Više od milion potpisa za izbacivanje senatora Frasera Anninga iz parlamenta Australije

Više od milion potpisa za izbacivanje senatora Frasera Anninga iz parlamenta Australije

 

Više od milion ljudi potpisalo je peticiju za izbacivanje senatora Frasera Anninga iz parlamenta Australije zbog njegovih izjava o dvostrukom terorističkom napadu u džamijama na Novom Zelandu, javlja AA.

“Uklonite Frasera Anninga iz parlamenta”, glasi peticija koju je doktorica neurologije Kate Ahmed pokrenula na najvećoj svjetskoj peticijskoj platformi “change.org”.

Peticija je pokrenuta nakon što je senator Anning za terorističke napade u novozelandskom Christchurchu direktno okrivio muslimane i imigrantsku politiku.

Terorist Brenton Harrison Tarrant ubio je 50 vjernika u napadu kojeg je izveo za vrijeme džuma-namaza u džamijama Al Noor i Linwood.

Anning je kazao da je glavni uzrok krvoprolića na novozelandskim ulicama što je dozvoljeno muslimanima da imigriraju u tu zemlju.

Tokom te antiimigrantske i islamofobne izjave Anninga je jajetom u glavu pogodio mladić Will Connolly.

“Stavovima senatora Frasera Anninga nema mjesta u vladi Australije, našoj demokraciji i multikulturalnosti. U skladu sa zakonima Australije, tražimo da bude kažnjen i da podnese ostavku s pozicije senatora i da se po mogućnosti provede i istraga protiv njegove podrške desničarskom terorizmu”, navodi se u obrazloženju peticije.

I premijer Australije Scott Morrison je osudio Anningove izjave i nazvao ih odvratnim. Poručio je da takvim izjavama nema mjesta u Australiji.

-Video koji prikazuje kako je 17-godišnji tinejdžer razbio jaje od glavu pomenutom senatoru tokom njegovog obraćanja medijima na skupu desničara održanom u subotu u australijskom Melbourneu. Ovaj mladić stekao je mnogobrojne simpatije širom svijeta, dok je napadom na dječaka senator Anning još jednom pokazao svoj karakter.

(MiruhBosne/Agencije)
Previous Inicijativa za smjenu zamjenice predsjednika Skupštine grada Novog Sada
Next Vratio se iz Norveške na svoju zemlju! 'Jednog dana sam rekao: ne mogu dalje, idem u domovinu'

You might also like

NAŠI DANI

Srbija opet hapsi bosanske građane, na graničnom prelazu Uvac priveden Edin Vranj

Edin Vranj, nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u FUP-u i prvi čovjek Odjela za organizovani kriminal uhapšen je danas na graničnom prelazu Uvac, prenose domaći mediji. Vranj je uhapšen pod

NAŠI DANI

Behram-begova Medresa u Tuzli 12. put zaredom najbolja srednja škola u TK

Behram-begova medresa u Tuzli  (BBM) 12. put zaredom proglašena je najboljom srednjom školom na području Tuzlanskog kantona (TK), prema vrednovanju koje vrši Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona. Pedagoški zavod TK je

NAŠI DANI

Slobodna Dalmacija: ‘Republika Srpska sve će da vas smrska‘ – poručuje cirkusant Dodik pucajući iz prazne puške

Republika Srpska sve će da vas smrska, poručuje Milorad Dodik pucajući iz prazne puške, piše Slobodna Dalmacija. To njegovo cirkusantsko postrojavanje policijskih snaga kojima raspolaže ovaj bosanskohercegovački entitet, smiješno je koliko i žalosno. Niti