VIDEO Palestinci u Pojasu Gaze se bore protiv gladi tokom izraelskih napada

VIDEO Palestinci u Pojasu Gaze se bore protiv gladi tokom izraelskih napada

Palestinci u Pojasu Gaze nastavljaju da se bore protiv gladi tokom izraelskih napada i nametnutog embarga, javlja Anadolu.

Palestinci, raseljeni iz svojih domova zbog napada za genocid optuženog Izraela, čekaju u redovima da dobiju topli obrok u školi UNRWA u kampu Jabalia, na sjeveru Gaze. Mnogi od njih su djeca.

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice UNRWA saopštila je u subotu da je trećina djece mlađe od dvije godine u sjevernoj Gazi akutno pothranjena. Agencija je upozorila da „glad prijeti i da nema vremena za gubljenje“.

Izrael je započeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa, a od tada je najmanje 31.645 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 73.676 je povrijeđeno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Previous Bosanski brzoklizač Tarik Omeragić na Svjetskom prvenstvu zauzeo 16. mjesto
Next Sandžak: Novi Pazar dobio uličnu biblioteku

You might also like

NAŠI DANI

Nagrađivanjem Tromp indirektno se udruženja žrtava označavaju kao nedovoljno informisana ili zlonamjerna

Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” osudilo je istrajnost Skupštine Kantona Sarajevo da ne preispita i poništi vlastitu odluku o dodjeli priznanja Nevenki Tromp “Počasna građanka KS” za 2022.

NAŠI DANI

Okršaj američke i ruske politike preko ambasada u Sarajevu

Ruska ambasada u Bosni i Hercegovini na svom službenom Facebook profilu ustvrdila je da nikakve invazije na Ukrajinu nema i optužilo SAD da destabilizira Bosnu i Hercegovinu i priprema za nju scenarij nalik ukrajinskom

BH RAZGLEDNICA

Kasarna ”Safet Zajko” pretvorena u najveći park u Sarajevu

    Vojna kasarna “Safet Zajko” u sarajevskom naselju Halilovići dobila je potpuno novu funkciju. Dječiji parkovi, ljetne pozornice, sportski tereni zamijenili su stražarnice i vojne objekte. To će biti