Vojnici Holandskog bataljona dobit će po 5.000 eura i organizovano putovanje u Srebrenicu

Vojnici Holandskog bataljona dobit će po 5.000 eura i organizovano putovanje u Srebrenicu

Ministarstvo odbrane Holandije donijelo je odluku o jednokratnoj novčanoj naknadi za vojnike koji su pod zastavom Ujedinjenih nacija (UN) boravili u Srebrenici 11. jula 1995. godine, piše Detektor.

Ministarstvo odbrane Holandije prihvatilo je “Fokus op Dutchbat-III”, izvještaj posebnog komiteta o stanju veterana Holandskog bataljona koji je imao zadatak da čuva sigurnu zonu Srebrenica 1995. godine, prema kom vojnici još uvijek imaju probleme i posljedice zbog te misije.

U saopćenju, ministrica odbrane Ank Bijleveld-Schouten obavijestila je o naknadi veteranima u iznosu od 5.000 eura.

“Simbolični novac nije samo priznanje izvanrednih okolnosti u kojima se vojska našla prije 25 godina, nego uzima u obzir i period nakon tog događaja tokom kojeg su godinama bili izloženi kritici i nepravednoj negativnoj medijskoj pažnji”, stoji u saopćenju Ministarstva odbrane Holandije.

Ministarstvo će, kako se navodi, za veterane koji su bili dio studije komiteta organizovati i grupna putovanja u Srebrenicu počevši od 2022. godine.

Prema izvještaju na koji se poziva Ministarstvo odbrane, “takva putovanja mogu doprinijeti procesiranju prošlosti kroz sučeljavanje sa situacijom na mjestu događaja, kroz susret s drugim veteranima i mještanima”.

Također, veterani Holandskog bataljona će od Ministarstva odbrane dobiti poziv za vojnike koji trebaju pomoć ili je još uvijek nisu dobili u potrebnoj mjeri.

Ministarstvo odbrane je prihvatilo sve druge preporuke izvještaja objavljenog 14. decembra prošle godine, u kojem se tvrdi da Holandski bataljon “ne može biti odgovoran za genocid koji se desio izvan enklave”, te da postoji niz istraga u kojima je zaključeno da Holandski bataljon ne može biti kriv za pad Srebrenice.

Vrhovni sud Holandije odlučio je u ljeto 2019. da je ova država djelimično kriva za smrt oko 350 muškaraca koje je Holandski bataljon 13. jula 1995. godine predao snagama Vojske Republike srpske (VRS) i koji su kasnije ubijeni.

U julu 1995. godine u Srebrenici je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka, a prognano je preko 40.000 žena, djece i staraca. Do sada je pred Sudom Bosne i Hercegovine i Haškim tribunalom za ove zločine osuđeno 40 osoba, na oko 700 godina zatvora i četiri doživotne kazne. Ovim presudama utvrđeno je da se u Srebrenici desio genocid, a do istog zaključka došao je i Međunarodni sud pravde (ICJ) odlučujući o tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Previous U petak TV premijera dokumentarca o odlasku bosanskih košarkaša na Eurobasket 1993.
Next Namik Hrle, šef odjela tehnologija i umjetne inteligencije u IBM-u

You might also like

NAŠI DANI

Prelijepo arhitektonsko zdanje u starom dijelu Sarajeva: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini od danas u novom sjedištu

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović na svečanom programu otvorenja Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u Sarajevu rekao je kako će

NAŠI DANI

‘Der Spiegel’ o rezoluciji o Bosni u Bundestagu: Protiv nacionalizma. Neće naići na odobravanje “ni na Jadranu ni u Srbiji”

Der Spiegel u članku pod nazivom „Protiv nacionalizma“ piše o prijedlogu rezolucije o Bosni i Hercegovini, čiji je nacrt podnesen u proceduru za usvajanje. Dodaje i kako ona neće naići

NAŠI DANI

Bosanska Dubica: Nakon napada na džamiju počinioci uputili izvinjenje

Nakon što je policija identificirala počinioce napada na Čaršijsku džamiju u Bosanskoj Dubici, jučer su oni u pratnji roditelja posjetili Medžlis Islamske zajednice Bosanska Dubica. U razgovoru sa predsjednikom medžlisa