Vlada KS najavila kupovinu 20 novih trolejbusa u ovoj godini

Vlada KS najavila kupovinu 20 novih trolejbusa u ovoj godini

U interaktivnoj komunikaciji sa nevladinim udruženjima i novinarima u Centru za interaktivne studije premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministri u Vladi predstavili su danas svoje rezultate u povodu navršenih 100 dana rada ove Vlade Kantona.

Kako je na početku izlaganja istakao premijer, ova Vlada želi otvoren dijalog i s medijima i sa civilnim društvom te da je jedan od ključnih principa njenog rada upravo širok dijapazon javne rasprave prije donošenja mjera, odluka ili zakona.

Vlada KS je u prvih 100 dana uradila mnoge stvari, a na konferenciji je izdvojio nekoliko primjera. Među prvim potezima ove vlasti bio je Zakona o platama i naknadama u organima vlasti KS, kojim smo ukinuli paušale od 580 KM profesionalnim zastupnicima, što je presedan u praksi dosadašnje izvršne vlasti. Na taj način data je poruka i najava reformskih procesa koji će obuhvatiti čitav javni sektor.

Pred zastupnicima Skupštine Kantona naći će se ubrzo Zakona o prijavljivanju i provjeri podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo čime je demonstrirana nulta stopa tolerancije za korupciju među izabranim i imenovanim zvaničnicima.

“Pravovremenom reakcijom i uvođenjem Povjereništva u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo zaustavljene su zloupotrebe i moguće štete u stotinama hiljada KM. Javnost je imala priliku vidjeti slučaj ‘trafika’ koji možda najbolje oslikava bahatost u trošenju novca građana. Povjereništvo je imenovano radi stabilizacije ove važne institucije, i narednih dana kreće se u formiranje novih upravljačkih organa Turističke zajednice”, istakao je premijer Forto.

U ovom periodu KJKP “GRAS” i „Centrotrans – Eurolines“ dobili su obavezu da od prvog  maja ove godine pruže uslugu svim građanima Kantona Sarajevo sa mjesečnim i godišnjom kartama oba prevoznika.

Među realiziranim i započetim projektima istaknuta je integracija Sarajevskog univerziteta u trezorsko poslovanje, čime će i njihov rad biti javan i transparentan i omogućit kreiranje boljeg poslovnog ambijenta za rad i napredak.

Uz pomoć UNDP-ja pokreće se projekt utopljavanja objekata javnih ustanova, dok se paraleleno kreira fond za utopljavanje kuća onih koji su u stanju socijalne potrebe a sve u svrhu energetske efikasnosti i manjeg zagađenja zraka.

Intenzivirani su radovi na izgradnji prve transferzale te je pokrenuta procedura nabavke 20 novih trolejbusa i u ovoj godini ćemo ih pustiti u promet.

Gotovo sve poljoprivredne proizvodnje su dobile povećanje podsticaja, s ciljem da i proizvodnje koje su bile „budžetski zanemarene“ dobiju podršku i priliku za razvoj. Godišnji program podrške maloj privredi je također spreman i zanovljen novim linijama podrške – poput sistemske podrške kreativnoj industriji, predviđenih sredstava za izgradnju poslovnog inkubatora.

Pokrenuta je uspostava Registra svih zaposlenih u javnom sektoru i po prvi put će javnost imati jasnu sliku ljudskih potencijala u cjelokupnom javnom sektoru, ali i pregled na koji način se vrši utrošak javnih sredstava kroz plate i naknade.

Posebno je važno istaći da će se svi prijemi u radni odnos na određeno i neodređeno vrijeme u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo ubuduće vršiti na osnovu obaveznog javnog konkursa i pod nadzorom supervizora iz Ureda za borbu protiv korupcije KS.

Vlada u narednih nekoliko mjeseci planira provesti akciju velikog proljetnog čišćenja, jer ne želimo , kako ističe premijer, da se o Sarajevu govori kao o prljavom gradu.

“To će biti akcija koja će trajati 60 dana i otvoriti 600 novih radnih mjesta i finansirat će se preko Službe za rad i zapošljavanje. Uklonit ćemo sva odlagališta smeća koja su nezakonita, očistiti ulice, postaviti mobilne fasade da zaklone ruševine i tako dalje”, kazao je premijer Forto.

Ovo je bila prilika da predstavnici brojnih civilnih udruženja dobiju odgovore od resornih ministara o brojnim temama. Javni gradski prijevoz, komunalni redari, inkluzivna nastava, unapređenje poslovnog ambijenta, finansiranje udruženja neka su od pitanja na koje su danas dati odgovori.

Praksa komunikacije sa građanima, civilnim sektorom i medijima biće nastavljan, jer kako je istakao premijer Forto, ovo je Vlada građana, a uz međusobnu komunikaciju i kvalitetne prijedloge i sugestije uviijek se može doći do još boljih rješenja na mnoga pitanja.

Previous CVJETNA DRŽAVNA ZASTAVA U MALOM PARKU U PUNOM CVATU
Next Mektić: Kakvu sam ja tajnu odao ako se ništa nije dogodilo?

You might also like

NAŠI DANI

Milanović kaže da situacija u Ukrajini odvraća pažnju od izbornog zakona u našoj zemlji

Predsjednik RH Zoran Milanović je prvo nakon ruske invazije Ukrajine šutio, a zatim se oglasio suhoparnim priopćenjem u kojem “najoštrije osuđuje” Rusiju. Nakon što je prethodno ekstenzivno pokazivao razumijevanje za

NAŠI DANI

Nova imena za šest ulica u Mostaru

 Na sjednici Gradskog vijeća Mostara donesena je Odluka o promjeni šest spornih naziva mostarskih ulica. Ovime će Ulica Mile Budaka biti Ulica Alekse Šantića, a Ulica Vokića i Lorkovića bit

NAŠI DANI

Nova bošnjačka politika za očuvanje suvereniteta Bosne i Hercegovine uz jačanje ekonomije

  Programski dokument nazvan “Prijedlog nove bošnjačke politike”, koji ukazuje na potrebu formiranja političke snage kojoj će primarno djelovanje biti očuvanje suverenosti Bosne i Hercegovine uz jačanje njene ekonomije, prezentiran