Za srbijanske političare istina i pomirenje u regionu, posebno u BiH, deveta rupa na svirali

Za srbijanske političare istina i pomirenje u regionu, posebno u BiH, deveta rupa na svirali

Vlada Republike Srpske (da se ne lažemo, pod kontrolom Beograda i Kremlja)…

Evropska politika Srbije, toliko puta potvrđena kao neiskrena, predstavlja se kao nemoćna žrtva hrvatskog inata, odnosno hrvatske blokade poglavlja 23. Istovremeno, država Srbija previđa – kao i dominantna, instrumentalizovana srpska javnost – vlastito licemjerje.

Ono što mi činimo Bosni i Hercegovini – posredno, preko RS – mnogo je gore od onoga što Hrvatska čini Srbiji. Vlada Republike Srpske (da se ne lažemo, pod kontrolom Beograda i Kremlja) u nedjelju je rekla “ne” adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU. Bez te saglasnosti, ionako traljav evropski put BiH je blokiran. Razlog inaćenja BiH – Dodika i uopšte vladajuće i opozicione Banja Luke – jeste saopštavanje rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini izvršenog još 2013.

Političari RS osporavaju metodologiju svrstavanja popisanog stanovništva, a cilj im je da metodološkim inženjeringom broj nesrpskog stanovništva u RS učinili što manjim. Da RS učine etnički što čistijom. Time bi naknadno da verifikuju rezultate ratnog etničkog čišćenja i prostor koji kontrolišu učine nacionalno što ekskluzivnijim.

Taj naopak i nadasve nemoralan pristup – kao i druge akcije iz RS usmjerene protiv realnih interesa svih građana BiH, glasno ili prećutno odobravane iz Beograda – ne samo da blokiraju evropski put nego onemogućavaju bilo kakav razvoj i funkcionisanje Bosne i Hercegovine kao iole normalne države.

U tom smislu, treba čuti i vidjeti skandalozne izjave Vučićevih najbližih saradnika (Marko Đurić, Aleksandar Vulin, Ivica Dačić) koji državnom vrhu Srbije, a posebno Vučiću javno poručuju da prekine kontaktne sa bošnjačkim političarima zbog izjave prvog čovjeka Srebrenica Ćamila Durakovića – da su na ovogodišnjoj komemoraciji u Potočarima, po zahtjevu rodbine ubijenih, državni vrh Srbije i svi oni koji negiraju srebrenički genocid – nepoželjni.

Zaista mizerne izjave mizernih politikanata, kojima je istina i pomirenje u regionu – posebno u BiH – deveta rupa na svirali. I takvi se poslije žale da je Srbija žrtva tuđeg licemjerja i inaćenja. Sve i da je tako, sa takvim izjavama o tuđem inatu i licemjerju oni nemaju pravo da govore. U tuđem oku trn vide, u svome im balvani ne smetaju – piše Pavle Radić za vojvođansku ‘Autonomiju‘, u tekstu ‘Licemjerja regionalne politike‘.

Naslovna karikatura: Predrag Koraksić, Danas

(MiruhBosne)

Previous Popis otkrio razmjere genocida u Srebrenici, broj Bošnjaka smanjen za četiri puta
Next Bužim: Obnovljena slika heroja Izeta Nanića, uskoro i sanacija turbeta

You might also like

RIJEČ

Imamović: Prijeteći otcjepljenjem Dodik modelira ponašanje međunarodne zajednice

Piše: Haris Imamović Bošnjačka javnost ne voli čitati, pa je po pravilu zbunjena i ne razumije šta se zbiva. Prije nego što bošnjački političari shvate šta se zbiva, Milorad Dodik po

RIJEČ

“Netanjahu je kao Donald Tramp, kao Milošević, baš kao Hitler”

Demonstranti su se okupili preko noći ispred rezidencije izraelskog premijera Netanyahua u zapadnom Jerusalemu kako bi pozvali na njegovu ostavku, okrivljujući ga za trenutno nasilje. Jedan od demonstranata imao je

RIJEČ

Srbijanski novinar Slaviša Lekić o M. Bazdulju: ‘Književni Nemanja Kusturica’

Neki ljudi vjeruju u ono u šta žele da vjeruju, drugi u ono što im se čini mogućim, treći, pak, samo u ono za šta im plate: dajem ruku da