Vidović o optužnici protiv premijera Novalića: U svojoj karijeri nisam imala čistiji slučaj

Vidović o optužnici protiv premijera Novalića: U svojoj karijeri nisam imala čistiji slučaj

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je danas optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fikreta Hodžića, direktora “F.H. Srebrene maline”, i Jelke Miličević, zamjenice premijera Federacije i federalne ministrice finansija.

Pravno lice “F.H. Srebrena malina”, te Novalića, Solaka i Hodžića Tužiteljstvo BiH tereti za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi sa djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje”.

-Optužnicu još nisam vidjela, osim dijela koji navode mediji, zato ne bih špekulisala. Ali, istine radi, moram reći da u svojoj karijeri nisam imala čistiji slučaj. Već šest mjeseci s kolegama, istražiteljima, uključujući i međunarodne eksperte, prikupljamo i provjeravamo dokaze, provodeći našu istragu. Ne postoje dokazi koji potvrđuju navode optužice za premijera, a apsolutno ne postoje dokazi za pranje para i primanje dara, izjavila je za Fenu Vasvija Vidović, glavni advokat tima odbrane Fadila Novalića, u kome su još Nikica Gržić, Muhidin Kapo i Nina Karačić.

-Imajući u vidu da smo proteklih šest mjeseci bili svjedoci medijske harange, koju bih nazvala suđenjem prije suđenja, želim da naglasim da iskreno vjerujem da će Sud Bosne i Hercegovine predmetu pristupiti maksimalno profesionalno i da će pažljivo razmotriti koliko i kakvih dokaza Tužiteljstvo BiH zaista nudi protiv premijera, kazala je Vidović.

A situaciju u bosanskom pravosuđu, uz poseban osvrt na ovaj slučaj, detaljno je analizirao i Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Bosna i Hercegovina 2020: Vladavine prava nema bez temeljite reforme pravosuđa

-Analitičari  smatraju, da bi montirana optužnica protiv Novalića trebala da bude početak kraja karijere glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić. Ukoliko montiranu optužnicu protiv Fadila Novalića odbije Sud BiH, sljedeća osoba za smjenu će automatski biti Gordana Tadić. O kakvom se pravosudnom ambisu radi u Tužilaštvu BiH govori najava Tužilaštva BiH, da žele podignuti optužnicu protiv „pomagača“ Fadila Novalića u izvršenje krivičnog djela, kojeg nije ni bilo. Tužilaštvo BiH, prema internim informacijama, još uvijek izvodi mjere nezakonitog praćenje „pomagača“ pri izvršenju navodnog krivičnog djela.

Analitičari smatraju, da bez temeljite reforme pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini nije moguće sprovesti demokratske političke promjene, jer upravo političke strukture, posebno dvojac Dodik i Čović, preko pravosudnog sistema osiguravaju svoju nekažnjivost i time opstanak na vlasti. Zabrinjava činjenica, da Tužilaštvo BiH ima medijski plan za vođenje medijske kampanje protiv premijera Novalića i njegovu javnu diskreditaciju. 

Cjelovita analiza dostupna na linku ispod:

Vladavine prava nema bez temeljite reforme pravosuđa – slučaj Fadil Novalić oslikava stanje u bh. pravosuđu

Previous Sanski Most - olakšan pristup vodopadu rijeke Blihe
Next Mirsad Hibić dobio ploču ispred novog stadiona Atletico Madrida

You might also like

NAŠI DANI

Doha: Upriličen doček za naše atletičare

Bosanskohercegovački atletičari Amel Tuka i Kemal Mešić doputovali su u Dohu, gdje će nastupiti na Svjetskom prvenstvu. Na Međunarodni aerodromu “Hamad” dvojicu bosanskih atletičara srdačno su ga dočekali predstavnici Ambasade

NAŠI DANI

Heroj teočanske regije: Obilježena godišnjica pogibije Kapetana Hajre

Otkrivanjem spomen-biste narodnom heroju oslobodilačkog rata, brigadnom generalu Hajrudinu Mešiću, a zatim i polaganjem cvijeća i učenjem Ja’sina na mjestu pogibije i mezaru Kapetana Hajre danas je obilježena 24. godišnjica

NAŠI DANI

EU Parlament – Zovko odbila podržati osudu izjave zločinca Darija Kordića

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko, njen kolega iz Njemačke David McAllister , te slovenački europarlamentarci iz stranke J. Janše – SDS, glasali su PROTIV amandmana kojim je EU Parlament izrazio zgražavanje