Zabranjen ulazak državljanima Italije, Kine, Južne Koreje i Irana

Zabranjen ulazak državljanima Italije, Kine, Južne Koreje i Irana

Osobama koje dolaze iz Italije, pojedinih provincija Kine, Južne Koreje i Irana zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Naredbu o zabrani ulaska Granična policija uputila je svim svojim terenskim kancelarijama na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine, dok se za sva ostale osobe primjenjuju preporuke koje je donijelo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Odluka je stupila na snagu nakon što je ministar sigurnosti Fahrudin Radončić uputio službeni zahtjev direktoru Granične policije Zoranu Galiću da postupi u skladu sa ovlaštenjima. Radončić je sinoć naložio Graničnoj policiji da zabrani ulazak u Bosnu i Hercegovinu državljanima iz zemalja koje su najpogođenije virusom korona.

“Konstatovana je potreba o donošenju svih mjera na sprečavanju širenja i suzbijanja virusa korona prema zahtjevima entitetskih institucija i u skladu sa preporukama epidemiologa i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. U skladu sa ovim, molim Vas da odmah preduzmete radnje iz vaših ovlaštenja i odgovornosti u smislu zabrane ulaska u Bosnu i Hercegovinu za strane državljane iz područja sa intenzivnom transmisijom virusa korona”, kaže se u dopisu upućenom Galiću.

Kako se navodi, to se posebno odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Kine, Južne Koreje i Irana.

Krizni štab Federacije BiH donio je novu mjeru zbog novog soja koronavirusa (COVID-19).

Sada i osobe koje se vrate iz Njemačke, Španije ili Francuske trebaju ići u obavezni karantin 14 dana.

Ranije je ova odluka važila za osobe koje se vrate iz Kine, Italije, Irana ili Južne Koreje.

  • U našoj zemlji zabilježeno je ukupno 7 oboljelih, u Banjaluci i Zenici. Radi se o osobama koje su boravile u Italiji.
Previous Ukopan u Milima: Godišnjica smrti bana i prvog kralja Bosne – Tvrtka I
Next Epidemiološka situacija zahtijeva odgovornost svih: obustava nastave na dvije sedmice

You might also like

NAŠI DANI

Premijer Kurti: Čuvajte se onih koji se ne izvinjavaju za svoje zločine

Govor premijera Kosova Albina Kurtija na sjednici Skupštine povodom usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici… Poštovani poslanici Skupštine Kosova,Poštovani predsjedavajući Skupštine Republike, g. Glauk Konjufca,Poštovana potpredsjednica vlade, gđo. Emilija Redžepi,Poštovani

DUHOVNOST

Pravoslavni vjernici u Ukrajini u ratu obilježavaju Vaskrs

Pravoslavni vjernici u Ukrajini u sjeni rata obilježavaju najveći hrišćanski praznik Vaskrs, javlja AA. U momentima dok se nastavlja rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine 24. februara, u Volodimirskoj

NAŠI DANI

Svečano obilježena 29. godišnjica formiranja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine

Na današnji dan formiran je Drugi korpus Armije R BiH. Na Svečanoj akademiji je naglašeno da je Drugi korpus bio jedan od najorganiziranijih, te po mnogo čemu bio prvi i