VKBI – Režim u entitetu RS nastavlja sa antidržavnim i antidejtonskim djelovanjem

VKBI – Režim u entitetu RS nastavlja sa antidržavnim i antidejtonskim djelovanjem

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) smatra da režim u bh. entitetu Republici srpskoj nastavlja sa antidržavnim i antidejtonskim djelovanjem. Za njih su neprihvatljive izjave predsjednika RS Milorada Dodika, na novogodišnjoj  konferenciji za medije, te naglašavaju da takve izjave zahtijevaju sankcije.      

– Javni nastup predsjednika RS Milorada Dodika, na novogodišnjoj press konferenciji, jasno ukazuje stratešku važnost državne imovine te da se od velikosrpkog projekta u BiH nije odustalo. Nadležni pravosudni organi posebno se trebaju pozabaviti javno izrečenim izjavama da on „ne prihvata odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine“ i da se one neće provesti u RS. Takve javne izjave potpuno su neprihvatljive i zahtjevaju sankcije – navode u saopćenju za javnost.  

Prema mišljenju VKBI-a ‘najavljene koalicije za uspostavu nove parlamentarne većine na nivou Bosne i Hercegovine u kojima treba učestvovati i SNSD, kojim upravlja Dodik, takvim stavovima temeljito su uzdrmane’.

– OHR također ima obavezu reagirati jer svojim izjavama Dodik direktno podriva Daytonski mirovni sporazum. Prijetnja Dodika da na ovom pitanju Bosna i Hercegovina može nestati jeste poziv na mobilizaciju rušenja ustavnog poretka BiH, ugrožavanje mira i sigurnosti i daljnju destabilizaciju prilika – naglašavaju. 

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca podsjeća u saopćenju za javnost da je, ‘Narodna skupština entiteta RS-a, odlučila na sjednici od 28. decembra 2022 godine ponovo usvojiti Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS-u’.

– U septembru ove godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da Republika srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet tog zakona jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine – saopćilo je Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca.  

Previous Izvoz u TK povećan za 38%, plate uvećane za 17%
Next U Bosni narednih dana tokom dana proljetne temperature

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Francis Boyle: Pravda nalaže da se Republika srpska ukine

  I ponovo su Haški Tribunal, a sada i njegovo ‘Rezidualni Mehanizam’ prikrili ulogu Srbije u organiziranju, orkestriranju, izdavanju naredbi i činjenju genocide nad Bošnjacima i Republikom Bosnom i Hercegovinom.

NAŠI DANI

Milanović poslao pismo šefu NATO-a: ‘Nije prekasno da se preveniraju još jedni izbori’

Predsjednik RH Zoran Milanović poslao je pismo glavnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu. Učinio je to nakon što je govorio da će uložiti veto na odluku o pristupanju Finske i Švedske

NAŠI DANI

Novi predsjednik Čilea obećao preraspodjelu bogatstva

Novi predsjednik Čilea Gabriel Borić obećao je u petak da će preraspodijeliti bogatstvo uz istovremeno podsticanje privrednog rasta nakon niza godina društvenih nemira, javlja AA. “Zemlja mora stati na noge,