Visoko – učenici počeli sa proljetnim radovima u voćnjaku

Visoko – učenici počeli sa proljetnim radovima u voćnjaku

-Posjetili smo Osnovnu školu “Mehmedalija Mak Dizdar” u Dobrinju, gdje smo zatekli učenike kako marljivo obavljaju radove u voćnjaku koji je u vlasništvu škole. Ovaj prizor je rijedak primjer kako se djeca mogu angažovati u slobodno vrijeme na koristan i produktivan način. Voćnjak škole pruža učenicima priliku da uče o voćarstvu i poljoprivredi, potičući ih na praktično iskustvo i brigu o okolišu – izvještava RTV Visoko.

“U neposrednoj blizini škole nalazi se školski voćnjak, sađeno je 360 stabala jabuke različitih sorti, a u posljednjih nekoliko godina angažujemo stručnjaka Senada Hasandića kako bi izvršio kvalitetno orezivanje voćnjaka. Ono što je važno za reći jeste da imamo finansijskih poteškoća u održavanju istog. Samo orezivanje, čišćenje i košenje iziskuje puno finansijskih sredstava, u proteklom periodu smo uspjeli uz pomoć naših učenika i sekcije, nešto iz vlastitih sredstava. Što se tiče vannastavnih aktivnosti, učenici kroz sekciju imaju priliku da se upoznaju sa tretiranjem voćaka i načinom orezivanja. Moram da ih pohvalim što nam pomažu, kao i uposlenici naše škole”, istakao je direktor škole, Tarik Hadžić.

Senad s ljubavlju brine o školskom voćnjaku, posvećeno njegujući voćke na ispravan način. Te prenosi svoje znanje učenicima, podučavajući ih o važnosti pravilne njege voćaka. Njegova predanost i entuzijazam inspirišu učenike da cijene prirodu i razvijaju vještine koje će im koristiti u budućnosti.

“Redovne aktivnosti koje slijede za ovo godišnje doba su rezanje voćaka, nakon toga slijedi rezidba, zaštita te kretanje stabala u smislu sprječavanja biljnih bolesti. Ovo je rijedak prizor da djeca odmaraju i šetaju po voćnjaku. Karakteristični radovi za ovo doba su zimska rezidba. Samo je bitno da je temperatura u plusu i onda se pristupa rezidbi te ako su sorte bujnije nedovoljna je zimska rezidba, treba i ljetna. Rezidba se radi da se podmladi drvo, onda voće ima mogućnost da rodi svaku drugu godinu. Prerezidbom dobijamo mlađe grančice koje su sposobnije da daju veće plodove”, kazao je voćar Senad Hadžimejlić.

Voćarstvo predstavlja jednu od najperspektivnijih grana poljoprivrede, koja uz temeljan pristup čitavom procesu može da pruži vrlo plodan uzgoj voća. Ova grana poljoprivrede zahtijeva pažljivo planiranje, brigu o biljkama, kontrolu štetočina i bolesti, kao i pravilnu njegu kako bi se postigla visoka produktivnost i kvalitet voća. U februaru i martu, Senad preporučuje poslije rezidbe raditi na zaštiti voća i kretanju stabala.

Previous FSS odustaje od bosanskih ljiljana, vraćaju raniji grb
Next Marokanski dobavljači hašiša 'bojkotuju izraelske dilere' zbog rata u Gazi

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Molitva na stijeni: Kušlat džamija u Podrinju

Uska šumska staza jedini je put kojim vjernici i znatiželjnici dolaze do Kušlat džamije, izdignute kraj puta prema Zvorniku, na istoku Bosne i Hercegovine. Čuvena džamija na špicastoj stijeni Kušlat

BH RAZGLEDNICA

Tradicionalni ramazanski somun: Miris mu je poseban, a tajni recept je ljubav

Svako ko je posjetio Sarajevo tokom ramazana, mjeseca posta, sigurno će reći da je to poseban doživljaj i posebna atmosfera. Mnogo je specifičnosti vezanih za ramazan u glavnom gradu Bosne

BH RAZGLEDNICA

Duge kolone putničkih vozila na bosanskoj granici

Stanje na cestama 23. 12. 2023. u 18 : 20 sati – BIHAMK Na graničnim prelazima: Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Kostajnica, Bosanska Dubica, Gradina, Bosanska Gradiška, Bosanski Brod, Orašje i