

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Vakcina protiv COVID-19: Imigrantska priča o uspjehu

Razvojem prvog kandidata za efikasnu vakcinu protiv koronavirusa, dvoje tursko-njemačkih naučnika koji su postigli ovaj veliki uspjeh skrenuli su na sebe pažnju cijelog svijeta, javlja AA. Farmaceutska kompanija BioNTech, koju

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Farmaceutkinja iz Tešnja na školovanju na uglednom Harvard Medical School

Gošća emisije Inspiracija (N1) je uspješna doktorica farmaceutskih znanosti, Emina Karahmet koja svojim znanjem i talentom pokazuje ljudske potencijale Bosne i Hercegovine. Mlada i ambiciozna Emina je među rijetkima koja

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nobelova nagrada: Otkrijte koje zemlje u svijetu imaju najviše laureata, BiH vodeća u regionu

  Ova nagrada nosi ime po Alfredu Nobelu, švedskom industrijalcu i otkrivaču dinamita. On je 27. decembra 1895. u švedsko-norveškom klubu u Parizu objavio ideju o osnivanju fonda iz kojeg