Vlašić dočekao prve skijaše

Vlašić dočekao prve skijaše

 

Početak skijaške sezone privukao je danas na Vlašić prve skijaše, a u funkciji su ski-liftovi na stazama Babanovac i Markovac.

Već desetak godina na Vlašić dolazi i Haris Mujčinović iz Sanskog Mosta, a, kako kaže, glavni razlozi njegovog dolaska su pitoma planina i gostoljubivost ljudi.

“Poznajemo ovdje dosta ljudi, staze nisu loše i zadovoljan sam. Međutim, godinama se govori o tome kako će žičara biti modernizirana i, ukoliko bi to bilo urađeno, Vlašić bi bio još privlačniji”, ističe Mujčinović.

Koordinator vertikalnog transporta iz poduzeća “Vlašić ski” Adnan Kalušić naglašava kako se, nakon službenog otvaranja skijaške sezone, više ljubitelja skijanja očekuje u narednim danima.

“Glavnu stazu Babanovac uspjeli smo urediti vještačkim osnježivanjem, a večeras očekujemo nove padaline, tako da će staze biti još bolje. Unaprijedili smo sustav, tako da skijaše očekuju beskontaktne ski karte, ali zbog administrativnih barijera, nažalost, nismo uspjeli instalirati sjedežnice, koje smo već nabavili. Naravno da je to razočarenje, ali se nadam da će one obradovati naše goste u narednoj sezoni”, kazao je Kalušić za Fenu.

Cijene ski-karata na Vlašiću su nepromijenjene, tako da dnevna košta 27, a poludnevna 18 maraka.

Direktor Turističke zajednice SBK-a Miroslav Matošević kazao je kako i ovu sezonu vlada velika zainteresiranost gostiju za Vlašić, te da je veliki broj smještajnih kapaciteta rezerviran, dok je osobita potražnja za doček Nove godine i januar iduće godine.

“Na temelju informacija koje smo dobili iz hotela, nadamo se još uspješnijoj sezoni nego ranije. Prema trenutačnim rezervacijama, očekujemo da ćemo imati od 15 do 20 posto više posjetitelja i ostvarenih noćenja”, kazao je Matošević Feni, dodavši da, uz goste iz BiH, na Vlašić tradicionalno dolaze i skijaši iz Hrvatske, kojima je ova planina postala jedna od omiljenih destinacija.

U pripremi je i manifestacija službenog otvaranja zimske turističke sezone u SBK-u, koja će biti održana na Vlašiću od 22. do 24. decembra.

Previous Reis Kavazović Bošnjacima: Ako treba, raspolovite koru kruha, ali školujte vašu djecu
Next Općina Novi Grad prva u BiH sufinansira stambene kredite za mlade

You might also like

BH RAZGLEDNICA

NEW YORK PA SEMIZOVAC: Prva sijalica u Bosni i Hercegovini

Kada su, svojevremeno, Sarajlije kretale u ovo vogošćansko naselje govorili su: “Idemo u Semizovac na more”. Zelenilo je krasilo ovu ekološku oazu. Mjesta za kupanje na rijeci Bosni, na njenom

BH RAZGLEDNICA

Obilježen 10. septembar, Dan općine Banovići

U organizaciji Općinskog vijeća Banovići danas je povodom 10. septembra, Dana općine Banovići, uriličeno svečano obilježavanje rođendana grada. Obilježavanje je počelo u mjesnim zajednicama Aljkovići i Seona koje su upravo

BH RAZGLEDNICA

Uređenje historijskog puta Bentbaša-Kozija ćuprija: Vraćanje iz zaborava i obogaćivanje turističke ponude Sarajeva

  Kuriozitet vezan za ovaj most je da je sačuvan u originalu. Dakle, nikakvih preinaka na njemu nije bilo, vidi se i sama kamena ograda, koja se zove korakluk. Ona