Zabrana izgradnje MHE: Dobrobit za društvo ili subverzivna djelatnost usmjerena na podrivanje BH ekonomije?

Zabrana izgradnje MHE: Dobrobit za društvo ili subverzivna djelatnost usmjerena na podrivanje BH ekonomije?

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji, te je omogućeno da stupi na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine.

Zakonom se se zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana instalisane snage do i uključivo 10 MW.

– Ekološki aktivisti uime Koalicije za zaštitu rijeka BiH danas su prisusutvovali sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kako bi podržali donošenje izmjena i dopuna Zakona o električnoj energiji kojim se zabranjuje izgradnja novih malih hidroelektrana instalirane snage do isključivo 10 MW.

– S druge strane, ispred zgrade Federalnog parlamenta bili su okupljeni radnici firme “Banstroj” Banovići, koja proizvodi male hidroelektrane te tražili da se danas izmjene i dopune Zakona o električnoj energiji ne usvoje.

Mi smo za izgradnju malih hidroelektrana jer mislimo da je to nešto najvrijednije u Bosni i Hercegovini i mislimo da je greška da se zabrani izgradnja malih hidroelektrana. – rekla je za Fenu direktorica “Banstroj” Banovići Nevresa Gutić.

Noseći trnsparente radnici navedne firme poručili su “ne ukidajte nam radna mjesta po hitnom postupku”, “borba protiv izgradnje malih hidroelektrana je subverzivna djelatnost usmjerena na podrivanje BH ekonomije”, te “izgradnjom malih hidroelektrana izgrađujemo sigurnu zaštitu od poplava”.

“Želim da poručim Vladi da se ne igra sa sudbinom prvo radnika, drugo da se ne igra sa sudbinom energetske politike u Bosni i Hercegovini – jer male elektrane su razvojna šansa za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je za FTV osnivač firme Banstroj Ramo Gutić.

–  Delegatkinja u Domu naroda Zdenka Džambas ističe da je na zastupnike vršen veliki pritisak da donesu ovu odluku putem društvenih mreža i mailova, te da je iz tog razloga glasala za usvajanje ovog Zakona, a ne za to što misli da je to ispravna odluka.

Previous “Dane maline” u Novom Travniku: Potražnja za bosanskim malinama u porastu
Next Parlament Republike Albanije usvojio rezoluciju kojom se odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Zbog ratnog zločina u Bijeljini uhapšen policijski general MUP-a RS Goran Sarić i još šest osoba

Goran Sarić, policijski general MUP-a entiteta RS, uhapšen je u petak ujutro zbog sumnje da je odgovoran za ubistva 22 člana porodice Sejmenović, Sarajlić i Malagić, saznaje Istraga.ba. Sarić je

Ekonomija/Biznis

Izvoz u TK povećan za 38%, plate uvećane za 17%

Na novogodišnjem prijemu u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzlanskog kantona sumirani su privredni rezultati ostvareni u ovoj godini na području tog kantona.  Predsjednik Kantonalne privredne komore TK Nedret Kikanović istakao je

NAŠI DANI

Hasečić i Hartmann iz Pariza: Izručenje Šušnjara BiH je korak ka pravdi

Sud u Parizu danas je donio odluku da se osumnjičeni za zločine počinjene u Višegradu 1992. godine Radomir Šušnjar izruči bh. pravosuđu, a u sudnici se nalazila i Bakira Hasečić,