Za srbijanske političare istina i pomirenje u regionu, posebno u BiH, deveta rupa na svirali

Za srbijanske političare istina i pomirenje u regionu, posebno u BiH, deveta rupa na svirali

Vlada Republike Srpske (da se ne lažemo, pod kontrolom Beograda i Kremlja)…

Evropska politika Srbije, toliko puta potvrđena kao neiskrena, predstavlja se kao nemoćna žrtva hrvatskog inata, odnosno hrvatske blokade poglavlja 23. Istovremeno, država Srbija previđa – kao i dominantna, instrumentalizovana srpska javnost – vlastito licemjerje.

Ono što mi činimo Bosni i Hercegovini – posredno, preko RS – mnogo je gore od onoga što Hrvatska čini Srbiji. Vlada Republike Srpske (da se ne lažemo, pod kontrolom Beograda i Kremlja) u nedjelju je rekla “ne” adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU. Bez te saglasnosti, ionako traljav evropski put BiH je blokiran. Razlog inaćenja BiH – Dodika i uopšte vladajuće i opozicione Banja Luke – jeste saopštavanje rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini izvršenog još 2013.

Političari RS osporavaju metodologiju svrstavanja popisanog stanovništva, a cilj im je da metodološkim inženjeringom broj nesrpskog stanovništva u RS učinili što manjim. Da RS učine etnički što čistijom. Time bi naknadno da verifikuju rezultate ratnog etničkog čišćenja i prostor koji kontrolišu učine nacionalno što ekskluzivnijim.

Taj naopak i nadasve nemoralan pristup – kao i druge akcije iz RS usmjerene protiv realnih interesa svih građana BiH, glasno ili prećutno odobravane iz Beograda – ne samo da blokiraju evropski put nego onemogućavaju bilo kakav razvoj i funkcionisanje Bosne i Hercegovine kao iole normalne države.

U tom smislu, treba čuti i vidjeti skandalozne izjave Vučićevih najbližih saradnika (Marko Đurić, Aleksandar Vulin, Ivica Dačić) koji državnom vrhu Srbije, a posebno Vučiću javno poručuju da prekine kontaktne sa bošnjačkim političarima zbog izjave prvog čovjeka Srebrenica Ćamila Durakovića – da su na ovogodišnjoj komemoraciji u Potočarima, po zahtjevu rodbine ubijenih, državni vrh Srbije i svi oni koji negiraju srebrenički genocid – nepoželjni.

Zaista mizerne izjave mizernih politikanata, kojima je istina i pomirenje u regionu – posebno u BiH – deveta rupa na svirali. I takvi se poslije žale da je Srbija žrtva tuđeg licemjerja i inaćenja. Sve i da je tako, sa takvim izjavama o tuđem inatu i licemjerju oni nemaju pravo da govore. U tuđem oku trn vide, u svome im balvani ne smetaju – piše Pavle Radić za vojvođansku ‘Autonomiju‘, u tekstu ‘Licemjerja regionalne politike‘.

Naslovna karikatura: Predrag Koraksić, Danas

(MiruhBosne)

Previous Popis otkrio razmjere genocida u Srebrenici, broj Bošnjaka smanjen za četiri puta
Next Bužim: Obnovljena slika heroja Izeta Nanića, uskoro i sanacija turbeta

You might also like

RIJEČ

I druge evropske zemlje su prolazile kroz puno napora.. Treba da se dokažemo!

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković ovih je dana nakon gostovanja na jednoj televiziji izazvala dosta reakcija. -Pojedinci su ponovo dio mojih izjava iz intervjua televiziji Hayat

RIJEČ

VELIKA SRBIJA, KAKO SE KAŽE NA BOSANSKOM

U svijetu bi rekli – Zar niste dobro razumjeli dogovor da poslije svega ovog što se prije četvrt vijeka desilo Bosni i Hercegovini ali i svima na Balkanu, više nema

RIJEČ

U Srebrenici je jedan čovjek jedan glas, u Federaciji glas jednog Hrvata kao deset bošnjačkih

U državi ih ima preko 50 posto. Nad njima je u Republici Srpskoj počinjen genocid i etnički su očišćeni s tog prostora. U Srebrenici ih je ubijeno preko osam hiljada.