Vizija Joea Biddena za prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom

Vizija Joea Biddena za prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom

Kandidat Demokrata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden dokazani je prijatelj Bosne i Hercegovine. Od najtežih vremena rata i genocida, do stalne borbe za stabilnost i pravdu.

Joe Biden zna zašto je Bosna i Hercegovina bitna za Ameriku i zašto je u američkom interesu osigurati da Bosna i Hercegovina ostane cjelovita i krene naprijed u članstvo u NATO i Evropsku uniju”, stoji u dokumentu “Vizija Joe Bidena za prijateljstvo s Bosnom i Hercegovinom”. 

Politicki.ba ekskluzivno objavljuje sadržaj tog dokumenta. 

U njemu se, najprije, navodi šta je Biden učinio za Bosnu i Hercegovinu do sada. 

“Kada je 90-ih godina na Balkanu izbilo nasilje, senator Joe Biden imao je ključnu ulogu u nastojanjima Senata da se zaustavi genocid u Bosni i Hercegovini. 

Usprkos širokom protivljenju intervencijama u regionu, Joe Biden je tvrdio Sjedinjene Države ne mogle stajati po strani dok su nevini civili silovani, ubijani i sahranjivani u masovnim grobnicama. 

Bio je ključan u naporima da se promijeni dinamika na terenu u Bosni i Hercegovini, i na kraju, pomogao da se uvjeri Vlada SAD, kao i ključni evropski saveznici da zaustave brutalnu kampanju genocida koju provodi Slobodan Milošević. 

U julu 2008. Joe Biden je nagrađen nagradom „Srebrenica 1995“, što je bilo priznanje njegovim naporima da spriječi genocid u Bosni i Hercegovini i promovira toleranciju u zemlji nakon sukoba. 

U februaru 1991. Joe Biden sazvao je jedno od prvih saslušanja u Kongresu posvećenom predstojećem prijećem raspadu Jugoslavije i bio je jedan od prvih i najjačih glasova koji se oglasio protiv srpskih napada na Bosnu i Hercegovinu. 

U aprilu 1993. Joe Biden posjetio je Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku. Susreo se s Slobodanom Miloševićem i optužio ga za učešće u ratnim zločinima.

Nakon tog putovanja, Biden je pozvao na ukidanje embarga na oružje Bosni i Hercegovini i zahtijevao da SAD predvode Zapad u odgovoru na srpsku agresiju. 

30. jula 1993. Biden je predložio detaljan plan za opstanak Sarajeva, koji uključene odredbe za ukidanje embarga UN-a na oružje za Bosnu i Hercegovinu, povećanje humanitarne pomoći i pojačan diplomatski pritisak na pregovore i sporazum o prekidu rata. 

Nastavio je pokazivati bliski interes za Bosnu i Hercegovinu nakon Dejtonskog sporazuma 1995. godine, kojim je rat okončan. 

Nakon putovanja 2001. godine u regiju, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, Biden je Senatu podnio izvještaj u kojem se navodi da „Balkan nije strateška sporedna predstava”.

Jugoistočna Evropa ostaje ključna za sigurnost cijelog kontinenta i,samim tim, za Sjedinjene Države .

“Moramo se obavezati da ćemo biti angažirani na duge staze.” 

Jedno od prvih inostranih putovanja Joea Bidena kao potpredsjednika SAD bilo je u Sarajevu. U maju 2009. godine obratio se bosanskom parlamentu, jasno stavljajući do znanja da je budućnost Bosne i Hercegovine u euroatlantskim institucijama, ali da bi se krenulo ka daljnjoj integraciji, rukovodstvo  Bosne i Hercegovine mora učiniti više na premoštavanju etničkih podjela i u zajedničkom djelovanju u korist svih Bosanaca.

Tokom Obamine administracije, Sjedinjene Države, predvođene Joeom Bidenom, sankcionirale su bosanskog Srbina i nacionalistu Milorada Dodika zbog aktivne opstrukcije Dejtonskog sporazuma, šaljući snažan signal da Sjedinjene Države neće tolerirati prijetnje suverenitetu ili teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.  

Joe Biden zna da je, ako hoćemo da Bosna i Hercegovina uspije, potrebna stabilna i stalna podrška Sjedinjenih Država. Nažalost, pod predsjednikom Trumpom utjecaj SAD u regionu je izblijedio jer je Evropsku uniju smatrao protivnika i dovodio je u pitanje vrijednost NATO saveza.

Joe Biden će pozvati naše partnere iz Evropske unije i NATO saveznike da zajednički razviju strategiju za čvrsto vezanje zapadnog Balkana u evroatlantskim institucijama.  

Joe Biden zna da je sada vrijeme za hrabro i odlučno vodstvo SAD u promoviranju i provođenju reformi i pomirenja, te će se ponovno obvezati na postizanje našeg dugogodišnjeg cilja Evrope kao cjelovite, mirne i cjelovite.  

Joe Biden se obavezuje da će se uvijek suprotstaviti mržnji i podržati će Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter”, navodi se u dokumentu.

Previous Ekolozi čistili prirodna blaga Blagaja
Next Bosna i Hercegovina i Crna Gora otvorile zajednički granični prijelaz

You might also like

NAŠI DANI

Podrška Grada Sarajeva: Vijećnica u bojama zastave Ukrajine

Sarajevo ne smije šutjeti dok nad bilo kojim gradom bdije sudbina kakva je devedesetih bdila nad nama. Stojimo uz građane Kijeva, stojimo uz građane Ukrajine! Nijedno dijete ne smije ostati

NAŠI DANI

Samir Mišić branio je univerzalne ljudske vrijednosti (VIDEO)

Samir Mišić branio je univerzalne ljudske vrijednosti, pravo na suživot, slobodu i dostojanstvo, poručeno je s obilježavanja godišnjice pogibije tog 16-godišnjaka i napada na Centar za obrazovanje kadrova Ministarstva unutrašnjih

NAŠI DANI

Jedinstven restoran u Mostaru u kojem rade osobe s invaliditetom

Restoran “Lonato”, u kojem rade osobe s invaliditetom, otvorio je svoja vrata prošloga mjeseca. Posao za sada ide jako dobro, a presretni radnici nedavno su primili i prvu plaću. Restoran