ZA RATNE ZLOČINE U ČAJNIČU: Trojici Jovanovića ukupno 33 godine zatvora

ZA RATNE ZLOČINE U ČAJNIČU: Trojici Jovanovića ukupno 33 godine zatvora

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Milosava, Marijana i Slavka Jovanovića na po 11 godina zatvora za zločine počinjene u Čajniču 1992. godine, dok je Stevo Jovanović oslobođen optužbe.

Sudsko vijeće je Milosava, Marijana i Slavka Jovanovića proglasilo krivim da su kao nekadašnji pripadnici Treće podrinjske brigade takozvane Vojske Republike Srpske (VRS) ubili pet bošnjačkih civila, uključujući dvoje djece, u selu Medoševići u junu 1992. godine.

Halil Lagumdžija, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je da su Milisav, Marijan i Slavko Jovanović početkom juna 1992. godine došli do štale u kojoj su se nalazila četiri člana porodice Medošević, te dvoje maloljetne djece.

Prema presudi, Jovanovići su naredili da svi izađu iz šale, nakon čega dvoje djece zatvaraju u kuću, a ostalima naređuju da idu prema Omerovoj njivi, koja se nalazila u neposrednoj blizini kuće.

“Na putu prema njivi, članove porodice Medošević su udarali, a nakon što je jedna osoba uspjela pobjeći, dva civila su ubijena iz vatrenog oružja, a jedna osoba podlegla je prilikom udarca u grudni koš”, naveo je predsjedavajući Lagumdžija.

Kako stoji u presudi, Milosav, Marijan i Slavko Jovanović su se potom vratili do kuće i usmrtili zatvorenu djecu od 11 i devet godina, te nakon toga zapalili kuću.

“Cijeneći sve dokaze, Sudsko vijeće je zaključilo da se događaj desio onako kako je to opisano u ovoj tačci optužnice, te je poklonilo vjeru svjedocima Tužilaštva. Odbrane su pokušale dokazati da su optuženi u inkriminisano vrijeme bili vojno angažovani na koti Medena glavica, te da su ubistva počinile paravojne formacije. Vijeće ove dokaze nije moglo prihvatiti”, objasnio je Lagumdžija.

Stevo Jovanović je oslobođen jedine tačke optužnice, a riječ je o ubistvu Aiše Popović u selu Bučkovići. Ove tačke optužnice oslobođeni su i Milosav, Marijan i Slavko Jovanović.

“Zbog nedostatka dokaza, Jovanovići su oslobođeni optužbi za ubistvo Aiše Popović. Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da su optuženi počinili ove radnje, te ih Sudsko vijeće u ovom dijelu oslobađa od odgovornosti”, kazao je Lagumdžija.

Odlukom Suda, optuženima su oduzete putne isprave. Prvooptuženi Stevo Jovanović se nije pojavio na izricanju presude zbog, kako je rečeno, bolesti.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

(MiruhBosne/BIRN)

Previous Bivši reprezentativac Vedin Musić: Utakmice iz prošlih kvalifikacija za SP trebaju biti primjer kako da odigramo i u ovim
Next Izumi Bosanca u Australiji pomjeraju granice nauke

You might also like

TV

Divjak: Branili smo Bosnu i Hercegovinu od agresije, u njenim historijskim granicama (Video)

Peti april se vodi kao početak rata u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Tog dana 1992. godine, tokom demonstracija za mir, ubijene su Suada Dilberović i Olga Sučić na sarajevskom mostu

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Trideset Srebreničana koji su 1995. prebjegli u Srbiju, bilo predato ‘Vojsci RS’

Trideset Bošnjaka koji su jula 1995. godine prebjegli iz Srebrenice u Srbiju da bi izbjegli smrt, bilo je predato takozvanoj Vojsci Republike Srpske (RS), a tijela njih 15 su nađena

NAŠI DANI

Kavazović u Bratuncu pozvao žrtve da od institucija traže da sva mjesta zločina budu obilježena kao mjesta sjećanja

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozvao je danas sve žrtve genocida da napišu pismo državnim institucijama i međunarodnoj zajednici, tražeći od njih da sva mjesta