“Visit Sarajevo – feel the spirit of ramadan“: Da svi osjete duh i posebnost ramazana u Sarajevu

“Visit Sarajevo – feel the spirit of ramadan“: Da svi osjete duh i posebnost ramazana u Sarajevu

Želimo da i ove godine svi u Sarajevu, bez obzira na vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, osjete posebnost i duh ramazana, poručeno je danas u Sarajevu na predstavljanju manifestacije “Visit Sarajevo – Feel the spirit of Ramadan”, javlja Anadolu.

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo tokom cijelog ramazana će organizovati niz vjersko-kulturnih sadržaja u okviru manifestacije “Visit Sarajevo – Feel the spirit of Ramadan”, uz podršku i saradnju sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Tim povodom je danas upriličena konferencija za novinare u Gazi Husrev-begovom hanikahu.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar ef. Velić podsjetio je kako je ramazan mjesec u kojem je počela objava časnog Kur’ana, svete knjige muslimana.

„Naš narod je na poseban način dočekivao mjesec Kur’ana i prema ramazanskom ibadetima iskazivao duboko poštivanje. Stoga su i naše kuće i gradovi bili najljepši u ramazanu. Tada su sva naša vrata u potpunosti otvorena i tada mi pokazujemo sve naše ukrase, unutarnju širinu i dobrotu. Iako je naša Bosna uvijek lijepa i otvorena u ramazanu postaje još ljepša i otvorenija“, rekao je Velić.

Zahvalio je Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo koji su zajedno s Medžlisom u ovim plemenitim aktivnostima.

„Narednih mjesec dana čuvat ćemo tradiciju naših mukabela, iftara, teravija, dersova, mevluda, zikra, itikafa, salavata. Organizirat ćemo posebne programe, druženja za mlade, ramazanske večeri, tribine, izložbe i koncerte. Želimo da i ove godine svi u Sarajevu, bez obzira na vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, osjete posebnost i duh ramazana u Sarajevu, kao što to i naš slogan kaže“, rekao je Velić.

Predsjednik Turističke zajednice KS Haris Fazlagić istakao je kako je vjerski turizam značajna grana turizma, te kako je ramazan u Sarajevu jedan od značajnijih dijelova.

“Nastavit ćemo da to podržavamo. Sarajevo je sjecište kultura, ponosimo se onim što imamo, pozivamo i druge konfesije da urade slično. Vrlo rado ćemo pomoći slične projekte. Zahvaljujem Islamskoj zajednici i Medžlisu. Na dobroj saradnji i svemu što čine za promociju Sarajeva“, istakao je Fazlagić.

Dodao je kako je ramazan posebno značajan segment vjerskog turizma zbog činjenice da se svake godine dočekuje u različito vrijeme, što je sa aspekta turizma vrlo značajno.

Ovogodišnja manifestacija biće otvorena na platou ispred Baščaršijske džamije 10. marta od 17 sati, gdje će biti organiziran koncert duhovne muzike Armina Muzaferije, Mustafe Isakovića i Hora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, kojim će se na najbolji način najaviti početak aktivnosti i projekat u cjelini. Program završava pucanjem prvog topa sa Tabije.

Također, neke od aktivnosti koje će biti provedene su zajednički iftari, mukabele, posjete po mahalama, kao i već prepoznatljiva aktivnost „Ramazanske večeri“, ali i druge različite aktivnosti.

Manifestacija završava bajramskim koncertom „Bajram dođe, mirišu avlije“, koji će prvog dana Bajrama biti održan u dvorani “Mirza Delibašić” u Skenderiji, a prihod od koncerta će biti usmjeren u humanitarne svrhe za pomoć Gazi i Palestini.

Previous Međunarodni dan žena: Romantika na ulicama Sarajeva
Next Čajniče: Prva teravija u Sinan-begovoj džamiji nakon 32 godine

You might also like

BAŠTINA

PROF. KOROTKOV O BOSANSKIM PIRAMIDAMA: Ovo otkriće je u rangu otkrića faraonskih grobnica u Egiptu i piramida Maja i Azteka u Centralnoj Americi

Nema sumnje da su bosanske piramide i tuneli ostaci nepoznate, visokorazvijene civilizacije, a boravak u Prahistorijskim podzemnim tunelima Ravne ima jak pozitivan i mjerljiv učinak na emocionalno i fiziološko stanje

BAŠTINA

Selo srednjovjekovnih rudara i kovača: Sedam kuća u Vrancima nacionalni spomenik BiH

„Zdravo, zdravo momci, Kreševljaci, da li znate gdje je selo Vranci“, kaže doajen sevdalinke Safet Isović u pjesmi koju je 1972. snimio po tekstu Joze Penave, pa dalje nastavlja: „Gore

TURIZAM

Stohiljaditi ovogodišnji posjetilac u Nacionalnom parku ‘Una’

Nacionalni park “Una” nadmašio je brojku od 100.000 posjeta u ovoj godini, što je i definitivna potvrda najuspješnije turističke sezone dosada. Stohiljaditi posjetilac Enver Vučkić  evidentiran je i nagrađen na