Za 10. januar najavljeni probosanski mirovni protesti u Briselu i Londonu

Za 10. januar najavljeni probosanski mirovni protesti u Briselu i Londonu

Mirovni protest u znak podrške Bosni i Hercegovini bit će održan 10. januara i u Londonu.

Naime Bosanci i Hercegovci iz Velike Britanije organizovani u građansku inicijativu “London for Bosnia-Herzegovna” u ponedeljak 10. januara, 2022. u 11. sati okupit će se i pred Parlamentom Velike Britanije i iskazati svoju podršku očuvanju mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini. Uz to, na taj način žele dati potporu i mirovnom protestu koji se u isto vrijeme održava u Briselu i ujedno britanskoj javnosti pokazati da dižu svoj glas protiv konstantnih i ozbiljnih napada na ustavno- pravni poredak naše domovine.

Pod sloganom “Ustani, nešto se dešava, i tvoja sudbina se rješava!” organizatori su pozvali sve Bosance i Hercegovce i njihove britanske prijatelje da im se taj dan priključe i da glasno i jasno ispred Parlamenta Velike Britanije čitavom svijetu pošalju poruku NEĆEMO VIŠE PODJELA NI RATOVA!, javlja BHDINFODESK.

Ranije je najavljen glavni protest, u Briselu.

Protest protiv podjele i sukoba u Bosni i Hercegovini biće održan 10. januara u Briselu na Trgu Schuman – unutar kruga institucija Evropske unije. Organizaciju protesta u Briselu koordiniše Organizacioni odbor u saradnji sa Udruženjem Platform BiH iz Nizozemske, odnosno krovna organizacija udruženja građana Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

Skup odraz zabrinutosti

S obzirom na trenutnu političku i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovine, kako navode, smatraju nužnim i potrebnim da se građani i građanke porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu organizuju i javno oglase kao znak protesta na konstantne i ozbiljne napade na ustavno pravni poredak Bosne i Hercegovine, kao i zbog mogućeg ugrožavanja mira uzrokovanim radikalnim i protuzakonitim odlukama i politikama.

“Ponedjeljak, 10. januar je simbolički izabran jer je prvi pravi radni dan nakon praznika u 2022., a istovremeno i dan nakon obilježavanja protuustavnog, unilateralnog osnivanja tzv. ‘Srpske republike BiH’ 1992. godine. Manifestacija će se održati u Briselu, sjedištu institucija Evropske Unije. Pozivamo i naše građane širom svijeta da nam se pridruže i u svojim sredinama organizuju slične mitinge”, ističu.

Cilj je da okupe što više Bosanaca i Hercegovaca, ali i drugih građana evropskih zemalja u Brisel, u svakom slučaju one iz Belgije, Nizozemske, Francuske, Njemačke, Danske, Švedske, Švicarske, Velike Britanije, Luxemburga i Austrije, a i ostalih zemalja.

“Želimo da naglasimo da je ovaj skup odraz zabrinutosti, kao i patriotizma i nema za cilj da promoviše bilo koju političku opciju niti je uperen protiv bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovini. Događaji kojima smo svjedoci posljednjih šest mjeseci previše podsjećaju na predratni period, a bar mi preživjeli imamo dužnost i pravo da se javno oglasimo i jasno kažemo: Nećemo rat i podjele, kako podjelu naše zemlje, Bosne i Hercegovine, tako i među ljudima. U Bosni i Hercegovini je uvijek bilo mjesta za sve i tako će i ostati, a svi su obavezni da poštuju Ustav i zakone naše države“, navode organizatori.

Pismo Tužilaštvu BiH

Nakon skupa, ispred organizatora i svih učesnika uputit će pismo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine sa zahtjevom da se krivično procesuiraju sve stranke i pojedinci koji krše zakone i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. Osim toga, obratit će se otvorenim pismima i svim dužnosnicima u Briselu, Njujorku, Vašingtonu, kao i onim u ostalim glavnim gradovima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira s jasnim porukama da mir nema alternativu, a da Bosna i Hercegovina ne smije biti dovedena u poziciju u kojoj je bila pred kraj 1991. godine osnivanjem paralelnih institucija i autonomnih oblasti u suprotnosti sa ustavom države što je bio i uvod u agresiju, progon, masovne ratne zločine i genocid za koji su mnogi izvedeni pred lice pravde.

“Mi danas tražimo da se spriječi ponavljanje historije iz devedesetih”, zaključuju.

Ukoliko niste u mogućnosti doći na proteste u Brisel, organizatori pozivaju da organizujete skup sa istim apelom u sredini u kojoj živite 10. januara 2022. godine u 12 sati.

Previous Vukanović se sukobio sa ratnim zločincem, ubicom i silovateljem 12-godišnjakinje
Next Šarović: Dodik i njegova politika najveća prijetnja opstanku i budućnosti RS-a

You might also like

NAŠI DANI

Jedinstven restoran u Mostaru u kojem rade osobe s invaliditetom

Restoran “Lonato”, u kojem rade osobe s invaliditetom, otvorio je svoja vrata prošloga mjeseca. Posao za sada ide jako dobro, a presretni radnici nedavno su primili i prvu plaću. Restoran

NAŠI DANI

Kampanja pomoći za žrtve zemljotresa u Turskoj: Bosanski fudbaler donirao 100.000 eura

U Turskoj je pokrenuta masovna kampanja pomoći “Turkiye ujedinjena u jedno” s ciljem prikupljanja finansijske pomoći za žrtve razornih zemljotresa koji su pogodili deset provincija na jugu zemlje prošli ponedjeljak,

NAŠI DANI

Karadžićevske prijetnje Bošnjacima Vučićevog ministra

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je jučer da Zakon (bivšeg) visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka nije donijet da bi se donijela istina o genocidu o