Za pet mjeseci preuzimamo kontrolu u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine

Za pet mjeseci preuzimamo kontrolu u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine

Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo nacrt za pregovore za zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama, sasvim je izvjesno da će se ostvariti najavljeni plan BHANSA-e o potpunom preuzimanju odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine 5. decembra ove godine, javlja Fena.

Direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), Davorin Primorac ističe kako je BHANSA sa svim zainteresovanim stranama u procesu preuzimanja odgovornosti pružanja usluga, usuglasila plan tranzicije za realizaciju Faze II projekta upravljanja zračnim saobraćajem Bosne i Hercegovine i sada se ide u zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama, što je jedina preostala obaveza kako bi Bosna i Hercegovina preuzela puni nadzor nad zračnom plovidbom.

– Mi smo sve ostale obaveze ispunili, a posebno ističem kadrovsku i tehničku opremljenost za preuzimanje kontrole u našem zračnom prostoru. BHANSA je zajedno s drugim tijelima i institucijama uložila proteklih godina ogromne napore kako bi ovaj cilj bio stvaren i sada s punom sigurnošću možemo reći da će taj historijski trenutak biti 5. decembra ove godine, kaže Primorac.

Bosna i Hercegovina je od 2014. godine u procesu preuzimanja odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi iznad svoje teritorije. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok su uslugu i kontrolu zračnog bosanskohercegovačkog prostora iznad ove nadmorske visine, nastavili pružati provajderi susjednih država i shodno tome ubirali prihode.

Uz ostale aktivnosti koje uključuju tehničko i kadrovsko jačanje, temeljni preduslov za uspješno okončanje ovog procesa je zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama.

Previous Dječaci s Madagaskara pjevaju o Bosni (VIDEO)
Next DF: Neka Hrvatska pomogne Aluminij ukradenom strujom od Buškog jezera

You might also like

Ekonomija/Biznis

U 2023. godini zabilježen do sada najveći iznos tekućih transfera

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupni tekući transferi u 2023. godini iznosili su 5,26 milijardi KM i za 307 miliona KM su veći u odnosu na 2022.

NAŠI DANI

KS: Odata počast poginulim pripadnicima Armije RBiH pravoslavne vjeroispovijesti

Povodom Božića, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović posjetili su danas groblje Sveti Marko, gdje su položili cvijeće i odali počast poginulim pripadnicima

NAŠI DANI

Veto SAD-a na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a za humanitarnu pauzu

Sjedinjene Američke Države su u srijedu stavile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u kojoj se predlaže humanitarna pauza za isporuku pomoći Gazi, a američka ambasadorica pri UN-u je