Vllasi: Francuzi su Vučića stavili pozadi jer je Srbija počela Prvi svjetski rat

Vllasi: Francuzi su Vučića stavili pozadi jer je Srbija počela Prvi svjetski rat

 

“Francuska sramota na Dan pobjede u Velikom ratu”, “Pariz više nije grad svjetlosti”, “Sram vas bilo – Francuzi prodali Thaciju mjesto pored Putina”, podsjetimo, naslovi su u beogradskoj štampi s početka ove sedmice nakon ceremonije proslave 100. obljetnice završetka 1. svjetskog rata u Parizu.

Piše: Faruk Vele

Srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću protokol nije dodijelio mjesto uz šefove država zemalja pobjednica.

Azem Vllasi, bivši kosovski političar, ugledni advokat, analitičar, savjetnik kosovskog predsjednika Hashima Thaçija za vanjsku politiku, kao i Ministarstva vanjskih poslova Kosova, u razgovoru za Radiosarajevo.ba govori o žestokim reakcijama Srbije i mogućoj pozadini cijelog slučaja.

Iako je ambasador Francuske u Beogradu Frederic Mondoloni uputio izvinjenje Vučiću i srpskom narodu zbog protokola i rasporeda sjedenja na svečanosti obilježavanja Dana pobjede u Parizu, dok francuski list Figaro danas piše da je „Srbija nepravedno ponižena na komemoraciji u Parizu“, Vllasi smatra da ništa nije slučajno.

„Gdje god vide pretstavnike Kosova na međunarodnoj sceni, Vučić i njegovi trabanti polude. A što se tiče mjesta gdje je Thaqi sjedio, a gdje Vučić, očigledno je da predsjednik Srbije ne poznaje francuski protokol. On bi da vidi sebe kao da je Srbiji mjesto među pobjednicima u Prvom svjetskom ratu. A Srbija je, historijski gledano odgovorna za početak tog rata! Zbog Sarajevskog atentata na Franca Ferdinanda i uloge Srbije u tome. To je francuski protokol sigurno imao u vidu kada je Vučića smjesto tamo negdje pozadi“, kazao je Vllasi za Radiosarajevo.ba.

To što su se ostaci srpske vojske, dodaje Vllasi, „šlepovali uz Francusku i Britansku vojsku 1918. iz pravca Solunskog fronta, ne svrstava je u red pobjednika“.

Osvćući se na susret kosovskog predsjendnika Thaqija sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je, također, u Srbiji dočekan s iznenađenjem, Vllasi kaže:

„Usputni susret Thaqija sa Putinom u Parizu nema nikakav značaj. Rusija, nažalost i nadalje hrabri Srbiju u antikosovskoj politici i tu se nista ne mijenja“, zaključio je Vllasi.

Previous Solana d.d. Tuzla bilježi značajno povećanje prodaje soli
Next Počela sa radom nova fabrika u Živinicama: Zaposleno 120 žena, kad krene izvoz novih 200 radnih mjesta

You might also like

NAŠI DANI

Rs nema teritorijalni integritet, kako to lažno pokušava prikazati karta u uredu predsjednice entiteta

Potpredsjednik Vijeća naroda Rs Mihnet Okić najavio je danas da će zahtijevati da se iz Ureda predsjednice entiteta Rs Željke Cvijanović ukloni neustavna karta, na kojoj je Brčko Distrikt prikazan

NAŠI DANI

Plakate kojima se negira genocid i veliča zločinac, poskidali Srebreničani kojima je dosta zastrašivanja

Plakate s likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i parolama kojima se on veliča, a negira genocid, tokom dana u Srebrenici su uklonili, kako nam je rekao predsjednik SDA Srebrenica

NAŠI DANI

Španija, Irska, Slovenija i Malta saglasni da priznaju državu Palestinu

Lideri Španije, Irske, Slovenije i Malte objavili su u petak zajedničku deklaraciju u kojoj najavljuju da će priznati državu Palestinu, javlja Anadolu. U deklaraciji se navodi da su se čelnici