Vučićeve izjave o cipelama izazvale podsmijeh u Bosni

Vučićeve izjave o cipelama izazvale podsmijeh u Bosni

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, susreo se danas sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem kako bi razgovarali o odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine, Srba i Bošnjaka te smirili tenzije između dvije države i dva naroda nakon presuda Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju.

Nakon ovog sastanka, Vučić je rekao da je sa Izetbegovićem imao “otvoren, iskren i ne lak razgovor”. Kako je kazao, razmatran je odnos Srba i Bošnjaka u cjelini i odnosi u regionu. Vučić je dodao da su odnosi između Srba i Bošnjaka kičma za opstanak Zapadnog Balkana, za mir i sigurnost u cijelom regionu.

Bošnjaci u srpske cipele, Srbi u bošnjačke cipele ne bi li se bolje razumjeli i zajednički gledati u budućnost. Sve naše odnose ćemo pokušati spustiti ton i riješavati ih u miru, unaprijeđivati odnose te da Srbi i Bošnjaci izvjesno imaju zajedničku budućnost tamo gdje su vijekovima živjeli“, kazao je Vučić.

Ovo nije prvi put da Vučić u ovom kontekstu spominje cipele. Naime, gostujući u emisiji Pressing 4. novembra prošle godine, Vučić je pozvao Bakira Izetbegovića da ‘obuče njegove cipele’, podsjeća N1.

Kao što ja pokušavam biti u Bakirovim cipelama, možda ne uspijevam, ali se mnogo trudim da ne uvrijedim Bošnjake i da vodim računa o njihovim emocijama. Molim Bakira Izetbegovića da i on stane u moje cipele i u naše cipele”, kazao je Vučić tada.

Nakon današnje izjave u Mostaru, korisnici društvenih mreža su reagovali na sebi svojstven način. Među desetinama komentara našlo se i nekoliko prijedloga kao što je “da se napravi neki seminar o pomirenju u regiji i da se ozbiljno razmatra Vučićeva izjava da Bošnjaci i Srbi trebaju razmijeniti cipele.

 

– “I šta da rade Sejdić i Finci? S kim će oni zamijeniti cipele?

– “Kad su ga gađali u Srebrenici cipelama tad nije bio raspoložen za razmjenu cipela

– “Vučićeva strategija izjednačavanja zla iz prošlosti se nastavlja. Ne možemo mijenjati cipele jer su brojevi različiti“, “Pa kom obojci, kom opanci….

– “Dok istina obuje cipele, laž proputuje pola svijeta, Mark Twain

(mb)

Previous Vrhovi Balkana: Maglić (Video)
Next Enver Čolaković: ĐERZELEZU ALE

You might also like

NAŠI DANI

Usaglašena imena ministara u novoj Vladi KS – najviše ih s diplomom DIF-a

Stranke Četvorke i Klub samostalnih zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo usaglasili su imena ministara i ministrica u novoj kantonalnoj Vladi, objelodanjeno je javnosti. Edin Forto kandidat je Naše stranke za

NAŠI DANI

ZDK: Od 1. septembra porodiljske naknade 1.000 KM

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Vladin Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu kojim su budžetski prihodi povećani za 38,6 miliona KM, dok su budžetski rashodi veći

NAŠI DANI

Hrvatska: Otkrivena ploča sa imenom prvog poginulog Bošnjaka u Domovinskom ratu

  Na otvorenju Memorijalnih dana Šefika Pezerovića, koji se svake godine organiziraju u spomen na prvog Bošnjaka poginulog prije 27 godina u Domovinskom ratu, otkrivena je ploča s natpisom “Prilaz