Vučićev obavještajac hitno pozvan u Beograd, otkazan sastanak sa Džaferovićem

Vučićev obavještajac hitno pozvan u Beograd, otkazan sastanak sa Džaferovićem

Sastanak na koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas pozvao ambasadora  Republike Srbije u Sarajevu Aleksandra Đorđevića je otkazan, potvrđeno je Feni.

Razlog za otkazivanje je taj što je srbijanski ambasador hitno pozvan u Beograd, o čemu je obavijestio Kabinet predsjedavajućeg Džaferovića.

Predsjedavajući Džaferović je pozvao ambasadora Đorđevića kako bi iskazao protest zbog presude kojom je državljanin Bosne i Hercegovine Husein Mujanović osuđen pred srbijanskim sudom zbog navodnih ratnih zločina počinjeninih na teritotoriji naše zemlje, kao i protest zbog prakse sudskog progona državljana BiH koje provode srbijanske vlasti.

Prije toga, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pozvala je danas na hitne konsultacije u sjedište Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Aidu Smajić.

Zbog izricanja prvostepene presude Višeg suda u Beogradu bosanskom državljaninu Huseinu Mujanoviću, kojeg je srbijansko pravosuđe jučer nepravosnažno osudilo na 10 godina zatvora, zbog navodnih zločina na teritoriji Bosne i Hercegovine, Ministarstvo vanjskih poslova naše države je uputilo notu Srbiji.

Ko je Aleksandar Đorđević

Ime pomenutog ambasadora bilo je aktuelno u domaćoj javnosti prilikom negovog stupanja na dužnost.

Mediji su tako prenijeli informaciju da se radi o dugogodišnjem obavještajcu.

Naime, Đorđević je bivši šef Bezbjednosno informativne agencije Srbije (BIA). Đorđević je već godinama u bliskim odnosima s Aleksandrom Vučićem – predsjednikom Srbije, školski su drugovi, poznaju se oko tri decenije.

Nekadašnjeg šefa BIA-e povezan je i s incidentom u Sobranju Makedonije. 27. aprila 2017. godine u parlamentu te zemlje u neredima povrijeđeno oko 100 ljudi, među kojima i današnji makedonski premijer Zoran Zaev.

Ime Aleksandra Đorđevića ne veže se direktno za događaje u Makedoniji, ali su u neredima učestvovali drugi ljudi institucije na čijem čelu je bio Đorđević. Suština te operacije bila je u promociji ruske politike i pokušaju sprečavanja ulaska Makedonije u NATO.

Previous Kako je dječak Haso Hasanović pobjegao sa strijeljanja u Kravici
Next Gradonačelnik Sarajeva posjetio bosansku heroinu, nanu Fatu Orlović

You might also like

NAŠI DANI

Šta je kanal Ben Gurion koji je predložio Izrael i da li je povezan sa Gazom?

Dok Izrael pokušava bombardirati Gazu do zaborava, spekulacije rastu oko starog plana da se preseče kanal kao alternativa Suecu. Uz sravnjenu Gazu, neki misle da bi kanal mogao ići ravno kroz

NAŠI DANI

Sarajevo: Mladi pohrlili u nargila barove (Video)

Novinari TVSA posjetili su jedan od sarajevskih kafića u kojem se konzumira nargila. Tragom vijesti da je od 31. maja dozvoljeno korištenje nargile u ugostiteljskim objektima. U studiju Otvorenog programa

NAŠI DANI

Otvoren Memorijalni centar Kapija u Tuzli: Čuvar dokaza o zločinu koji su zločinci počinili na Kapiji

Memorijalni centar Kapija otvoren je danas u Tuzli i od sutra će otvoriti svoja vrata za sve posjetioce koji žele pogledati postavku Senada Begovića koja govori o masakru nad civilima