Vlada Slovenije donijela odluku da prizna državu Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu

Vlada Slovenije donijela odluku da prizna državu Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu

Vlada Slovenije danas je usvojila prijedlog odluke o priznanju nezavisnosti i suvereniteta Palestine i uputila ga Narodnoj skupštini.

-Vlada Republike Slovenije je 9. maja 2024. godine započela proces priznanja nezavisne države Palestine, čime je nakon deset godina započeo novi talas priznavanja Palestine u Evropi. Time je poslat snažan signal drugim državama da, po uzoru na Norvešku, Španiju, Irsku i Sloveniju i druge zemlje koje su već priznale Palestinu, to i same učine. Proces priznavanja nezavisne Palestine poklapa se sa naporima Slovenije za prekid vatre u Gazi, oslobađanje talaca, te dalje reforme i osnaživanje palestinskih vlasti. Njime se potvrđuje uloga Slovenije u Generalnoj skupštini UN-a kao promotora mira i sigurnosti i dugogodišnji stav Slovenije da se trajno rješenje sukoba na Bliskom istoku može postići samo putem rješenja dvije države. Postoji širok međunarodni konsenzus, uključujući SAD, EU, Kinu i arapske, afričke, azijske i latinoameričke zemlje, da je rješenje s dvije države jedino rješenje koje će pružiti trajni mir i stabilnost Izraelcima i Palestincima, saopćeno je iz Vlade.

“Vlada je donijela odluku da prizna državu Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu,” izjavio je premijer Robert Golob nakon sastanka vlade . Kako je objasnio, Slovenija priznaje Palestinu u granicama utvrđenim rezolucijom Ujedinjenih nacija, odnosno u granicama iz 1967. godine ili u granicama o kojima bi se dogovorile strane uključene u budući mirovni sporazum.

“Ova odluka ima jednu poruku, poruku za obje strane, da želimo rani i trenutni prekid neprijateljstava i da želimo brzo, trenutno i bezuslovno oslobađanje talaca. Ova poruka priznanja nije upućena nikome, čak ni Državi Izrael. Ovo je poruka mira. Vjerujemo da je danas došao trenutak kada svi mi, cijeli svijet, moramo djelovati samo u jednom pravcu, u pravcu koji donosi trajni mir na Bliskom istoku, a to je u pravcu dvije države“, rekao je premijer. 

Premijer je najavio i da će skupštinska procedura biti pokrenuta u utorak, ali je kontroliše parlament, pa je teško prognozirati kada će se završiti. “Želimo da se to što prije završi, da nema primjedbi na ovu temu, jer je to civilizacijski dug koji dugujemo palestinskom narodu. Ne samo zbog današnjeg stradanja, koje možemo pratiti, ne samo da bismo poslali poruku Izraelu da zaustavi napade, već prije svega zato što je Palestina priznala Sloveniju prije 30 godina”, rekao je Golob. 

Previous Radeljić je naš: Jedan od najboljih igrača HNL-a sretan zbog poziva u bosansku reprezentaciju
Next BHRT i RTV FBiH postigli dogovor, potpisan sporazum o saradnji

You might also like

NAŠI DANI

Muzaffer Çilek izgradio han u Srebrenici: ‘Ova dva dana u godini je sve besplatno’

„Selam. Kažu da se ovdje možemo istuširati?“ Dječak, jedva punoljetan, blatnjavih patika, s ruksakom na leđima, pita bojažljivo stojeći kraj kapije hana. Kao da se nećka hoće li ući ili

NAŠI DANI

Irska kaže da se približava priznavanju palestinske države

 Irska je blizu formalnog priznanja palestinske države i željela bi to učiniti u dogovoru sa Španijom i drugim zemljama istomišljenika, rekao je u petak novi premijer Simon Harris nakon sastanka

NAŠI DANI

Spahić: Zašto je Andriću oprostivo što je bio najvjerniji njemački saradnik u Jugoslaviji?

Mustafa Spahić: Ključni cilj jeste da se preko Đoze kompromitiraju Alija i SDA od formiranja do dana današnjeg Profesor Mustafa Spahić, sociolog i autor dvadesetak knjiga iz oblasti historije islama,