Za pet mjeseci preuzimamo kontrolu u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine

Za pet mjeseci preuzimamo kontrolu u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine

Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo nacrt za pregovore za zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama, sasvim je izvjesno da će se ostvariti najavljeni plan BHANSA-e o potpunom preuzimanju odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine 5. decembra ove godine, javlja Fena.

Direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), Davorin Primorac ističe kako je BHANSA sa svim zainteresovanim stranama u procesu preuzimanja odgovornosti pružanja usluga, usuglasila plan tranzicije za realizaciju Faze II projekta upravljanja zračnim saobraćajem Bosne i Hercegovine i sada se ide u zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama, što je jedina preostala obaveza kako bi Bosna i Hercegovina preuzela puni nadzor nad zračnom plovidbom.

– Mi smo sve ostale obaveze ispunili, a posebno ističem kadrovsku i tehničku opremljenost za preuzimanje kontrole u našem zračnom prostoru. BHANSA je zajedno s drugim tijelima i institucijama uložila proteklih godina ogromne napore kako bi ovaj cilj bio stvaren i sada s punom sigurnošću možemo reći da će taj historijski trenutak biti 5. decembra ove godine, kaže Primorac.

Bosna i Hercegovina je od 2014. godine u procesu preuzimanja odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi iznad svoje teritorije. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok su uslugu i kontrolu zračnog bosanskohercegovačkog prostora iznad ove nadmorske visine, nastavili pružati provajderi susjednih država i shodno tome ubirali prihode.

Uz ostale aktivnosti koje uključuju tehničko i kadrovsko jačanje, temeljni preduslov za uspješno okončanje ovog procesa je zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama.

Previous Dječaci s Madagaskara pjevaju o Bosni (VIDEO)
Next DF: Neka Hrvatska pomogne Aluminij ukradenom strujom od Buškog jezera

You might also like

NAŠI DANI

Austrijski ‘Standard’ o Željani Zovko: Lobira za rasističko-šovinističke pozicije hercegovačkog HDZ-a

U Bosni i Hercegovini je momentalno glavna tema rasprava o reformi izbornog zakona. Radi se o načelnom pravcu u kojem ide država i pitanju treba li jačati nacionaliste ili građansku

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Konjević Polje: U toku potraga za posmrtnim ostacima u dvorištu Fate Orlović

Počelo je pretraživanje tla u dvorištu kuće Fate Orlović, u Konjević Polju, na mjestu gdje je nekada stojala pravoslavna crkva, potvrdila je za AA Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale

NAŠI DANI

Mektić: Galijašević gusla arapska imena za 2.700 maraka

Ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta RS Dragan Lukač kazao je kako ima informacije s terena o dolasku određenih grupa “s lošim namjerama” iz Federacije, Hrvatske i Srbije, dok je ministar