Vremenske prilike u Bosni i Hercegovini se smiruju

Vremenske prilike u Bosni i Hercegovini se smiruju

Nakon što su dijelovi Bosne i Hercegovine u potpunosti paralizovani zbog obilnih padavina, vremenske prilike u zemlji se polako smiruju, ali su rizici od elementarne nepogode i dalje na snazi, izjavio je za AA Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Krajinović je podsjetio na upozorenje FHMZ-a početkom sedmice o enormno visokim količinama padavina za područja juga i jugozapada zemlje, te dijelova centralne i istočne Bosne, zbog čega je bio aktivan crveni meteoalarm.

“Nažalost, štete uvijek prate ovakve vremenske prilike. Kako zbog vjetra, tako i zbog kiše. Količine kiše koju smo najavili bile su dosta visoke. Jutros su izmjerene vrijednosti od 60 do 115 litara po metru kvadratnom za protekla 24 sata, što je u skladu s prognoziranim vrijednostima. Ove količine padavina bile su u prognozi još od ponedjeljka”, naglasio je Krajinović.

Dodao je da se vremenske prilike u BiH smiruju, ali je upozorio da je i dalje na snazi narandžasto upozorenje kada su u pitanju velike količine padavina.

“I dalje se očekuju padavine, ne toliko intenzivne kao u protekla 24 sata. Međutim, na već dosta kritičnu situaciju u pogledu posljedica ovako visokih količina padavina, svaki novi litar je problematičan u narednom periodu. Zbog toga su rizici od elementarnih nepogoda i dalje na snazi, kao i upozorenja, iako ne crveno. Očekivane količine padavina u narednom periodu mogu prouzrokovati dosta problema za građane i za normalno odvijanje aktivnosti. Treba i dalje biti svjestan opasnosti koje donosi očekivano vrijeme”, poručio je Krajinović.

Uslijed obilne kiše, koja u Bosni i Hercegovini pada od jučer, pojedini dijelovi su u petak osvanuli pod vodom. U Sarajevu je poplavljeno nekoliko naselja, a najteža situacija je u Otesu i na Ilidži, gdje je velike probleme izazvala nabujala rijeka Željeznica.

Previous U Sarajevu potopljena brojna naselja
Next Nagrada i priznanje “Stvaratelji za stoljeća” uručena prof. dr. Draganu Piljiću

You might also like

HISTORIJA

U Sarajevu obilježena 101. godišnjica Bitke na Monte Meletti: Velika pobjeda u Prvom svj. ratu koju su izvojevali Bošnjaci

U sklopu ‘Manifestacije mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta’ danas su delegacije iz Austrije, Italije i Bosne i Hercegovine položile cvijeće ispred spomen-obilježja na sarajevskom groblju ‘Lav’ i odale počast vojnicima

NAŠI DANI

Demirović je trenutno šesti najkorisniji igrač Bundeslige, u Top 10 je po broju golova, asistencija i sprinteva

Napadač Zmajeva igra sezonu karijere Ermedin Demirović (25) igra fenomenalno ove sezone u njemačkoj Bundesligi. Naš reprezentativac je u subotu bio dvostruki strijelac za Augsburg protiv Bayerna (2:3) i još

NAŠI DANI

Ministrica odbrane Holandije Ollongren uputila izvinjenje u Srebrenici

Ministrica odbrane Nizozemske Kajsa Ollongren izjavila je na komemoraciji povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici da je vrlo važno govoriti “nikada više” jer se historija ponavlja, javlja AA. “Već 27