Via Dinarica želi certifikat “Najbolje staze Evrope”

Via Dinarica želi certifikat “Najbolje staze Evrope”

 

U okviru projekta Via Dinarica – procjena i izgradnja kapaciteta u BiH, Udruženje “Zemlja Dinarika” organizuje intenzivni dvodnevni trening za procjenu i monitoring staza. Trening se održava 19. I 20. 12.,  na prvim etapama Via Dinarica staze u Bosni i Hercegovini, u blizini Buškog jezera, a isti će voditi stručnjaci Evropske pješačke asocijacije Liane Jordan i Dirk Zimmerman.

Ovaj dvodnevni trening predstavlja prvi korak ka procesu certifikacije u okviru programa “Staza vodećeg kvaliteta – Najbolje u Evropi” (Leading Quality Trails – Best of Europe). Učesnicima će se, kroz predavanja  i pokazne vježbe, omogućiti sticanje znanja i vještina za procjenu i dokumentovanje ključnih kriterija u procesu akreditacije za ovaj standard.

 MG 3194 1

Na preporuku planinarskih saveza u BiH, u ovom programu će učestvovati šest iskusnih planinarki i planinara, koji su već stekli i specijalistička zvanja vodiča ili gorskih spasilaca.

Certifikat “Staza vodećeg kvaliteta – Najbolje u Evropi” do sada je dodijeljen za 14 staza, od kojih su samo dvije približne dužine kao dionica Via Dinarice u Bosni i Hercegovini.

Iz Udruženja Zemlja Dinarika saopšteno je kako su uvjereni da Via Dinarica zaslužuje i formalni naziv “Najbolja staza”, iako su svjesni da su kriteriji izuzetno strogi i da je još mnogo posla pred svima uključenim u ovu inicijativu. “Vrijeme je da se počnemo porediti sa najboljim, jer mi imamo šta pokazati svijetu. Via Dinarica jeste i treba ostati vrhunska turistička destinacija, što će sigurno na bolje promjeniti život stanovništva u našim planinskim krajevima, ali i unaprijediti svijest jer prirodu moramo sačuvati.”

Jelenjača Lukomir Bubalo 2016 130

Podsjećamo, Via Dinarica je već ranije prepoznata kao vrhunska destinacija, a časopisi poput National Geographica, Lonely Planeta, Independenta, Vogua i ostalih su je uvrstili u top-destinacije svijeta. Uskoro izlazi i posebno izdanje renomiranog Brad Travel vodiča za Via Dinarica stazu u Bosni i Hercegovini.

Previous Najizvođenija predstava BKC-a Tuzla - "Srebrena krv" u Cazinu i Bužimu
Next U Zenici promovisana knjiga "Mislilac i državnik Alija Izetbegović"

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bosanska Otoka: Narednog ljeta dvije obale Une povezaće novi pješački most

Lijeva i desna obala rijeke Une u Bosanskoj Otoci pored glavnog mosta od ovog ljeta trebao bi spajati i novi pješački most. Ideja stara nekoliko godina tako će s nedavno

BH RAZGLEDNICA

Savjeti za proljetnu sjetvu (Video)

Proljeće je i službeno pred vratima, a to znači da je krajnje vrijeme da počnete razmišljati o uređenju vašeg vrta ili bašte. Sve se više ljudi okreće prirodnoj i nezagađenoj

BH RAZGLEDNICA

Jelešković: Cilj je zaštita i očuvanje prirode, pokrećemo uređenje Stojčevca

Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo Asad Jelešković ističe kako je pandemija koronavirusa ostavila evidentne posljedice na poslovanje te ustanove te da su ostvareni prihodi znatno