Zabranjen ulazak državljanima Italije, Kine, Južne Koreje i Irana

Zabranjen ulazak državljanima Italije, Kine, Južne Koreje i Irana

Osobama koje dolaze iz Italije, pojedinih provincija Kine, Južne Koreje i Irana zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Naredbu o zabrani ulaska Granična policija uputila je svim svojim terenskim kancelarijama na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine, dok se za sva ostale osobe primjenjuju preporuke koje je donijelo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Odluka je stupila na snagu nakon što je ministar sigurnosti Fahrudin Radončić uputio službeni zahtjev direktoru Granične policije Zoranu Galiću da postupi u skladu sa ovlaštenjima. Radončić je sinoć naložio Graničnoj policiji da zabrani ulazak u Bosnu i Hercegovinu državljanima iz zemalja koje su najpogođenije virusom korona.

“Konstatovana je potreba o donošenju svih mjera na sprečavanju širenja i suzbijanja virusa korona prema zahtjevima entitetskih institucija i u skladu sa preporukama epidemiologa i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. U skladu sa ovim, molim Vas da odmah preduzmete radnje iz vaših ovlaštenja i odgovornosti u smislu zabrane ulaska u Bosnu i Hercegovinu za strane državljane iz područja sa intenzivnom transmisijom virusa korona”, kaže se u dopisu upućenom Galiću.

Kako se navodi, to se posebno odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Kine, Južne Koreje i Irana.

Krizni štab Federacije BiH donio je novu mjeru zbog novog soja koronavirusa (COVID-19).

Sada i osobe koje se vrate iz Njemačke, Španije ili Francuske trebaju ići u obavezni karantin 14 dana.

Ranije je ova odluka važila za osobe koje se vrate iz Kine, Italije, Irana ili Južne Koreje.

  • U našoj zemlji zabilježeno je ukupno 7 oboljelih, u Banjaluci i Zenici. Radi se o osobama koje su boravile u Italiji.
Previous Ukopan u Milima: Godišnjica smrti bana i prvog kralja Bosne – Tvrtka I
Next Epidemiološka situacija zahtijeva odgovornost svih: obustava nastave na dvije sedmice

You might also like

NAŠI DANI

Srpski plaćenici u Ukrajini: 300 Srba ratuje u Donbasu protiv Ukrajine (VIDEO)

Blizu 300 Srba ratuje u Donbasu protiv Ukrajine, a put u Donjeck preko Moskve, plaća im ruska organizacija “Kosovski front”. Služba bezbjednosti Ukrajine je srbijanskim vlastima u dva navrata predala

NAŠI DANI

Sarajevo: Cvijet Srebrenice na fasadi „Olomanke“ u znak sjećanja na genocid

  Općina Centar Sarajevo i Udruženje „Obojena klapa“ realizirali su projekat oslikavanja cvijeta Srebrenice na fasadi zgrade poznate kao „Olomanka“ na uglu ulica Titova i Alije Isakovića. Projekat je finansiran

NAŠI DANI

Obilježena 29. godišnjica od zločina u logoru “Keraterm”

U Prijedoru je danas u organizaciji Udruženja logoraša „Prijedor 92“ i Udruženje logoraša „Kozarac“ uz podršku Regionalnog Saveza udruženja logoraša regije Banjaluka obilježena 29. godišnjica zločina u logoru „Keraterm“. Ova