/VIDEO/ Snimci elitne jedinice FUP-a u akciji

/VIDEO/ Snimci elitne jedinice FUP-a u akciji

 

Red, rad, disciplina. Najviši stepen obučenosti, top-forma, vrhunska oprema. Spoj mladosti i iskustva. Mjesta za greške nema. Ovako bi u najkraćem glasio opis najelitnije policijske jedinice u BiH – Specijalne jedinice Federalne uprave policije.

Riječ je o jedinici sa najdužom tradicijom među specijalnim policijskim jedinicama, koja datira još od 1982. godine. Sigurni smo da ne postoji nijedan Bosanac i Hercegovac koji nije čuo za “Vikićeve specijalce”, što je jedno vrijeme bio popularan naziv za ovu jedinicu, prema njenom dugogodišnjem komandantu Draganu Vikiću.

Jedinica je namijenjena za izvršenje složenih i visokorizičnih poslova sigurnosti, prije svega za borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala i hapšenje posebno opasnih kriminalaca i kriminalnih grupa koje predstavljaju veliku opasnost po život ili prijete razaranjem materijalnih dobara s teškim posljedicama. Samim tim jasno je da pripadnici ove jedinice mogu biti samo najbolji među najboljima. Osamdesetak njenih pripadnika, prosječne starosti oko 32 godine, vrhunski su sportisti koji su prošli najrigoroznije provjere, te izuzetno teška i složena testiranja.

O kako brižljivo biranom kadru se radi govori i podatak da u prosjeku samo oko 20 posto kandidata za specijalnu jedinicu na kraju to i postane. Među njima je samo jedna žena, a saznajemo da će joj se uskoro pridružiti još jedna buduća članica ove elitne jedinice, koja je pri završetku obuke na akademiji.

Pripadnici Specijalne policijske jedinice su obučeni i opremljeni da u kompliciranim i ekstremnim situacijama obavljaju najsloženije policijske poslove – antisnajperske zaštite, potrage, praćenja, blokade, zasjede, pretrese, privođenje opasnih i odbjeglih osoba…Pripadnici ove Jedinice pružaju pomoć u otklanjanju posljedica izazvanih prirodnim nepogodama i nesrećama, te drugim kriznim situacijama.

Stoga i ne čudi činjenica da unutar jedinice vlada svojevrsni “vojni režim”, a u šta smo se i lično uvjerili prilikom posjete ovim momcima u njihovoj bazi u Sarajevu.

Naši domaćini – komandant Mustafa Selmanović, zamjenik komandanta Dragan Papić, te pomoćnik komandanta za operativne poslove Edin Čelik, s ponosom ističu činjenicu da su članovi jedinice maksimalno obučeni i istrenirani i spremni da odgovore svakom zadatku, u svim mogućim uslovima – bio dan ili noć, ljeto ili zima, a sve to prati najmodernija oprema. U historiji postojanja jedinice nikad se nije dogodila greška.

Mustafa Selmanović: Visok stepen discipline

– Treninzi su svakodnevni – bilo da se radi o borbama, taktičkim vježbama ili gađanju, a sve kako bi u svakom trenutku bili spremni odgovoriti bilo kojem operativnom zadatku – kaže Selmanović.

Jedinica posjeduje sale za sportske treninge, kao i vlastiti poligon za vježbe gađanja u okolini Tarčina, koji često ustupaju na korištenje i specijalnim jedinicama drugih policijskih agencija u našoj zemlji. Sa njima redovno sarađuju i izvode zajedničke vježbe.

Selmanović ističe kako su međuljudski odnosi unutar jedinice na zavidnom nivou, te da među momcima vlada velika disciplina i visok stepen poštovanja hijerarhije, a što je navjerovatnije i jedan od najbitnijih faktora koji doprinose nultom postotku grešaka.

Izuzetnu podršku, kako su istakli naši sagovornici, jedinica ima i od direktora Dragana Lukača, kao i ministra Aljoše Čampare.

Kako smo se i sami imali priliku uvjeriti, jedinica posjeduje impozantan arsenal najmodernijeg naoružanja, kao i zavidan vozni park, koji između ostalog čine i četiri oklopna transportera, te blindirani džip sa šest puškarnica.

Pripadnik Specijalne jedinice FUP-a pod punom opremom

Tu su i neizostavni članovi ove jedinice – oni na četiri noge. Sedam belgijskih ovčara, bez kojih jedinica ne bi mogla funkcionirati, obučeni su da savladaju naoružanog napadača ili potencijalnog teroristu, pronađu eksploziv i narkotike, ali i spase unesrećene iz ruševina ili lavina. Posebno su obučeni za savladavanje opasnih kriminalaca, a kada ih pas jednom ugrize – ne pušta dok ne dobije naredbu.

O ovoj jedinici možda najbolje govore mnogobrojna priznanja i nagrade, koje su timovi SPJ FUP-a osvajali na raznim takmičenjima i vježbama, kako u zemlji, tako i u regiji i svijetu, gdje su po pravilu svaki put pokazali visok stepen obučenosti, utreniranosti i uspješnosti u izvođenju zadataka.

Akcije hapšenja na terenu odvijaju se munjevitom brzinom, jer je faktor iznenađenja presudan. Sve bude gotovo u par minuta, tako da “loši momci” koji se odjednom nađu na podu i s rukama svezanim na leđima, po pravilu u prvi mah ne znaju ni šta ih je snašlo.

A kako sve to u praksi izgleda možete pogledati u snimcima koje vam Faktor donosi u nastavku.

Previous Broj turista sa Istoka znatno će rasti, neke kompanije uvode tri leta dnevno
Next Crnadak: RS je doživjela još jedan šamar na međunarodnoj sceni

You might also like

NAŠI DANI

Izrael bombardovao izbjeglički kamp Al-Shati u Gazi, u potpunosti uništen stambeni blok

Izraelske snage nastavile su kasno u nedjelju izvoditi zračne napade na Pojas Gaze, a na meti je večeras ponovo bio izbjeglički kamp Al-Shati na zapadu grada Gaze, javlja Anadolu. Medicinski

NAŠI DANI

Tužiteljstvo KS-a izdat će naredbu za obdukciju preminule djevojčice

Dvoipogodišnja djevojčica iz Kaknja Džena Gadžun, koja je pala u komu nakon operacije u privatnoj poliklinici u Sarajevu, preminula je jutros. Ovu tužnu vijest je objavio njezin otac. Kako je

NAŠI DANI

Sud BiH objavio presudu: Dragan Mektić i drugi oslobođeni odgovornosti

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je odgovornosti Dragana Mektića, bivšeg ministra sigurnosti BiH koji je bio optužen za krivično djelo zloupotrba položaja i ovlasti. Odgovornosti su oslobođeni i Igor Golijanin,