Vrelo Bosne, Bijambare, Trebević i Skakavac: Rekordna posjećenost zaštićenih područja KS (Foto)

Vrelo Bosne, Bijambare, Trebević i Skakavac: Rekordna posjećenost zaštićenih područja KS (Foto)

U okviru Kantonalne javne ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo su Trebević, Skakavac, Vrelo Bosne i Bijambare, a upravo ti dijelovi Kantona bilježe rekordnu posjećenost u prošloj godini.

Vrelo Bosne

U razgovoru za Fenu direktor te ustanove Osman Delić kazao je da za sada imaju podatke da je Vrelo Bosne posjetilo 187.901 posjetilac, a Bijambare 51.682 posjetioca, od kojih je 38.173 koristilo usluge ekološkog voza, a 18.392 su posjetila bijambarsku pećinu.

Delić je dodao da kada se tome pridoda činjenica da ulaz na Vrelo Bosne ne plaćaju stanovnici Općine Ilidža, a ulaz na Vrelo Bosne i Bijambare ne plaćaju djeca do šest godina može se govoriti o još većem broju posjetilaca.

Bijambarska pećina

Veliki broj posjetilaca zabilježen je upravo zadnjih dana 2015. godine kada su zabilježene magle i smog u Sarajevu, a prema procjenama Trebević je posljednjeg vikenda u prošloj godini posjetilo više od 5.000 ljudi.

Tog vikenda, dodaje Delić, saobraćaj od grada do Trebevića je bio gotovo potpuno blokiran zbog posjetilaca koji su na ovoj sarajevskoj planini željeli udahnuti čist vazduh i uživati na suncu.

Trebević

Zadnjeg vikenda u godini Bijambare je posjetilo više od 1.500 posjetilaca, što nije zabilježeno od kada Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja upravlja tim područjem.

Kako ističe Delić, upravo u tome je i značaj zaštićenih područja, da bi građani mogli pobjeći od vrućina i smoga, zbog čega je cilj da se zaštiti svaka biljka u tim dijelovima Kantona.

Govoreći o planovima za ovu godinu Delić je podsjetio da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma osiguralo 65.000 KM, a ti novci će biti iskorišteni za izgradnju univerzalne sportske plohe za odbojku, fudbal i košarku na Bijambarama kako bi se upotpunila ponuda za posjetioce.

Bijambare

Također, planirano je da se ove godine nabavi novi ekološki voz za Bijambare, a ovaj koji je sada u funkciji bio bi prebačen za prijevoz putnika na Trebeviću.

Kada je u pitanju Vrelo Bosne još je aktuelno pitanje iznalaženja parking prostora jer je sadašnji malog kapaciteta, a isti je slučaj i kada je u pitanju parking prostor na Bijambarama zbog čega će se pokušati naći rješenje za osiguranje dovoljno prostora za vozila.

– Intenzivno radimo sa Općinom Ilijaš kako bismo na Bijambarama uradili proširenja i uveli autobusku liniju i napravili autobusko stajalište na samom ulasku na Bijambare da bi taj vid prijevoza mogli koristiti oni koji nemaju automobile, posebno penzioneri – pojasnio je Delić.

Vodopad ‘Skakavac’

Naglasio je da će se u ovoj godini vršiti radovi na Skakavcu kako bi se dovela voda na Ravne da bi posjetioci imali kvalitetnu planinsku vodu, a tokom godine radit će se na uređenju staze od Uževice do podnožja vodopada s pratećim mobilijarom poput klupa i korpi.

(mb)

Previous Zimska turistička sezona: BJELAŠNICA I IGMAN
Next Apel Damira Belje: Ne glasajte za mene, molim vas pomozite svojim pozivima bolesnom Ernesu

You might also like

TURIZAM

Bosanski kraljevski grad: Bobovac interesantan turistima iz cijelog svijeta (FOTO)

  Kraljevski grad Bobovac privlači sve veći broj turista, broj registriranih u sezoni koja traje od 15. maja do 1. decembra prelazi 10.000, a posjećuju ga gosti iz cijele Bosne

BH RAZGLEDNICA

Putnicima Trebevićke žičare od jutros besplatne sanke za sankalište

  Putnici Trebevićke žičare od jutros će moći dobiti besplatno, na revers, sanke za korištenje na uređenom sankalištu u blizini dolazne stanice Žičare “Ramo Biber”. Naime, Grad Sarajevo i Javno

TURIZAM

FOTO Povratak turista na Baščaršiju

Posljednjih dana, posebno tokom prošlog vikenda, ohrabruju nas slike koje dolaze iz najuže gradske jezgre. Ulice su ispunjene turistima, kako domaćim tako i stranim koji se polako vraćaju svojoj omiljenoj