Vučić priznao: 1995. zamalo oslobođena Banjaluka!

Vučić priznao: 1995. zamalo oslobođena Banjaluka!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju članovima Glavnog odbora njegove stranke SNS prokomentarisao je nedavnu izjavu američkog generala.

Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, general Frederick Ben Hodges zapitao se povodom isporuke Srbiji prvog dijela ruskog protivzračnognog sistema Pancir, od koga Srbija smatra da treba da se brani

Vučić je kazao da ga je pomenuti general, inače “sjajan tip”, izjavom da ne razumije zašto će Srbima “Pancir” podsjetio da nema odgovora na jedno njegovo, Vučićevo, pitanje:

“U redu, nećemo da kupujemo ili proizvodimo oružje, ali što ste davali Kajova helikoptere i pancer haubice Hrvatskoj, zašto naoružavate Albance na Kosovu? Da ovi neće da napadnu Austriju, a oni da krenu na Albaniju? Je l” mislite da treba da budemo najslabiji, da nam onda kada vama treba kažete ‘pogledajte kako ste vojnički slabi, nemojte da pustimo neke protiv vas, kao 1995. kada je zamalo pala Banjaluka”, rekao je Vučić.

Još jedna prilika da se prisjetimo Vućićevog obilaska srpskih položaja oko opkoljenog Sarajeva, prijetnji u danima dok se dešavao genocid u Srebrenici, koje je izrekao iz Skupštine Srbije.

Prijetio je tada mladi Šešeljev radikal da će, ukoliko NATO ubije jednog Srbina, biti ubijeno stotinu… vojnika NATO-a, bosanskih vojnika? Ne. Bošnjaka (muslimana kako je rekao). Hrabrosti li velike u prijetnji civilima nad kojima već generali s platnog spiska vojske Srbije, s vojskom i policijom Rs-a te raznim plaćenicima vrše genocid…

-Podsjetimo da je Armija Republike Bosne i Hercegovine, u sadejstvu sa hrvatskom vojskom, bila na korak do Banjaluke u jesen 1995. Tada je deblokiran Bihać, oslobođeno više gradova u centralnim i zapadnim dijelovima naše zemlje. Došlo je do spajanja 7. i 5. korpusa bosanske armije kojima su komandovali generali Mehmed Alagić i Atif Dudaković.

Alija Izetbegović, tadašnji predsjednik države, naknadno je priznao prijetnje upućene bosanskoj strani ukoliko ne zaustavi akcije oslobađanja.

Nakon embarga početkom agresije i rata protiv Bosne, bosanska strana je uprkos strašnim zločinima i genocidu nad Bošnjacima pokazala nesalomiv duh i snagu. Izdigla se i počela oslobađati zemlju, ali.. ubrzo je potpisan i Dejtonski sporazum.

Citiraćemo ovdje umjetnika Almira Derviševića, koji je ovih dana realizirao novu instalaciju ispred zgrade Internacionalnog suda pravde u Den Hagu, pod nazivom ‘Embargo 1991-2020’.

“Mišljenja sam da je zastupljen embargo na razvoj države Bosne i Hercegovine i na razvoj čovjeka, na osnovu univerzalnih vrijednosti. Osmišljeni su sistemi koji blokiraju taj razvoj, a u konačnici svi građani Bosne i Hercegovine su gubitnici, imajući u vidu kvalitetu života koji žive. Tragajući za obnovom našeg bosanskoga identiteta nastala je i ova instalacija”, naglasio je Dervišević.  

(MiruhBosne)

Previous Hag će joj suditi: Srbija mora isporučiti skupštinsku poslanicu Radetu
Next Kreševo - pomjereni stećci iz nekropole, radove nadzirao student

You might also like

RIJEČ

Irska – oko 1.000 akademika poziva na akademski bojkot Izraela i tamošnjih univerziteta

Irski akademik i pisac Conor McCarthy kaže da poziv na akademski bojkot izraelskih univerziteta odjekuje među Ircima zbog uloge izraelske akademije u izgradnji smrtonosnog oružja koje se koristi protiv bespomoćnih

NAŠI DANI

Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu zbog vjerskih obilježja na policijskim vozilima Despot u RS-u

Po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović dao je iskaz u prostorijama SIPA-e kao prijavitelj krivičnog djela iz člana 145a. Krivičnog zakona BiH zbog vjerskih

NAŠI DANI

Ambasador Erginay kod Izetbegovića: Turska zahvalna za podršku BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas ambasadora Republike Turske Cihada Erginaya koji je prenio pozdrave i zahvalnost predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana i Vlade Republike Turske predsjedavajućem