Vratio se iz Njemačke i sagradio ‘raj na zemlji’ u Bosanskoj Kostajnici

Vratio se iz Njemačke i sagradio ‘raj na zemlji’ u Bosanskoj Kostajnici

Ibrahim Agarević punih 25 godina živio je i radio u Njemačkoj. Od toga pune četiri godine bio je predsjednik bh. kluba „Bosna Köln“.

Ibrahim je rođen u Bosanskoj Kostajnici, pa je onog momenta kada je otišao u penziju, napustio Njemačku i vratio se u Bosnu i Hercegovinu. Tu njegovu odluku mnogi smatraju suludom, ali Ibrahim, kako je rekao nije se ni malo pokajao.

-Takvu odluku sam donio najviše zbog djece. Nisam htio da čekam da napune 18 godina, kada bi postali punoljetni i vlasnici vlastitih pasoša, već sam ih uhvatio za ruke i rekao: „Idemo za Bosnu, da napravimo, nešto lijepo, korisno“. Da im pokažem i dokažem da i u Bosni i Hercegovini ima posla, ima nafake, da se može uspjeti ako neko to zaista i želi. Stariji sin mi se dole preporodio. Često ima posjete njegovih prijatelja iz Njemačke, a ovih dana kod njega je njih desetak došlo, pa putuje sa njima od Sarajeva do Mostara, pokazuje im ljepote naše države – priča Ibrahim.

On u Bosanskoj Kostajnici na Uni ima sagrađena četiri bungalova, moderno opremljena sa 24 ležaja.

Uskoro planira i gradnju  hotela sa restoranom i moderno opremljenim sobama. O bungalovima Ibrahima Agarevića već se uveliko pročulo, pa su mu tako gosti bila i poznata estradna imena poputa Hanke Paldum, Enesa Begovića, Selme Bajrami, Radeta Lackovića…

-Naši bungalovi su otvoreni tokom cijele godine, a najviše gostiju imamo iz Evrope, valjda su prepoznali taj naš kvalitet, komfor i uvijek sviježu zdravu hranu. Pretežno nam dolaze Nijemci, a imamo dosta gostiju iz Sarajeva, Zenice. Valjda se reklama od usta do usta širi munjevitom brzinom. Na bukingu ima ocjenu 9,8 što samo po sebi dovoljno govori. Evropljane dovodimo u Bosansku Kostajnicu, a svi ti stranci ne mogu čudom da se načude prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine, zelenilom, netaknutom prirodom, našim rijekama.

Mislim da su ti bungalovi jedna velika priča za turizam same Bosne i Hercegovine. Treba još da kažem da smo napravili i veliki autokamp. A, ja sam ovim poslom dokazao da se i u Bosni i Hercegovini može veoma dobro raditi, uspjeti i imati srećan i idiličan život. Čovjek mora samo da ima ideju, ali i volju i želju da je realizuje. Sin i kćerka mi mnogo pomažu, a obadvoje su fakultetski obrazovani i nisu se ni jednog momenta pokajali zbog moje odluke o povratku u Bosnu i Hercegovinu. On radi projekte, a kćerka dizajn – nastavlja on.

Na pitanje da li se barem nekad pokajao što se vratio u Bosnu i Hercegovinu, Ibrahim je odgovorio:

-Ma nema tu kajanja. Pokajao sam se bio što sam svojevremeno došao u Njemačku. Čak nisam imao ni problema sa papirologijom u Bosni i Hercegovini. Moram da kažem, sada ovako javno, da sam čak od Ministarstva turizma Republike srpske dobio „grand sredstva“. Dobio sam besplatna poticajna sredstva. Imao sam samo problema sa ljudskom ljubomorom. Naš narod će ti sve oprostiti samo uspjeh neće, a tu mislim kako na prijatelje isto tako i na rodbinu – priča on za Ekspanzija.com.

Agarevićevi bungalovi poznati su i u Hrvatskoj pa mu često dolaze i ljudi iz Zagreba, ali i iz Amerike.

-Ništa neću ponijeti sa sobom, a nije niko nikada. Jednog dana kada mene ne bude ostat će to mom kraju, mojoj državi. Jer, kao se kaže: „stomak se može uvijek nahraniti bilo gdje da se nalazimo, ali duša samo u mjestu gdje se osjećaš lijepo i svoj na svome – rekao je Ibrahim Agarević.

Previous Obilježene 483 godine Gazi Husrev-begove biblioteke: Čuvar naslijeđa duhovne i kulturne baštine
Next Bostea, novi domaći čaj iz Vispaka u šest okusa

You might also like

TURIZAM

MOSTAR: Mnogi mještani i turisti su danas proveli dio dana uz Neretvu i ambijent suncem okupanog Starog mosta

Stara gradska jezgra Mostara danas je prepuna domaćih i stranih turista, koji uživaju u ljepotama Starog mosta, ali i ledene Neretve u kojoj su mnogi danas potražili osvježenje uslijed temperatura

BH RAZGLEDNICA

Jablaničko jezero, popularno među domaćim, ali i stranim turistima

Ljeto je u punom jeku sa temperaturama koje svakim danom sve više rastu. Bh građani osvježenje su potražili na rijekama, jezerima i bazenima, a naša ekipa posjetila je Jablaničko jezero

TURIZAM

Prvi put predstavljena turistička ponuda Kantona Sarajevo na najjačem sajmu u Austriji

  Turistička zajednica Kantona Sarajevo prvi put je predstavila turističku ponudu na „Ferien Messe Wien“ sajmu koji se održava od 10. do 13. janurara 2019. godine. Radi se o najjačem