Vučić u Mostaru pokušao negirati umiješanost Srbije u genocid. Kaže da ne razumije zašto druge zemlje hoće da se usvoji Rezolucija o Srebrenici

Vučić u Mostaru pokušao negirati umiješanost Srbije u genocid. Kaže da ne razumije zašto druge zemlje hoće da se usvoji Rezolucija o Srebrenici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne razumije zašto zemlje kao što su Njemačka i SAD hoće da se usvojili Rezolucija o Srebrenici u UN, jer to, kako je dodao, doboko dijeli narode na Balkanu i tako nas vraća u prošlost, prenose agencije.

“To je tema koja duboko dijeli narode na Balkanu. To je tema koja duboko dijeli čak i ovu zemlju u kojoj se nalazimo. I ja ne mogu da razumijem, da je to neko namjerno uradio želeći da izazove dodatne konflikte. Razumijem ja šta Bošnjaci hoće. Ali ne mogu da razumijem šta je to što hoće Nijemci, Amerikanci i svi ostali. Sve mi to nije ni malo jasno”, rekao je Vučić novinarima govoreći o nacrtu rezolucije o Srebrenici tokom obilaska Sajma privrede u Mostaru.

Kako je rekao Vučić, umjesto da govorimo o budućnosti, saradnji i privredi, mi se vraćamo u prošlost.

“Mi smo vraćeni 30 godina unazad i tu su nas vratili oni koji su nam sve vrijeme govorili – nemojte da gledate u prošlost. I kada smo nedavno imali prijedlog za raspravu na sjednici Savjeta bezbjednosti o agresiji na Srbiju i Saveznu Republiku Jugoslaviju, onda su nam rekli zašto se vraćate 25 godina u prošlost. A onda su nas samo dan ili dva kasnije oni vratili, ali 29 godina u prošlost. Tako da, prošlost je dobra kad njima odgovara, prošlost nije dobra kad im ne odgovara. Budućnost je poželjna kad im odgovara, a nimalo nije dobra kad im ne odgovara”, pokušao je objasniti Vučić.

On je dodao da je za nas važno da pokušamo da pronađemo racionalni izlaz, kako ne bismo bili više pogođeni. “Zato vjerujem da ćemo i na ovom Vaskršnjem saboru uspjeti da do toga dođemo, ali razumije sve što je predsjednik Dodik pričao”, rekao je Vučić. 

Predsjednik Srbije na novinarsko pitanje odgovorio ‘da Srbija nije odgovorna za genocid’.

Podsjećamo, pred dva UN suda dokazan je genocid nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen jula 1995, kada je svirepo ubijeno više od 8000 ljudi. Srbija je proglašena odgovornom za nesprečavanje istog, mada je to Vučić pokušao negirati danas, kazavši novinarki ‘da ona ne treba da izmišlja i da je svakako učinjen užasan zločin, ali da Srbija nije odgovorna za genocid’.

Iako je komandant Vojske Republike Srpske (kao i mnogi drugi), osuđenik za genocid u Srebrenici i druge zločine tokom agresije na Bosnu, bio na platnom spisku Beograda sve do 2002. godine!

Podsjećamo i na presudu iz 2023. (Stanišić i Simatović), kojom je vrh Srbije osuđen za Udruženi zločinački poduhvat provođen u Bosni tokom višegodišnje agresije susjeda.

Previous Enisa Ahmić Mulić: Osim nišana, žrtvama su potrebne osude i priznanje zločina
Next Obilježena 31. godišnjica masakra nad Bošnjacima u Ahmićima: Prenositi istinu najveći lijek za pomirenje

You might also like

NAŠI DANI

Pomozi.ba – Kamioni iz Egipta stigli u ratnu zonu, podijeljena pomoć Palestincima

Humanitarna pomoć koja je u organizaciji Udruženja Pomozi.ba krenula 4. decembra iz Egipta ka Palestini konačno je stigla do stanovnika Gaze.  Paketi sa hranom i vodom podijeljeni su Palestincima u

NAŠI DANI

Foča: Obilježavanje Dana sjećanja na bošnjačke žrtve

  Udruženje žrtava rata Foča 92-95 organizovalo je obilježavanje Dana sjećanja na bošnjačke žrtve iz ovog grada, ubijene tokom rata od 1992. do 1995. godine. Po prvi put, nakon što

NAŠI DANI

Osmanagić: Mi u Visokom imamo dva lijeka za koronu

Gostovanje Semira Osmanagića na Face televiziji…