Visoka delegacija Ujedinjenog Kraljevstva posjetila MC Srebrenica

Visoka delegacija Ujedinjenog Kraljevstva posjetila MC Srebrenica

Visoka delegacija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, koja uključuje 15 članova i članica britanskog Parlamenta, u pratnji britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Matta Fielda, danas je posjetila Memorijalni centar Srebrenica odavši pritome počast žrtvama genocida – Bošnjacima sigurne zone UN-a “Srebrenica”.

Članovi delegacije su imali priliku upoznati rezultate rada projekta “Istina, dijalog, budućnost”, koji realizira Memorijalni centar uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, javlja AA.

“Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je bila i ostala posvećena zaštiti sjećanja na genocid u Srebrenici, ali i praćenju stanja povratka i života danas u istočnoj Bosni. Kroz razgovor s britanskim parlamentarcima stekao sam dojam da sa zanimanjem prate i slučajeve negiranja genocida, kršenja ljudskih prava danas i sve druge probleme s kojim se nosi nova generacija povratnika na ova područja”, rekao je direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić.

Dodao je da je upravo i projekat koji su podržali omogućio uključivanje mladih ljudi u brojne aktivnosti Memorijalnog centra.

“Rezultat njihove podrške su edukacije, razvoj vještina te realizacija važnih poduhvata poput izrade Izvještaja o negiranju genocida, predstavljanje izložbe ‘Koracima onih koji ni(su) prešli’, pokretanje Liderske inicijative za Srebrenicu koja je okupila lidere iz cijelog svijeta, uspostava partnerstava s 40 međunarodnih i domaćih istraživačkih institucija, univerziteta i organizacija”, poručio je Suljagić.

Britanski ambasador Matt Field je naglasio važnost saradnje s Memorijalnim centrom, kao i činjenicu da ova institucija danas predstavlja ne samo centar sjećanja i istraživanja genocida, već i središnju tačku obnove civilizacijskog dijaloga u Bosni i Hercegovini.

“Drago mi je što je ovako velika i visoka delegacija britanskog Parlamenta posjetila Srebrenicu. Ključno je da svi nastavimo s učenjem lekcija o onome šta se desilo ovdje, da shvatimo vitalno važan rad Memorijalnog centra i zajedno izgradimo bolju budućnost. Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje potpuno posvećeno ovom važnom radu”, naglasio je Field.

Delegaciju predvode parlamentarci Bob Stewart, James Gray i baronesa Julie Smith.

“Današnja posjeta je još jedna potvrda posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini, iskrenom prijateljstvu i ustrajnosti da se zajedno borimo protiv posljedica genocida i stvaranju prilika za oporavak našeg društva. Više od četvrt stoljeća kasnije, kroz naše zajedničke programe stvaramo osnov da institucija Memorijalnog centra bude siguran prostor koji će okupljati ljude, hrabriti istraživački rad i uvijek na prvom mjestu imati zaštitu žrtava i sjećanja na genocid”, zaključio je Suljagić.

Posjetioci iz Ujedinjenog Kraljevstva bili su duboko dirnuti današnjom posjetom Memorijalnom centru i razgovorom s predstavnicama udruženja porodica žrtava genocida u Srebrenici. Nakon posjete Memorijalnom centru, delegacija je položila vijenac na spomenik žrtvama genocida u Srebrenici.

Previous Kurti: Uspostavljen reciprocitet na tablice sa Srbijom
Next U Dubaiju otvoren sajam EXPO 2020

You might also like

NAŠI DANI

Zagreb: Hrvatska pošta nije odobrila žig Josipa Broza Tita

 Hrvatska pošta (HP) nije odobrila izradu prigodnog žiga s likom Josipa Broza Tita što je bio zahtjev Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) i Saveza društava Josip Broz Tito

ŽIVOT

Preminuo Ismet Dizdarević, prvi doktor psiholoških nauka u Bosni i Hercegovini

U Sarajevu je u preminuo prof. dr Ismet Dizdarević (1934-2023). Ismet Dizdarević, prvi je doktor psiholoških nauka u Bosni i Hercegovini. Završio je studij psihologije na Odelenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu 1958. Doktorsku disertaciju pod

NAŠI DANI

Njemačka podržala stav Holandije da je koncept konstitutivnih naroda u Bosni diskriminatoran

 Specijalni izaslanik Vlade Njemačke za zemlje zapadnog Balkana Manuel Sarrazin na Twitteru je objavio kako je ova država službeno podržala stav Holandije u kojem se protivi uvrštavanju koncepta konstitutivnosti u