Vučić 19. najavio dolazak ruskog obavještajca, danas sam sebe demantovao optužujući druge za laž i ‘obavještajni rat protiv Srbije’

Vučić 19. najavio dolazak ruskog obavještajca, danas sam sebe demantovao optužujući druge za laž i ‘obavještajni rat protiv Srbije’

Gospodin Patrušev je trebalo da dođe u Beograd. Ta posjeta je otkazana i on neće dolaziti u Beograd”, kazao je u nedjelju srbijanski predsjednik Aleksanda Vučić.

Mediji u Srbiji, bliski predsjedniku Vučiću, naveli  su  kako je ranije objavljena informacija da “Putin u Beograd šalje svog prvog obavještajca”, lažna.

“U laži jesu kratke noge, ali su muke dok se taj demanti objavi. Lakše je da se objavi da je Srbija kriva za nešto, ali iako je teško demantovati istina uvijek pobijedi”, kazao je Vučić.

Za svoje potrebe, srbijanska redakcija ruske novinska agencija Sputnjik naslov je malo prilagodila svojim potrebama.

“Vučić: Patrušev nije bio i ne dolazi u Beograd”, naslovljen je tekst Sputnjika.

Prije nego što je predsjednik države naciji saopćio da da su “u laži kratke noge” i da Nikolai Patrušev, jedan od najbitnijih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, ne dolazi u Srbiju, oglasila se Suzana Vasiljević.

“Obavještajni rat protiv Srbije je u toku: Patrušev ne dolazi u Beograd”, objavili su mediji iz Srbije pozivajući se na Suzanu Vasiljević, savjetnicu predsjednika srbije.

Istina je da Patrušev ne dolazi u Beograd. Ali, istina je i da je upravo srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić 19. februara najavio dolazak Nikolaia Patruševa u Srbiju.

“Verujem da će gospodin Patrušev uskoro doći u Beograd. On je šef svih ruskih službi u Rusiji. I on dolazi za koji dan u Beograd, pa ćemo i tada tražiti informacije o tome”, kazao je 19. februara Aleksandar Vučić.

Ovu izjavu Aleksandra Vučića citirali su svi ruski mediji, najavljujući razgovore svog obavještajca Patruševa sa srbijanskim zvaničnicima. U prilogu je tekst ruskih RIA Novosti koje se pozivaju na Vučićev intervju Tanjugu.

Osim ruskih medija, o dolasku Nikolaia Patruševa izvijestili su i mediji bliski samom kabinetu predsjednika Srbije – Aleksandru Vučiću. Tako Večernje novosti na naslovnici od 21. februara donose tekst pod naslovom: “Stiže Putinov bezbjednjak: Patrušev traga za psima rata sa Kosova i iz BiH”.

Nikolai Patrušev je bivši direktor ruske obavještajne službe FSB. U aprilu 2018. godine američko Ministarstvo finansija (OFAC) u saradnji sa State Departmentom uvelo je sankcije ovom Putinovom obavještajcu.

“Ruska vlada je uključena u niz zlonamjernih aktivnosti širom svijeta, uključujući nastavak okupacije Krima i podsticanje nasilja u istočnoj Ukrajini, snabdijevanje Asadovog režima materijalom i oružjem dok bombarduju vlastite civile, pokušavajući da potkopaju zapadne demokratije i zlonamjerne sajber aktivnosti. Ruski oligarsi i elite koji profitiraju od ovog korumpiranog sistema više neće biti izolovani od posljedica destabilizirajućih aktivnosti njihove vlade”, saopćili su tada iz Ministarstva finansija SAD-a obrazlažući odluku o uvođenju sankcija za sedam ruskih oligarha, dvanaest ruskih kompanija i sedamnaest zvaničnika Ruske Federacije među kojima je bio i Nikolai Patrušev.

Jedna od organizacija koja je, uz pomoć ruskih obavještajnih službi, djelovala na istoku Ukrajine je privatna zaštitarska agencija Wagner. Ova agencija blisko sarađuje sa ruskim Ministarstvom odbrane.

“Aktivnosti PMC Wagner u drugim zemljama, uključujući Ukrajinu, Siriju, Sudan i Libiju, izazvale su nesigurnost i podstakle nasilje nad nedužnim civilima”, konstatiralo je 2020. godine Ministarstvo finansija SAD-a, uvodeći sankcije ruskom biznismenu Yevgeniyu Prigozhinu, koji je označen kao finansijer Wagnera. 

Već smo objavljivali da je nekoliko srbijanskih i bh. državljana preko agencije Wagner ratovalo u Ukrajini. No, oni su bili na strani proruskih separatista koji su, okupirajući 30 posto ukrajinske regije Donbas, formirali dvije paradržave – Luhanjsku narodnu republiku i Narodnu republiku Donjeck.

Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Patruševu su izrečene nove sankcije. To je, očito, bilo presudno da Vučić dogovori sa režimom u Moskvi – “otkazivanje posjete”. Osim toga, većina zemalja u Evropi je zabranila ruskim avionima prelet preko svojih teritorija, tako da Patrušev ne bi mogao ni doletjeti u Beograd, piše Istraga.

Beogradski Danas donosi naslov Zvaničnici Srbije optužili medije iz BiH za obaveštajni rat

DA LI JE BIO PLANIRAN UKRAJINSKI SCENARIJ NA BALKANU..?

O dolasku ruskog obavještajca govorio je i srbijanski opozicioni političar, pritom ozbiljno upozoravajući na pozadinu te priče.

Nikola Sandulović, predsjednik Republikanske stranke Srbije:

Ovu priču pojačavaju i izvještaji kosovskih medija koji govore o hapšenju srbijanskih državljana u Prištini – zbog kupovine obilježja OVK!

-Kosovska policija je u večernjim satima uhapsila trojicu srbijanskih državljana D.Dolašević, V.Janković i D.Dolašević, koji su kupili ambleme OVK-a u jednoj od prodavnica u Prištini (poznata redakciji) i planirali da kupe neke uniforme u drugom lokalu u Prištini. Izvori u institucijama bezbjednosti su izjavili da je pored toga kod pritvorenika pronađena i znatna količina novca. Isti izvori navode da su Srbi nedavno pripremili plan da naprave video-snimke kao da su neki vojnici obučeni u uniforme OVK spremni da zauzmu sever Kosova.

Prema ovim izvorima, Srbija ovom taktikom planira da da povod međunarodnim institucijama da vojno intervenišu, tobože da bi zaštitile kosovske Srbe građane Republike Kosovo.

Pre nekoliko dana u lokalnim medijima je objavljeno da su Srbi u jednom prištinskom lokalu kupili vojne uniforme i pribor. Nije poznato da li se radilo o istom lokalu ili bilo kom drugom – pišu mediji sa Kosova.

Boravak ruskih obavještajaca zabilježen je ovih dana u Crnoj Gori.

-Predsjedavajući Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić, jedan od funkcionera proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta sastao se 20. februara sa ruskim obavještajcima Spoljne obavještajne službe (SVR) Viktorom Antipinim i Aleksandrom Perišovim u danilovgradskom restoranu „Central lounge bar“, što je operativno dokumentovano i proslijeđeno vrhu ANB – kazali su Pobjedi izvori iz Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Da li su postojali ili još uvijek postoje opasni planovi usmjereni protiv mira i teritorijalne cjelovitosti nekih država na Balkanu? Analitičari ovih dana pričaju razne priče, preovladava ona po kojoj je Srbija sebe dovela u nezavidnu situaciju ‘sjedeći na dvije stolice’ i da se mora opredijeliti.

Dešavanja na istoku Evrope povećala su budnost i pažnju Zapada, a linije sve očitijeg razdvajanja ipak su na granicama NATO zemalja, kojima je okružen Balkan.

Previous Raznovrsni programi i sadržaji povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine
Next Agencija za bankarstvo FBiH preuzela Sberbank BiH

You might also like

NAŠI DANI

Ustikolina – uređenje muslimanskog mezarja iz 15. vijeka

U mjestu Presjeka kod Ustikoline (Foča FBIH) počelo je uređenje starog muslimanskog mezarja za koje se vjeruje da je najstarije u našoj državi. Za radove na uređenju mezarja i sanaciji

NAŠI DANI

Pobjednički Peti korpus bio respektabilna vojna sila

-Govoreći o herojstvu najvećih sinova Bosne i Hercegovine, ratni komandant general Atif Dudaković naglasio je kako je Peti korpus veličina o kojoj se i danas piše sa respektom u cijelom

NAŠI DANI

Silajdžić: Ponovo imamo otvorenu prijetnju sile sa Pala!

Ponovo imamo otvorenu prijetnju sile sa Pala! Ponavlja se ’91. i ’92.! – kaže bivši visoki državni zvaničnik dr Haris Silajdžić. Ovdje imamo strane koje pregovaraju. Jedni su branili Bosnu