Vukšić u uskrsnoj poruci: Ako je moguće, koliko je do vas, u miru budite sa svima

Vukšić u uskrsnoj poruci: Ako je moguće, koliko je do vas, u miru budite sa svima

Nadbiskup vrhbosanski mons. Tomo Vukšić uputio je danas uskrsnu poruku povodom najveće kršćanske svetkovine Uskrsa, kazavši da je to dan kada se katolici radosno sjećaju Isusove pobjede nad smrću, ali prisiljeni svakodnevno slušati vijesti o stradanju ljudi što se nikada i nigdje ne bi smjelo događati, prenosi Fena.

– Naspram tragičnim sukobima, društveni mir je moralni imperativ. On je velika ljudska potreba i uvijek je posljedica dobre volje, pravde i dogovora. Održava se dijalogom, strpljenjem i uvažavanjem, koje uvijek treba voditi i njima ravnati razboritost – podvukao je Vukšić.

Kazao da se čak i pravedan zakon, ako ga ne vodi razboritost, lako pretvori u svoju suprotnost te je mir kojeg svijet daje, čak i kad se temelji na dobroj volji, trenutan i nestalan jer njegovo trajanje i kvaliteta ovisi od trećih osoba, društvenih stvarnosti i nepredvidivih događanja.

– Sva ratna stradanja bilo gdje u svijetu, i bez obzira u kojem se periodu historije događaju, obično se kaže da su posljedica različitih razloga. No, osvajački rat je najgori mogući plod koji proizlazi iz etičkog otuđenja i moralne sljepoće čovjeka, njegova uma i srca – dodao je nadbiskup vrhbosanski.

S druge strane, napominje Vukšić, mir kojega Isus daje i nudi drukčiji je od mira koji svijet daje jer je to mir dobroga srca i čiste savjesti, čvrst je i stabilan u ljudima je i među ljudima, on je za čovjeka, ali nije mu izvor čovjek ni ljudski dogovor ili zakon.

– Isusov mir je duboko u obraćenu čovjeku. On je negdje u temeljima njegovog postojanja i ravna također nemirnim danima čovjekova života. To je mir koji, kad ga se ima, niko ne može oduzeti upravo zato što je božji dar i jer je vrlo duboko. Stabilan je tamo u ljudskoj dubini taj mir, čak i kad na vidljivi život udare nedaće i opasnosti – poručio je nadbiskup.

Nadbiskup vrhbosanski u uskrsnoj poruci zaključuje da je čovjek blagoslovljen Isusovim mirom i vjeran božjem zakonu odgovoran član ljudske zajednice, radin i pozitivan.

Na kraju je svim svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim ostalim Kristovim vjernicima zaželio sretan i blagoslovljen Uskrs i riječima svetoga Pavla zamolio “ako je moguće, koliko je do vas, u miru budite sa svim ljudima”.

Previous OŠ “Mujaga Komadina” iz Mostara snimila prelijep spot za pjesmu “Ljiljani zlatni” (Video)
Next "Putem istine i sjećanja" počelo obilježavanje 29. godišnjice od masakra u Ahmićima

You might also like

SPORT

‘‘Slovenski Rocky‘‘ pronašao unutrašnji mir – posebno je zahvalan trojici Bošnjaka

Miran Fabjan renomirani je kickbokser, a trenutno je i ponajveća MMA zvijezda u regiji. Međutim, Fabjan ne gaji ljubav samo prema borilačkim sportovima, već i prema nogometu. Iskusni slovenski borac

DUHOVNOST

Poruka reisu-l-uleme povodom Kurban-bajrama 2021. godine

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je povodom Kurban-bajrama uputio bajramsku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori. Agencija MINA poruku reisu-l-uleme

HISTORIJA

Bajram u bošnjačkoj tradiciji: O bajramskom ruhu i hodočašću u Mekku

Bajramsko ruho -U Bosni i Hercegovini se kroz historiju praznik Bajram slavi na različite načine: čiste se kuće i avlije, pripremaju se slana i slatka bajramska jela. Ali ono što