Za četiri godine u Bosni i Hercegovini zaposleno preko 9000 stranaca

Za četiri godine u Bosni i Hercegovini zaposleno preko 9000 stranaca

 

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, u posljednje četiri godine izdate su 9.093 radne dozvole, dok je u prvih šest mjeseci 2018. godine izdato 1.407 dozvola stranim državljanima za rad u Bosni i Hercegovini.

“U Federaciji BiH je izdato 885 dozvola, u RS 448 i u Brčko distriktu 74 radne dozvole”, rekli su u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Dodaju da je tokom 2017. godine izdato 2.606 radnih dozvola, u FBiH 1.682, u RS 782 dozvole i 142 u Brčko distriktu.

“Radne dozvole najčešće traže građani Srbije, Turske, Hrvatske, Kine, Italije, Kuvajta, Crne Gore, Sirijske Arapske Republike i Saudijske Arabije”, kazali su u Agenciji.

-U Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine kažu da se najviše radnih dozvola izda za djelatnost trgovine, zatim za prerađivačku industriju, poslovanje nekretninama i obrazovanje.

“Po kvalifikacionoj strukturi, najviše radnih dozvola izdaje se za visoku stručnu spremu, oko 45 odsto, zatim srednju stručnu spremu, oko 30 odsto, te oko osam odsto za nekvalifikovanog radnika”, kazali su u Agenciji.

Dodaju da broj zaposlenih stranaca nema značajan uticaj na domaće tržište rada.

“U posljednje četiri godine broj stranih radnika se kretao u rasponu od 0,3 do 0,4 odsto u odnosu na prosječan broj zaposlenih u Bosni i Hercegovini. Iz ovoga se vidi da broj zaposlenih stranaca nema značajniji uticaj na domaće tržište rada”, istakli su u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Radne dozvole prema porijeklu stranih radnika u prvih šest mjeseci 2018. godine

 

(Nezavisne/MiruhBosne)
Previous Univerzitet u Zenici promovisao 510 diplomanata
Next Mostar: Tabhana kao svjedok nekad najjačeg esnafa

You might also like

NAŠI DANI

Ratko M. pravosnažno osuđen zbog genocida i drugih zločina u Bosni i Hercegovini

U utorak 8. juna pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove izrečena je drugostepena presuda bivšem komandantu Glavnog štaba bivše Vojske Republike srpske Ratku Mladiću. Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je

NAŠI DANI

Bećirović razgovarao s predsjednikom Egipata

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fattahom el-Sisijem o aktuelnoj situaciji na Bliskom Istoku i bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Egipta. Ovo

NAŠI DANI

Armina Šehomerovića dovode u vezu sa napadom na Vučića: Život mi je ugrožen, tražit ću zaštitu!

Muškarac iz Srebrenice, kojeg su mediji doveli u vezu sa napadom na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića 11. jula 2015. godine tokom komemoracije u Srebrenici negirao je bilo kakvu povezanost sa