Za četiri godine u Bosni i Hercegovini zaposleno preko 9000 stranaca

Za četiri godine u Bosni i Hercegovini zaposleno preko 9000 stranaca

 

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, u posljednje četiri godine izdate su 9.093 radne dozvole, dok je u prvih šest mjeseci 2018. godine izdato 1.407 dozvola stranim državljanima za rad u Bosni i Hercegovini.

“U Federaciji BiH je izdato 885 dozvola, u RS 448 i u Brčko distriktu 74 radne dozvole”, rekli su u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Dodaju da je tokom 2017. godine izdato 2.606 radnih dozvola, u FBiH 1.682, u RS 782 dozvole i 142 u Brčko distriktu.

“Radne dozvole najčešće traže građani Srbije, Turske, Hrvatske, Kine, Italije, Kuvajta, Crne Gore, Sirijske Arapske Republike i Saudijske Arabije”, kazali su u Agenciji.

-U Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine kažu da se najviše radnih dozvola izda za djelatnost trgovine, zatim za prerađivačku industriju, poslovanje nekretninama i obrazovanje.

“Po kvalifikacionoj strukturi, najviše radnih dozvola izdaje se za visoku stručnu spremu, oko 45 odsto, zatim srednju stručnu spremu, oko 30 odsto, te oko osam odsto za nekvalifikovanog radnika”, kazali su u Agenciji.

Dodaju da broj zaposlenih stranaca nema značajan uticaj na domaće tržište rada.

“U posljednje četiri godine broj stranih radnika se kretao u rasponu od 0,3 do 0,4 odsto u odnosu na prosječan broj zaposlenih u Bosni i Hercegovini. Iz ovoga se vidi da broj zaposlenih stranaca nema značajniji uticaj na domaće tržište rada”, istakli su u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Radne dozvole prema porijeklu stranih radnika u prvih šest mjeseci 2018. godine

 

(Nezavisne/MiruhBosne)
Previous Univerzitet u Zenici promovisao 510 diplomanata
Next Mostar: Tabhana kao svjedok nekad najjačeg esnafa

You might also like

NAŠI DANI

Bivša premijerka RH o Čoviću: ‘Slobodno može biti sljedeći srpski kandidat za Predsjedništvo BiH’

Jadranka Kosor, bivša premijerka Hrvatske prokomentarisala je današnji govor Dragana Čovića (HDZ) u Skupštini RS. –Čuvajte Republiku Srpsku, na tome vam svi mogu zavidjeti, rekao je najveći hrvatski obožavatelj negatora

NAŠI DANI

Srebreničanin Hasan Hasanović među ličnostima koje su obilježile 2014. godinu

Ovaj rođeni Srebreničanin, kao pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za vrijeme prošlogodišnjih majskih poplava vodio je jednu od prvih akcija Oružanih snaga za spašavanje stanovništva Član tuzlanskoga tima Udruženja

NAŠI DANI

U nedjelju studenti pohode bosanski Kraljevski grad Bobovac

  Povodom nekoliko vrlo značajnih događaja u historiji Bosne i Hercegovine, i to krunisanja Bana Tvrtka I Kotromanića, uspostavljanja Kraljevine Bosne, godišnjice smrti kraljice Katarine i povodom nadolazećeg praznika Dana