Vučić najavljuje – krajem aprila na dnevnom redu  GS UN-a rezolucija o genocidu u Srebrenici

Vučić najavljuje – krajem aprila na dnevnom redu  GS UN-a rezolucija o genocidu u Srebrenici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se krajem aprila na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija naći rezolucija o genocidu u Srebrenici, i ocijenio da će poslije toga uslijediti zahtjevi za ukidanje Republike srpske i da Beograd plati ratnu odštetu, prenosi Beta.

Tokom obraćanja javnosti, Vučić je rekao da će se rezolucija najverovatnije naći na dnevnom redu 27. aprila i dodao da postoje dva razloga za tu inicijativu.

“Jedan razlog je da srpski narod bude kažnjen zbog slobodarske i nezavisne politike, da bude dodatno pritisnut po pitanju Kosova i Metohije i zbog spoljnopolitičke orijentacije. Drugi je taj da mogu muslimanima širom svijeta da pokažu da postoje muslimani koje podržavaju, s obzirom na odnos prema Palestincima i drugim”, kazao je Vučić.

Naveo je da su Njemačka i Ruanda kopredsjedavajući grupi prijateljstva koja će predložiti rezoluciju, a da su u njoj i SAD, Velika Britanija, Francuska, Holandija, Lihtenštajn, Irska, Albanija, Turska, Čile, Slovenija, Novi Zeland, Jordan, Pakistan i Malezija.

“I opet će kola da se slome na Srbima. Taj akt nema obavezujuću snagu, ali će se odmah sutradan izaći sa inicijativom za ukidanje Republike srpske, na osnovu stava da političke tvorevine koje su zasnovane na genocidu ne mogu da postoje. Tražiće i ratnu odštetu od Srbije”, dodao je.

Vučić je rekao da će se Beograd boriti i ukazao da je za usvajanje rezolucije potrebno dvije trećine glasova, ako se računaju glasovi “za” i “protiv”.

“Biće mnogo uzdržanih, oni računaju da će imati podršku svih 27 članica EU, a mi moramo da imamo 14 koji će da budu protiv. Mnogo komplikovana situacija”, rekao je Vučić.

On je kazao da se zapadnim zemljama “žuri” da usvoje tu rezoluciju “zbog izbora u SAD i zbog razvoja situacije u Ukrajini i Pojasu Gaze”.

Izvor: Agencije

Rezolucija protiv negatora

Previous U 2023. godini zabilježen do sada najveći iznos tekućih transfera
Next Bosanski zmaj razbio beogradski klub

You might also like

NAŠI DANI

Hifa Oil: Uposleni su naš najveći resurs, ostajemo jasno opredijeljeni njihovom zadržavanju!

Ovih dana mogu se čuti razne informacije kada su upitanju otkazi radnicima koji su neminovno uslijedili izazvani pandemijom. Veliki je broj onih koji strahuju za svoj posao. Svakodnevno kontaktiramo privrednike

NAŠI DANI

Košarac o aferi kisik: Riječ je o klasičnoj operaciji obavještajaca bliskih vrhu SDA i Bakiru Izetbegoviću

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je da laži i dezinformacije o uvozu tehničkog gasa umjesto medicinskog kiseonika u RS, koje danima putem medija

NAŠI DANI

Bosanska vlada uplatila 500.000 BAM pomoći Hrvatskoj

Nakon što je jučer na sjednici Komisijeza budžet i financije Zastupničkog doma PSBiH usvojena zastupnička inicijativa Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta „kojom se od Vijeća ministara