Vučićev obavještajac hitno pozvan u Beograd, otkazan sastanak sa Džaferovićem

Vučićev obavještajac hitno pozvan u Beograd, otkazan sastanak sa Džaferovićem

Sastanak na koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas pozvao ambasadora  Republike Srbije u Sarajevu Aleksandra Đorđevića je otkazan, potvrđeno je Feni.

Razlog za otkazivanje je taj što je srbijanski ambasador hitno pozvan u Beograd, o čemu je obavijestio Kabinet predsjedavajućeg Džaferovića.

Predsjedavajući Džaferović je pozvao ambasadora Đorđevića kako bi iskazao protest zbog presude kojom je državljanin Bosne i Hercegovine Husein Mujanović osuđen pred srbijanskim sudom zbog navodnih ratnih zločina počinjeninih na teritotoriji naše zemlje, kao i protest zbog prakse sudskog progona državljana BiH koje provode srbijanske vlasti.

Prije toga, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pozvala je danas na hitne konsultacije u sjedište Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Aidu Smajić.

Zbog izricanja prvostepene presude Višeg suda u Beogradu bosanskom državljaninu Huseinu Mujanoviću, kojeg je srbijansko pravosuđe jučer nepravosnažno osudilo na 10 godina zatvora, zbog navodnih zločina na teritoriji Bosne i Hercegovine, Ministarstvo vanjskih poslova naše države je uputilo notu Srbiji.

Ko je Aleksandar Đorđević

Ime pomenutog ambasadora bilo je aktuelno u domaćoj javnosti prilikom negovog stupanja na dužnost.

Mediji su tako prenijeli informaciju da se radi o dugogodišnjem obavještajcu.

Naime, Đorđević je bivši šef Bezbjednosno informativne agencije Srbije (BIA). Đorđević je već godinama u bliskim odnosima s Aleksandrom Vučićem – predsjednikom Srbije, školski su drugovi, poznaju se oko tri decenije.

Nekadašnjeg šefa BIA-e povezan je i s incidentom u Sobranju Makedonije. 27. aprila 2017. godine u parlamentu te zemlje u neredima povrijeđeno oko 100 ljudi, među kojima i današnji makedonski premijer Zoran Zaev.

Ime Aleksandra Đorđevića ne veže se direktno za događaje u Makedoniji, ali su u neredima učestvovali drugi ljudi institucije na čijem čelu je bio Đorđević. Suština te operacije bila je u promociji ruske politike i pokušaju sprečavanja ulaska Makedonije u NATO.

Previous Kako je dječak Haso Hasanović pobjegao sa strijeljanja u Kravici
Next Gradonačelnik Sarajeva posjetio bosansku heroinu, nanu Fatu Orlović

You might also like

NAŠI DANI

Vlast u RS ovakvom reakcijom zapravo pokazuje da je genocid duboko utkan u taj entitet

Ako usporedimo sa ranijim odlukama visokih predstavnika, ovo je jedna od najznačajnijih odluka koja treba da trasira put institucijama Bosne i Hercegovine da se ozbiljno bore protiv negiranja genocida i

NAŠI DANI

O hapšenju generala Dudakovića: ‘Nepotrebna predstava za nemoguću optužnicu’

  Gosti večerašnjeg Dnevnika TV1 Mirsad Tokača, direktor Centra za istraživanje ratnih zločina i Damir Arnaut, zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH komentarisali su hapšenje generala Atifa Dudakoviča, bivšeg

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Optuženi za ubistvo Bošnjaka sela Jusići konačno pred licem pravde

U srijedu 3. marta u Sudu BiH, saslušanjem prvog svjedoka, trebalo je početi suđenje sedmorici optuženih za zločine u selu Jusići kod Zvornika, počinjene u maju 1992.godine. Obzirom da je